Ruurd Jelle van der Leij beantwoord onze vragen

Ruurd Jelle van der Leij beantwoord onze vragen

Ruurd Jelle van der Leij is door Marcel van Kammen opgegeven voor ons vragenvuur. Omdat hij graag het werk van Ruurd zou willen terug zien. En dat kan natuurlijk wij willen graag de Nederlandstalige fotograaf de gelegenheid geven om andere te inspireren en gelijktijdig zijn of haar werk te laten zien. En bij het zien van de kunsten van Ruurd Jelle van der Leij is het dan ook een eer om dit hier te mogen vertonen. Als vogel fotospecialist van het noorden, en specialist in High Key fotografie is zijn werk al door vele opgepakt en nu dus ook door DeFotoblogger.nl. Lees je mee met dit uiterst interessante verhaal.


Wat doe je in het dagelijkse leven als je niet aan het fotograferen bent?

Toch veel fotograferen aangezien mijn hobby mijn werk is.

Ik ben daarnaast samen met familie bezig met de herbouw van onze b&b Gastopstal die 2 jaar geleden volledig afbrandde. Een enorme klus waar we dagelijks aan werken. Inmiddels hebben we na een jaar werken een groot deel weer staan. Verder ben ik graag in de tuin aan het werk en heb ik er met onze pas geboren dochter een nieuwe hobby bij.

print stern 1

Wat vindt je het leukst om te fotograferen?

Vogels. Van kinds af aan had ik al de interesse voor vogels. Veel geleerd van mijn vader en mensen om me heen, eigenlijk ben ik zolang ik mij kan herinneren dus al met vogels bezig. De kennis die ik in al die jaren op heb gedaan komt nu goed van pas. Ik werk graag aan vogel soorten die je niet al te snel ziet, dit geeft me veel plezier en voldoening, als het lukt ten minste.

print visarend 2

Waar haal je jouw inspiratie vandaan en hoe zorg je voor een jouw specifieke uitstraling?

Ik ben ooit eens begonnen met een overdreven high key, echt doorgeschoten waarbij het wit alle detail verliest. Dit is wel echt een stijl die ik vaak hanteer en hier exposeer ik dan ook het meest mee. Verder kenmerken de foto’s zich, denk ik doordat het toch vaak gedragsfoto’s zijn of beelden met een artistiek karakter. Ik heb vaak vele ideeën en probeer graag alles uit onder het mom we zien wel waar het schip strand.

Hoe was je eerste foto-shoot?

Dit was eigenlijk een periode van 5 maanden in Noorwegen. Hier heb ik gestudeerd en had ik net mij eigen D200. Hier heb ik echt de camera, het bewerken en mijn lenzen leren kennen.

Noorwegen eerste  foto's

Wat zou je nog graag eens willen fotograferen?

Ik zou het geweldig vinden om een wolf te fotograferen. Niet een die al 100 keer vanuit een hut op de foto staat , maar een die je plots in het wild treft. Mijn vrouw komt uit polen en ik geef daar foto excursies naar toe. Ik denk dat het daar een keer kan gebeuren!

Wat zit er allemaal in je cameratas als je op pad gaat?

Misschien wel het belangrijkst mijn Swarovski 10×42 kijker. Daar kan ik absoluut niet zonder ! Dit geeft je in het veld zoveel voorsprong bij het opsporen van lastige soorten als bijvoorbeeld Roerdomp en Bokje.

Voor de fotografie gebruik ik de Nikon D300S en D800. 500mm F4, 105 mm F2.8 en sigma 10-20 3.5

RJL_20130620_0599

En wat staat er nog op het verlanglijstje qua apparatuur?

Nikon D4S

Wat was je eerste camera?

De Nikon D200. Prima om mee te starten maar veel losse behuizing na een paar jaar en de sluiter is er  snel van kapot.

Wat was het eerste onderwerp waar je een foto van genomen hebt?

Het Noorse Landschap. Foto uit een van mijn eerste weken daar.

Welke foto uit je portfolio heeft het mooiste verhaal?

