Lange termijn review: Tamron SP 150-600mm f/5-6.3

Lange termijn review: Tamron SP 150-600mm f/5-6.3

Een paar maanden terug heb ik een blog geplaatst met daarin een uitgebreide review van de Tamron SP 150-600mm f/5-6.3. Ik had deze lens toen mee naar Canada het land van de landschappen en wilde dieren. Nou ja, één van de vele mooie landen in de wereld waar je prachtige landschappen en dieren kunt fotograferen. Mijn ervaringen kan je in dit blog teruglezen.

In dit bericht wil ik mijn ervaring beschrijven over de langere termijn, want ik geloof dat een review van een product wat je net een paar weken hebt anders is dan een review van een product welke je nu een paar maanden tot je beschikking hebt.

Voor wie is de Tamron SP 150-600mm f/5-6.3?

Deze vraag stelde ik mijzelf ook in het eerste bericht. Voor wie is de Tamron SP 150-600mm f/5-6.3 bedoeld? 5 maanden geleden gaf ik volmondig aan dat deze lens geschikt is voor natuurfotografen en sportfotografen. En dat klopt natuurlijk nog steeds daarvoor is deze lens ook echt gemaakt! Echter zijn er ook andere momenten waarop de Tamron SP 150-600mm f/5-6.3 zijn dienst kan bewijzen.

EXIF: ISO 800, Afstand 150MM, F/4.5 (geeft Lightroom aan), sluitertijd 1/180sec. Uit de hand geschoten

Ik heb er bijvoorbeeld bijzonder veel mee gefotografeerd tijdens grootschalige evenementen. Het grote voordeel wat je met deze lens hebt bij natuurfotografie is bij evenementen fotografie natuurlijk ook aan de orde.

“Je wilt immers het bangige hertje dat net aan het genieten is van een kopje koffie niet laten schrikken.”

Door het grote bereik blijf jij op een veilige afstand staan en heeft het stelletje of de artiesten in de foto boven niet door dat je ze op de foto neemt.

Dat wat ver weg is dichterbij halen.

Een grote telezoomlens als deze wordt over het algemeen gebruikt om een dier wat ver weg is groot in beeld te brengen. Dat doe ik natuurlijk ook want dat is het voordeel van de lens, maar je kan er ook hele andere elementen mee vastleggen. Als je in een weids landschap staat is een groothoek vaak je beste vriend maar om een bijzondere compositie te maken kan deze Tamron SP 150-600mm f/5-6.3 nou juist doorslaggevend zijn.

Net geen macro opname maar de achtergrond is niet herkenbaar meer.
Net geen macro opname maar de achtergrond is niet herkenbaar meer.

Het landschap wat je weids vastlegt met een groothoek kan je met een telezoom veel beter in details vastleggen. Tijdens een aantal opdrachten voor het WNF in het Getijdenpark, Grensmaas en Geldersepoort (bekend van het perfecte plaatje) is de lens dan ook met regelmaat tevoorschijn gekomen en dat ondanks de beperkte ruimte waarin ik soms moest fotograferen. Door de grote zoomfunctie is het mogelijk om details in een landschap in beeld te brengen waar je anders niet aan zou denken.

getijenparken-webversie-defotoblogger-maico-barneveld4177-2

Een goed voorbeeld is misschien wel deze foto van een wandelend gezelschap. Het gezelschap bevindt zich op een meter of 100 voor mij in een beboste omgeving (bij. Als ik een groothoek zou gebruiken zou ik veel te veel omgevingselementen vastleggen en niet de bomen kunnen gebruiken als kader. Door de zoomfunctie te gebruiken kon ik mooi de compositie instellen en wachten tot het gezelschap in bereik kwam. Hierdoor is het gehele gezelschap in beeld en vormen de bomen en het pad het kader van de foto.

