Review Lee SW-150 filter set met Bigstopper

Review Lee SW-150 filter set met Bigstopper

De Lee SW-150 Filter set, ik heb even zitten nadenken hoe ik deze review zou gaan insteken. Vele van jullie gebruiken een Lee filter voor de situaties die om het gebruik van een filter vragen. Ik was afgelopen jaar bij Cinque Terre en probeerde met mijn toenmalige filter van Stealth Gear een extreem lange sluitertijd foto te nemen. Wat niet lukt. En dat had een paar redenen, allereerst had ik last van lichtlekkage door de weerspiegeling tussen de glazen en omdat er geen licht dichte afsluiting was tussen de filterhouder van Cocking en de lens die ik gebruikte. Wel zag ik daar iemand fotograferen met een filterhouder welke helemaal om de lens heen geplaatst wordt. En dat heeft mij nooit meer losgelaten, dat moest ik ook hebben!

Maico_WNF_Frans_Lanting_Award

Nu het voorjaar weer eindigt en de zomer toch echt begonnen is kriebelt het weer en ga ik weer op pad. Samen met mijn Samyang 14mm welke ik afgelopen winter gereviewed heb wil ik die melkige waterwegen waar Frank Peters (blogger bij DeFotoblogger) het over heeft vastleggen. Dus toen ik de Lee SW-150 filter set tegen kwam leek het verhaaltje compleet te zijn. Deze set sluit naadloos aan op de lens en dat is wat ik wou.

Waarom de Lee SW-150 set

Het is belangrijk om te weten dat de hoofdzakelijke reden voor mij is dat ik de set ga gebruiken voor waterlandschappen zoals rivieren en de zee. Ik gebruik de Big stopper bij de set waardoor ik 10 stops vermindering heb op de belichting en maximaal 13 stops als ik de belichting in de camera ook terug schroef. Hierdoor is de ND filter prefect voor sluitertijden van minimaal 30 seconden tot vele minuten (fotografie vanuit de Bulb stand). De reden om voor Lee te kiezen zijn de lyrische reacties van landschapsfotografen rond om mij heen. Dus ik als keurig kudde dier met een afwijking tot standvastige eigenwijsheid wou dit wel eens gaan uitproberen.

Maico_Lee SW-150 filter systeem test-3
Situatie: Windstil in de uiterwaarden. EXIF: ISO 100, F/22 Sluitertijd 83 seconden (1 minuut 23).

De eerste ervaring

Ik zal niet liegen het is even wennen, maar gelukkig heeft Lee bij de Bigstopper ND filter een keurig lijstje toegevoegd waardoor je heel snel de juiste setting gaat hanteren welke je absoluut gaan helpen. En als je liever een app wilt hebben geen probleem zoek in de store naar de Lee BigStopper app en je bent klaar!

Lee SW-150 bigstopper app

De filterhouder is even wat werk om te plaatsen maar met de gebruiksaanwijzing zal je hier ook geen moeite mee hebben. Het komt er in het kort op neer dat je eerst een ring van achter op in mijn geval de 14 Samyang lens schuift. Vervolgens plaats je een houder aan de voorzijde om deze vervolgens vast te draaien waardoor de lens omringd wordt door een solide geheel. Heel belangrijk om te weten is dat je bij de keuze voor deze set wel goed kijkt naar de lenskeuze. Omdat deze set geleverd word met specifieke ringen bedoelt voor specifieke lenzen. Onderaan dit bericht vind je de actuele mogelijkheden.

Maico_Lee SW-150 filter systeem test-2
De volledige inhoud van de set exclusief de Samyang lens zelf.

Als de ringen geplaatst zijn bezit je lens nog steeds ze bijgeleverde zonnekap, deze kan immers niet van de Samyang verwijderd worden. Om het je wat gemakkelijker te maken levert Lee gelijk een flexibele lens kapje mee zodat het dure glas goed beschermd blijft tijdens transport. De basis is nu aanwezig.

De volgende stap is de filterhouder zelf. Deze bevestig je door middel van een schroef op je ring (die bevestigd is op je lens) de constructie van de filterhouder is draaibaar voor maximale flexibiliteit met verloop filters. Het resultaat is een stevige verbinding met de mogelijkheid tot een flexibel gebruik. Deze filterhouder is licht dicht omdat deze naadloos aansluit om de ring. En omdat er een rubberen ring omheen zit welke zorgt voor een goede aansluiting op de ND filter zelf. En als dat nog niet genoeg is heeft Lee op de ND filter zelf nog een schuimrubberen laagje zitten. Licht dicht geloof mij maar.

