Review van de XUME adapters

Review van de XUME adapters

Ik heb sinds een aantal weken een XUME Adapter in mijn bezit. Deze XUME adapter heb ik omdat ik een aantal opschroef filters heb die ik regelmatig gebruik, maar waarbij ik het vervelend vind om deze elke keer weer op en af te schroeven.

Lenzen en filters je kan niet zonder ze binnen DLSR fotografie  maar je kan ook niet echt met ze. Herken je jezelf ook in mijn haat/liefde verhouding met filters? Ik kan je zeggen dat ik af en toe toch best wel gefrustreerd wordt van het op en afschroeven van de UV filter naar polarisatie filter en dan weer naar een ND Filter. Hoogst irritant. Daar zijn natuurlijk oplossingen voor zoals een Cokin systeem, maar daar heb je niets aan als je al al deze filters in je bezit hebt. Bovendien moet je dan weer nieuwe filters aanschaffen voor dit systeem. Dus na wat Googelen ben ik dus uitgekomen bij een XUME Adapter.

XUME

Wat is het voordeel van XUME

Waarom heb ik dan nu eigenlijk gekozen voor dit systeem? Nou wat mij zo beviel was de mogelijkheid om een filter met 1 handeling te bevestigen op mijn lens zonder te moeten schroeven. Het werkt erg eenvoudig je schroeft namelijk een adapterring op je lens en een adapter ring op de filter. Deze twee ringen zijn voorzien van magneetjes die elkaar aantrekken. Hierdoor blijft je filter altijd goed op zijn plaats zitten.

Ik denk dat dit filmpje jou net zo kan overtuigen als wat het mij heeft gedaan.

Elk voordeel heeft een nadeel

Ik zie je bijna denken, dat zijn een hoop voordelen en DeFotoblogger is ook enthousiast dus dan is het goed. Althans dat zou ik fijn vinden als je zo denkt. Maar er is ook een nadeel aan het gebruik van magneten om de twee elementen bij elkaar te houden. Het nadeel is namelijk ook het voordeel. Dus in dit geval is het voordeel tevens ook een nadeel. Verwarrend of niet? Het komt er in feite op neer dat een magneet ook los kan laten als je er wat druk tegen zet. Je haalt de filter immers ook op deze manier van de lens. Let daarom even goed op bij het verwisselen en zorg ervoor dan je altijd een zonnekap gemonteerd hebt. Hierdoor kan de XUME Adapter ook niet onbedoeld los gaan laten, bij onbedoelde tegendruk.

XUME Adapter ringen
Je ziet de magnetische werking nu ook goed.

Mijn oordeel van de XUME

Het is eigenlijk een musthave als je veel opschroef filters bezit! De kosten voor de filteradapter en de lens adapter weegt niet op tegen het alternatief, en het is gewoon zonde om nieuwe spullen te moeten kopen als je daar nog niet aan toe bent. Dus wissel je veel van opschroef filters overweeg dan een XUME. De kosten zijn zo’n € 30,- en het gemak is enorm!

Je kunt deze magnetische filterhouders onder andere halen bij CameraNu.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.