Hoe maak je een silhouet foto met een iPhone?

Hoe maak je een silhouet foto met een iPhone?

Hoe laat je een silhouet zien in een foto met een iPhone? Ok, ik beken, ik fotografeer ongelofelijk veel met mijn iPhone en plaats ze dan op Instagram of Facebook. Tegenwoordig doe ik dat met de nieuwe iPhone 7 plus, een mooie grote iPhone. Qua formaat iets wat aan de te grote kant, maar goed het is niet anders als je de duale camera functies wilt kunnen gebruiken. De foto’s zijn gewoon echt top te noemen voor een telefoon!

En wat kan je er bijzondere mooie foto’s mee nemen! In dit bericht wil ik je uitleggen hoe je een silhouet foto met een iPhone kunt maken. Je weet wel, zo’n mooie foto waarbij niemand gelooft dat je die met een telefoon gemaakt hebt. Lees verder en ik leer je de beste tips hiervoor.

Je kent het vast wel, een mooie foto waarbij de persoon of het onderwerp volledig zwart is. Hierdoor is het meteen een contrastrijke en mysterieuze foto geworden. Naast dat een dergelijke foto er gewoon gaaf uitziet, is deze ook gemakkelijk te maken. Het enige wat je moet doen is tegen de lichtbron in fotograferen.

Fotografie door: Kevin Meredith  Silhouette Bike Wheelie
Fotografie door: Kevin Meredith
Silhouette Bike Wheelie

Hoe maak je een silhouet foto?

Laten we er voor het gemak even zeggen dat je binnenshuis bent en het overgrote deel van het licht komt via het raam binnen. Als je nu een foto zou nemen waarbij een persoon voor het raam zou staan, dan zal deze persoon een silhouet worden. Dit komt omdat je tegen de lichtbron in fotografeert.

Dit gebeurt ook tijdens bijvoorbeeld een zonsondergang en een zonsopkomst of overdag. Eigenlijk altijd als je richting de hemel aan het fotograferen bent.

Wat is het beste tijdstip?

Naar mijn idee is het beste tijdstip voor een silhouet foto zo rond zonsopkomst en zonsondergang. Tijdens deze tijdstippen is het zonlicht op zijn zachtst wat voor een mooie lichtbalans in de foto zorgt. En omdat de zon laag bij de grond is krijg je langere schaduwen. Maar het belangrijkste onderdeel is nog wel de fantastische zonsondergang op de achtergrond die het plaatje compleet maakt.

Je hoeft natuurlijk niet te wachten op een zonsondergang of zonsopkomst. Je kunt een prachtige foto maken op elk tijdstip van de dag, zolang je maar tegen het licht in fotografeert.

Hoe vind je goede onderwerpen?

Als je een silhouet vast wilt leggen zal je op zoek moeten gaan naar een goed onderwerp. Het is bij een silhouet belangrijk dat je kijkt naar de omlijning van het onderwerp. Het onderwerp zelf is immers zwart en onherkenbaar. Veel gebruikte onderwerpen zijn mensen. Dit komt denk ik toch omdat je dan gaat denken aan hoe de persoon in kwestie eruit zou zien. De omlijning zelf verklapt namelijk helemaal niets, behalve dat het een persoon is en wat het postuur en soms het geslacht van de persoon is.

Uiteraard kan je elk onderwerp nemen, zolang de omlijning maar interessant is. En wanneer er meerdere onderwerpen in je silhouet zijn, zorg er dan voor dat deze elkaar niet overlappen. Aangezien je alleen de omlijning van je onderwerp kunt zien maken meerdere silhouetten die elkaar overlappen het lastig om onderscheid te maken in het onderwerp. Doorgaans zijn dit niet de meest aansprekende foto’s. Voorkom dus overlappende onderwerpen!

Fotografie door: Oscar Sanchez Sunset silhouette
Fotografie door: Oscar Sanchez
Sunset silhouette

Gebruik de manuele instellingen

Met een iPhone krijg je automatisch silhouet opnames als je onderwerp maar een klein deel van de foto in beslag neemt en als je tegen het licht in fotografeert. Wanneer je onderwerp een groter deel van de foto inneemt zal de iPhone dit onderwerp normaal gaan belichten met als gevolg dat de achtergrond overbelicht is.

In deze laatste situatie zal je zelf de belichting moeten bepalen. Die doe je heel eenvoudig door op het scherm te tikken waar je de focus wilt hebben. Vervolgens gebruik je de exposureslider om de opname donkerder te maken. Hierin ga je net zover totdat je een silhouet gemaakt hebt.

Wanneer de belichting is aangepast voor highlights, zullen je onderwerpen in silhouetten veranderen. Dus wanneer je de volgende keer foto’s neemt probeer het eens tegen het licht in. Zolang je onderwerp interessant genoeg is zal je interessante foto’s krijgen. Het is zoveel gemakkelijker dan je zou verwachten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.