Lastig , er zijn er wel een aantal met mooie verhalen. Het meest bizarre verhaal was denk ik dat van deze foto.

vos serie 2

Er werd hoog water voorspelt aan de Friese kust. In combinatie met de juiste windrichting had ik het idee dat de kwelders wel een zouden kunnen vollopen met water. Bij zonsopkomst richting de kust. Mijn vermoeden klopte en het gebied stond inderdaad onder water. Ik was er nog geen tien minuten of ik zie een vos die aan komt zwemmen. Meestal fotografeer je muizen en hazen dus dit was al erg mooi.  De vos vond een plek op drijvende plantenresten achter een hek. Naar mate het water steeg kreeg de vos het toch wat benauwd en deze wilde graag naar de kust zwemmen zo’n 20 meter verder. De vos probeerde door het hek te klimmen maar zijn kont was te hoog. Hierdoor dacht iedereen dat de vos het hoger opzocht bij het zien van de foto. Dit was dus niet het geval, hij probeerde er onderdoor te klimmen maar dit lukte niet.

Vos kwelder 1

Na een 15 minuten in het hek zakte het water en liet de vos zich zakken op de oude vertrouwde stek. Ik ben weg gegaan in de veronderstelling dat de vos dit overleeft had. De foto’s van de vos en nog 6 andere verkocht ik aan de Volkskrant en de volgende dag was ik blij met het resultaat in de krant.

Dit goede gevoel verdween toen ik te horen kreeg dat de vos vijf minuten na mijn vertrek was dood geschoten door een jager! Bizar vond ik dat, zeker net een maand na de ophef over de jager die een aantal zwijntjes schoot nadat de brandweer ze uit het water viste. Dit verhaal kwam wederom met vossenfoto in de krant. De ophef die daarna ontstond met bedreiging, aangiftes tot en met Kamervragen van de partij van de dieren aan toe maken dit toch wel een foto met een verhaal 🙂 .

Hoe ziet je fotobiografie eruit?

In 2007 ben ik pas echt serieus en bijna fulltime met de fotografie bezig gegaan. De studie in Noorwegen en mijn eerste goede apparatuur waren de start. Bij thuiskomst kreeg ik veel goede reacties op mijn wekelijkse columns uit Noorwegen. Na aanschaf van een 500mm canon 4.5 en een 40D kwam het idee van een vogelboek over de Streek Stellingwerf in het Zuiden van Friesland.

sneeuwuil 4

In 4 jaar tijd heb ik alle soorten die daar jaarlijks broeden en langstrekken op de foto gezet en is het Stellingwarver Voegelboek verschenen, ook nog eens geheel in Streektaal. In dezelfde periode werd mijn werk opgenomen bij fotonatura (inmiddels bij NiS) en Minden Pictures. Daarnaast begon ik met exposities door heel Nederland en kreeg een vast verkoop punt bij een interieurzaak Kadenz in Den haag en in onze eigen galerij . Die laatste zat in het zelfde monumentale pand als onze b&b en is ook in rook opgegaan. Deze gaat hopelijk eind dit jaar weer los! De afgelopen jaren zijn mijn foto’s verschenen in boeken en tijdschriften in binnen en buitenland. Ik geef daarnaast sinds een paar jaar excursies in Polen en Spanje en geef vogel en fotografie excursies in het Lauwersmeer. De laatste vier jaar heb ik veel meeuwen gefotografeerd die gaan verschijnen in de nieuwste meeuwen gids Gulls of the World die eind dit jaar zal verschijnen.

twirre 1

Waar kunnen we je werk terugvinden?

Facebook is het meest actueel

Alle soorten vogels, zoogdieren e.d. kun je op deze site terugvinden:

http://www.pbase.com/ruurdjellevanderleij

Informatie over lezingen en excursies vind je terug op deze site:

http://highkeyart.nl/

Wat wil je de lezers nog als tip meegeven?

in de wolken

Maak wat jij mooi vind! En trek je niets aan van wat een ander er van vind. Ontwikkel zo je eigen voorkeur en stijl en op den duur gaat dat opvallen. Zo blijf je ook altijd achter het werk staan wat je zelf maakt. Daarnaast zou ik beginnend vogelfotografen adviseren je eerst goed in een soort te verdiepen. Levert je sneller het gewenste resultaat, leuker werken en vaak met minder verstoring voor de vogel.

Nog veel meer inspiratie van Ruurd Jelle van der Leij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.