Maico_ Lee SW-150 filter systeem test-4
Het schuimrubber zie je nog net linksboven de rand uit komen. Licht dicht.

Na een aantal situaties te hebben gefotografeerd met deze set is het voor mij een gegeven dat je ook bij het opzetten rustig aan moet doen. Bij haast werk levert het frustraties op omdat dat ik altijd wel weer een vlekje en stof zie aan het glas of op de rubberen ring. Dat stoort mij maar is onlosmakelijk verbonden met glas en rubber. Waar glas vet gevoelig is, is rubber een stofmagneet.

De kwaliteit van de Lee SW-150

Met een bigstopper is een lange sluitertijd belangrijk anders heb je een zwarte foto te pakken. Neem je een sluitertijd van bijvoorbeeld 2 minuten in de vroege ochtend waarbij de zon nog niet het felste licht geeft zal je last hebben van vignettering. Verhoog je de sluitertijd van 2 naar bijvoorbeeld 8 minuten in een soortgelijke situatie is de vignettering al verdwenen. En wat je dan overhoudt is een scherpe foto met alle onderdelen goed belicht en waarbij het water dromerig glad is. De kleurweergave is een vaak gehoord argument om voor het ene merk te gaan ipv het andere merk. Zoals ik de kleuren terug zie komen zijn ze voor mij kleur echt.

Test foto’s

Klik op een foto voor de vergroting, belangrijk om te weten deze onderstaande foto’s zijn onbewerkt, zo ruw uit de camera (Canon 6D gehaald) als Jpeg.
EXIF: ISO 100, brandpunt 14mm, diafragma 22 Camera Canon 6D, lens Samyang 14mm, Filter Lee bigstopper 10stops ND.

Maico_ Lee SW-150 filter systeem test-5
De basis foto: Sluitertijd 1/100

Waarom wel en waarom misschien niet

Redenen waarom je voor de Lee SW-150 gaat is het formaat van 150mm. Deze zorgt ervoor dat de filter perfect geschikt is voor echte groothoek foto’s zoals de 14mm op een Full frame camera. Doorgaans is het formaat 100mm wat prima werkt voor een lens waarbij je een glad oppervlak hebt voorop de lens. Maar met een groothoek heb je altijd de bolling te pakken en dan zijn de 50 extra mm wel erg fijn.

Een andere reden is voor mij de kleurechtheid deze is gewoon echt heel erg goed. Groen is groen en blauw is ook echt het blauw precies zoals het was op het moment van fotograferen. Wel zie je een lichte zweem in de wolken komen zie foto met sluitertijd 1 minuut 36 en 1 minuut 59. Deze zweem is in Photoshop of Lightroom wel te corrigeren maar ik vind wel dat ik dat moet vermelden.

Tips voor Lee om de SW-150 te verbeteren: de rubberen rand is gevoelig en kan bij onvoorzichtig gebruik gaan omkrullen, wat kan zorgen voor lichtlekkage.

Lee-SW-150-bigstopper

En een puntje van aandacht vind ik de prijs, de filterset zelf kost een kleine € 199,- na lang zoeken en dan bezit je nog geen ND filter. De bigstopper kost je een € 179,- evenals de 3 stops ND filter. Al met al ben je best wat geld kwijt.

De grote hamvraag is dan ook is dit het waard? Ik denk van wel! Als je aan deze fotografie techniek wilt beginnen ben je al verder gevorderd of je interesse is in ieder geval verder gevorderd in de fotografie. Je weet wat de uiterste mogelijkheden zijn van je camera en dat is nog niet voldoende voor je. Je wilt meer en dan is dit naar mijn idee voor nu de set om te hebben.

Ik heb deze Lee SW-150 set weggehaald bij Foto Konijnenberg voor boven genoemde bedragen, en heb er tot op de dag van vandaag geen spijt van gehad!

De Lee SW-150 is in ieder geval geschikt voor de volgende lenzen:

  • Nikon AF-S Nikkor 14-24mm f/2.8G ED
  • Nikon 14mm f2.8 D AF ED
  • Canon EF 14mm f2.8 L II USM
  • Canon EF 11-24mm f4L USM
  • Samyang’s 14mm f/2.8 ED AS IF UMC (test exemplaar)
  • Sigma’s 12-24mm f.4.5-5.6 ll DG HSM II
  • Sigma 20mm f1.4 HSM Art
  • Tamron 15-30mm f2.8 SP Di VC USD
  • Tokina AT-X 16-28mm f/2.8 PRO FX

Daarnaast zijn er vele filtermaat adapterringen te verkrijgen je deze set ook kunt gebruiken bij andere lenzen, kijk hier voor alle resultaten: Lee SW filterset bij Foto Konijnenberg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.