Een schone camera is een vrolijke fotograaf

Een schone camera is een vrolijke fotograaf

Hoe belangrijk is een schone camera eigenlijk? Nou voor een goede werking van uw camera is een schone camera cruciaal. Wie kent het nou niet dat vervelende vlekje bij een hoger F/ getal of die mooie blauwe lucht verpest door die dust spots. Elke DSLR / Systeem camera gebruiker gaat hier op den duur last van krijgen.

Het vuil komt op diverse manieren (in)direct in de camera en op de sensor. Wissel je veel objectieven of heb je een objectief met een groot zoombereik dan loop je extra kans op een vervuilde sensor. Hele kleine stofdeeltjes zweven overal door de lucht. Deze zijn zo klein dat ze niet goed zichtbaar zijn met het blote oog. Deze worden ook gemeten in Micrometer of PPM (deeltjes per miljoen) maar toch zijn zij vaak groot genoeg om toch een groot aantal pixels op je sensor af te dekken. Hier hebben wij het dan over een vervuilde sensor.

De sensor is niet het enigste onderdeel in de camera die last heeft van stof. Denk bijvoorbeeld aan het matglas, de spiegel zelf, de lichtmeter en de autofocus sensor hebben hier ook last van. En kunnen op hun beurt ook beschadigen.

Zelf schoonmaken?

Dit kan maar de ervaring leert dat iedereen er een eigen methode op nahoud.

Ik heb zelfs al mee gemaakt dat een klant met wattenstokjes en zeepsop heeft geprobeerd de sensor en de spiegel te reinigen. Ook bestaat de kans op permanente schade door onkundig schoonmaken (denk hierbij aan zand of ander hard stof wat krast op de sensor).

De blaasbalg, tja … ik ben er niet zo’n fan van. De meeste fotovakhandelaren zullen hem absoluut aanbevelen om alles weer schoon te krijgen. Het feit is dat je het stof eigenlijk alleen maar dieper in de camera blaast en het zich gaat ophopen bij het sluiter en spiegel mechanisme en op den duur voor storingen gaat zorgen. Een gemiddelde sluiter of spiegel reparatie is al gauw 300/500 euro, zonde! Goed onderhoud van uw camera is dus erg belangrijk. U verlangt namelijk behoorlijk wat van uw camera. Waarom niet eens wat terug doen voor de camera.

Hoe weet je of je stof op je sensor hebt?

Nou je kan er natuurlijk op wachten tot het in beeld verschijnt, maar dan ben je die zelfde avond nog lang aan het retoucheren in Lightroom. De universele manier om dit te testen is als volgt.

Zet je camera op de Diafragma keuze (A/Av) en draai het diafragma helemaal dicht (F/22 of hoger) zet de autofocus uit en op Infinity (platte 8) maak een goed belichte foto van een lichte of witte achtergrond, bekijk de foto terug op een groot scherm op 100% vergroting. Zie je hier donkere vlekken of dust spots? Dan heb je een vuile camera en is het raadzaam om je camera te laten reinigen.camera-logo-jpeg big

Het objectief reinigen kunt u best zelf, Neem hier voor een goed microvezel doekje en begin met een rond draaiende beweging van binnen naar buiten. ook zijn hier “natte methoden” voor maar dit vergt meer kennis. Niet elk objectief is immers afgedicht tegen vocht van buiten af. De foto vakzaak kan dit ook voor u doen en vaak is dit de service van de zaak. Kortom goed onderhoud is erg belangrijk voor de levensduur van je camera en garandeert mooie foto’s en minder nabewerking om die just spots weg te shoppen!

Over mij als schrijver:

Mijn naam is Sven, ik ben eigenaar van Camera-Clean, een bedrijf midden in Nederland en gespecialiseerd in het schoonmaken van camera sensoren. Ook doen wij objectieven kalibreren en camera inspecties. Samen met DeFotoblogger ga ik jullie elke maand een kijkje geven in de wereld van de camera onderhoud en reparatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.