Review: Rollei Compact traveler no.1

Review: Rollei Compact traveler no.1

Reis-statieven ik heb er al een aantal mogen testen de afgelopen jaren en ik heb dan ook een redelijk uitgesproken smaak ontwikkeld over wat voor mij een goed reisstatief is. Allereerst kijk ik naar het gewicht. daarna komt voor mij de bruikbaarheid en het gebruikersgemak om de hoek kijken. Dit keer test ik de Rollei Compact Traveler No.1 uit van de Duitse fabrikant Rollei en de belangrijkste vragen die ik mezelf stel zijn gewicht, bruikbaarheid en gebruikersgemak. Wat is mijn ervaring met deze Traveler No.1?

Het gewicht

Ik begin maar bij het gemakkelijkste onderdeel: gewicht. Hierin kan geen misverstand ontstaan want een gewicht is een gewicht, feiten, daar gaat het hierom en niet om een persoonlijke mening o.b.v. het gewicht. Het statief heeft met net geen 1 kilo gram een mooi gewicht, het behoort zelfs tot het lichtste statief wat ik getest heb. Tot zover gaat het dus goed. Het gewicht is ideaal voor als je op stap gaat en voor op reis geen zware zaken mee. Lekker!

De bruikbaarheid: monopod

Hier komt toch een stuk persoonlijke voorkeur om de hoek kijken. Ik vind namelijk dat een reisstatief op meerdere situaties voorbereid moet zijn. Zo vind ik dat een reisstatief omgebouwd moet kunnen worden tot een monopod. Gelukkig is dat geen probleem bij de Rollei Compact Traveler No.1.

De bruikbaarheid: werkhoogte

Ook vind ik dat een reisstatief geschikt moet zijn om dicht bij de grond te kunnen komen. Hierdoor is het vaak noodzakelijk dat de midden kolom omgedraaid kan worden. Dat wil zeggen dat je de middenko verwijderd en plaatst deze ondersteboven terug waardoor je camera nagenoeg volledig op de grond kan komen, het zij weliswaar op zijn kop. Maar de foto kan je gewoon draaien dus probleem opgelost. Helaas is dit bij de Rollei niet mogelijk. De minimale hoogt om te werken is 34 cm, wat op een centimeter na de totale hoogte (33 cm) is van het gehele statief in ingeklapte situatie. Maximaal komt dit statief tot 142 cm.Rollei Compact traveler

De bruikbaarheid: draagvermogen

Het draagbaar gewicht is ook een belangrijk onderdeel bij bruikbaarheid, want wanneer gebruik je een statief? Juist wanneer je geen beweging wilt hebben in je foto. Ik neem veel foto’s met een lange sluitertijd van soms boven de 2 minuten. Stabiliteit is voor mij dan ook erg belangrijk. Ik benoem stabiliteit in het zelfde stukje als draagvermogen want deze zijn voor mij even belangrijk en vaak onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het draagvermogen van deze Rollei Compact Traveler No.1  is 8 kilogram en eerlijk is eerlijk, dat is behoorlijk veel, een gemiddeld reisstatief komt niet boven de 6 kilogram uit! Een dikke plus in draagvermogen. Maar qua stabiliteit op maximale hoogte daar heb ik zo mijn twijfels over. Op het eerste gezicht voelt het stevig aan, en dat geeft vertrouwen. Maar als je er een zware camera met zware lens op zet, zie je dat het statief gewicht aan het dragen is.

Rollei Compact traveler

Wat op zichzelf natuurlijk geen enkel bezwaar is. Toen ik de test deed toen waaide het nogal en dat zag je wel terug in de foto bij een sluitertijd van een paar seconde. Op zich zonde maar zeker niet voor iedereen van toepassing. Ik vertel gewoon mijn ervaring. Dus wees gerust gebruik je het statief voor een mooie landschapsfoto tijdens je reis en het is niet heel erg extreem weer dan heb je er nagenoeg geen last van.

Gebruiksvriendelijkheid

Ook zo’n onderwerp waar je lang over kan discussiëren wat is gebruiksvriendelijk? Dit is heel persoonlijk, want wat ik prettig vind kan jij wel heel erg vervelend vinden! Daarom probeer ik hier alleen de punten te benoemen die kunnen bijdrage aan jouw gebruikerservaring.

Om te beginnen is het een reisstatief en daardoor lekker compact en daardoor super fijn voor op reis. De Rollei Compact Traveler No.1 heet niet voor niets zo. De opgeklapte hoogte is 33cm waardoor het statief met gemak in een tas geplaatst kan worden. De Rollei kan omgetoverd worden naar een monopod ook erg fijn. De quick release statiefpoten zijn wat je ervan mag verwachten snel in het gebruik nog een dikke plus. De kop is gemaakt zonder een draagarm wat de compactheid bevorderd nog een plus in mijn boekje. En last but not least heeft Rollei zelfs ijzeren punten onderaan elke statiefpoot gemaakt (weg-gewerkt met een rubberen hoesje) voor de extra stabiliteit op onverharde ondergronden.

Het materiaal

De Rollei Compact Traveler is gemaakt van carbon waardoor deze zo heerlijk licht is. De kop is gemaakt van aluminium en kan 360 graden draaien wat zorgt voor mooie panorama foto’s. De rubberen onderdelen zijn niet gevoelig voor het stukdraaien en de monopod statiefpoot heeft een dunne maar stevige handgreep.

Rollei Compact traveler

Conclusie

Hierboven heb ik al een hele hoop punten aangedragen waarom je wel of niet het statief kan aanschaffen. Ik denk dat als je overgaat tot aanschaf van de Rollei Compact Traveler No.1 dat je dit gaat doen omdat je opzoek bent naar een lichtgewicht reisstatief welke je behoefte in de basis zal voorzien. En dan kan dit model van Rollei zich best meten aan de statieven van bijvoorbeeld Velbon. Wil je echter net als mij soms vanaf net boven de grond willen fotograferen dan zal dit statief simpelweg afvallen. Wil je extreme stabiliteit? Dan moet je überhaupt geen reisstatief nemen. Eind conclusie: de Rollei Compact Traveler No.1, is zijn geld meer dan waard.

De kostprijs licht rond de 120,- geen geld voor de kwaliteit die je ervoor terug krijgt.

Specificaties:

Garantieperiode:24 maanden
Gewicht (kg):<=1,3
Materiaal:aluminium
Maximale hoogte:135>=155
Merknaam:Rollei
Minimale hoogte:17>=35

Te koop

De Rollei Compact Traveler hebben we te koop gevonden bij Kamera Express voor € 119,-

One Reply to “Review: Rollei Compact traveler no.1”

  1. Voor mij is het statief goed op de kop te gebruiken, de camera vlak bij de grond. De statiefpoten snappen in deze stand niet in maar het draaien van de statiefpoten is stroef genoeg om er veilig mee te werken. Ik gebruik een sony a6000 en gebruik “inteligente afstandbediening” en mijn iPhone om door het scherm te kijken. (er is een knopje om het beeld te roteren op de iPhone zodat je alles rechtziet. De camera zet de foto recht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.