Dichtbij nog dichterbij halen

Dat je een dier wat verder weg is dichterbij kunt halen met de Tamron 150 – 600mm is het gehele doel maar je kunt het natuurlijk ook verder uitvergroten door een dier wat al dichtbij is nog groter in beeld te brengen. Een onderwerp als deze kleine vlinder bijvoorbeeld. Ik geloof dat de vlinder op een meter of 3 van mij verwijderd was. Door handig gebruik te maken van mijn statief kon ik de vlinder vastleggen op een manier waar ik normaliter een macrolens voor zou gebruiken.

grensmaas-defotoblogger-maico-barneveld-16

Het gebruik over de maanden heen

De Tamron SP 150-600mm f/5-6.3 heb ik nu zo’n 5 tot 6 maanden in mijn bezit en ik heb er duizenden foto’s mee genomen. Er zijn in de loop van deze tijd een aantal punten naar voren gekomen in het gebruik waar ik wat van vind 🙂 .

Verbeterpunten

  • Hoewel er een lock systeem op zit in de basis stand is deze functie niet aanwezig in de tussen gelegen brandpuntafstanden. Het is een handigheidje wat want nu moet je uitzoomen om de lens vast te zetten tijdens het vervoer. Ik had graag gezien dat er een lock mogelijkheid zou zijn op 200mm, 300mm, 400mm, 500mm en 600mm. Dit zou de snelheid bevorderen.
  • Wanneer je een enkele kleur wilt fotograferen zoals de lucht dan zal je ervaren dat de lens veel moeite moet doen om scherp te stellen. Dit is een euvel waar de meeste lenzen last van hebben. Maar wanneer die vogel door je beeld komt is de lens weer lekker snel scherp en kan je jouw foto nemen.

grensmaas-defotoblogger-maico-barneveld-06

Pluspunten

  • De lens is groot en zwaar, dat is iets wat ik niet kan ontkennen maar in verhouding tot andere merken is de lens klein en licht te noemen.
  • Uiteraard zijn er ook vele positieve zaken te noemen. Zoals dat de lens echt tegen een stootje kan. Hoewel het natuurlijk niet wenselijk is kan de Tamron wel een tikje tegen een boom hebben. Je weet wel een tikje wanneer je jezelf omdraait in een kleine ruimte en dat je dan denkt oei dat was te dichtbij.
  • De Tamron stelt snel en geruisloos scherp op een onderwerp. De minimale scherpstelafstand is 2,7 meter. En daarmee erg geschikt voor evenementen en objecten die dichter op jou als fotograaf staan.
  • Doordat de Tamron SP 150-600mm f/5-6.3 maar liefst 9 lamellen tot zijn beschikking heeft krijg je een prachtige egaal zachte achtergrond. En de bokeh die vrijkomt is niet zo hoekig maar mooi rond.
  • Het diafragma van de Tamron SP 150-600mm f/5-6.3 is minimaal 5 tot 6.3 wat voor de meeste lichtomstandigheden ruim voldoende is. Maar maximaal komt de Tamron SP 150-600mm f/5-6.3 tot een diafragma van 32 tot 40. Wat gewoonweg veel is hierdoor kun je hele scherpe foto’s krijgen over het gehele bereik.
  • Het gewicht is net geen 2kg wat erg schappelijk is ten opzichte van zijn concurrenten. Ja het is wel wat aan het gewicht maar je krijgt er wel een echte lens voor terug en geen plastic lens. En dat voor een mooie prijs van rond de €1.000,- !

Millingerwaard Tamron 150-600mm

Conclusie

Al met al ben ik erg tevreden met de lens na al deze maanden en de duizenden foto’s. Ik kan de lens dan ook zeker wel aanraden. Ben je op zoek naar een telezoomlens, overweeg dan zeker de Tamron SP 150-600mm f/5-6.3.

Waar te koop

Ben je overtuigd? Dan is het fijn om te weten dat er nu ook nog een leuke cashback op te krijgen is op de Tamron SP 150 – 600mm f/5-6.3 van 100,- tot eind januari. Je vind de actievoorwaarden hier.

WaarPrijsDirect bestellen
CameraNU€ 1.049,-Bestel de Tamron hier 
Kamera Express€ 1.099,-Bestel de Tamron hier 
Fotokonijnenberg€ 1.049,-Bestel de Tamron hier

2 Replies to “Lange termijn review: Tamron SP 150-600mm f/5-6.3”

  1. Er zit ook een lock op de 400mm Maico, de nieuwe versie heeft deze locks wel. Ik fotografeer er al vanaf uitgiftedatum mee en ben er uiterst tevreden over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.