Review Fujifilm XF 35mm F1.4 R

Review Fujifilm XF 35mm F1.4 R

Als je een Fujifilm X serie camera hebt dan zal de Fujifilm 35mm F1.4 je vast wel bekend zijn. De prestaties worden enorm gewaardeerd maar is deze lens nou ook echt zo bijzonder?

Een korte introductie is dan wellicht op zijn plaats. De Fujifilm 35mm F1.4 beschikt zoals de omschrijving al zegt over een 1.4 diafragma. Het objectief is opgebouwd uit 8 elementen verdeeld over 6 groepen waarvan 1 aspherical element.

Fujifilm XF 35mm F1.4 R

Het gemak en comfort

Ik heb de lens geprobeerd op een XT-1, en er zijn mij een aantal zaken opgevallen. Allereerst valt de bouw enorm op want de lens is compact opgebouwd met 55m in de lengte het gewicht is met 187gram ook minimaal te noemen. De balans van de camera incl de lens is daarmee ook zeer goed.

De Fujifilm 35mm F1.4 heeft de beschikking over een grote focus ring welke zeer soepel (maar niet los) en traploos zijn werk doet.

De diafragma ring op de 35mm F1.4 welke je in staat stelt om het diafragma in 1/3 stappen te verhogen of te verlagen. En zoals je mag verwachten is deze setting ook terug te zien in de camera zelf zowel op de live view als de elektronische viewfinder. De smalle ring zit lekker dicht op de body en geeft door middel van lichte clicks aan dat deze aangepast wordt. Zet de ring op A en de camera doet het werk voor jou.

Fujifilm XF 35mm F1.4 R

Bereik en vervorming

Het bereik van de XF 35mm F1.4 is vrij breed met een zichtveld van 44.2 graden. De vervorming is minimaal en persoonlijk kon ik het niet echt constateren bij de foto’s die ik genomen heb zelf bij de maximale diafragma van F1.4.

Focus

De Fujifilm XF 35mm F1.4 heeft een interne focus systeem (IF) welke op zichzelf vrij vlot reageert, hoewel ik andere lenzen toch iets sneller vind reageren. Ook de reactie wanneer je dicht op een bewegend onderwerp staat (welke je scherp wilt hebben) is ook niet altijd even geweldig. Ik doel in dit geval op een foto van een beetje riet met op de achtergrond een stadsdeel. De lens had moeite om het riet scherp te houden en wou vaker de focus op de achtergrond leggen ipv de voorgrond. Maar dat is een moment opname geweest. In verreweg de meeste gevallen is de snelheid meer dan voldoende.

Fujifilm XF 35mm F1.4 R

Macro

Bovenstaand voorbeeld was een situatie die overeen zou komen met een macro foto. En tja zoals beschreven heeft de lens daar moeite mee. Het is geen macro lens. Echter betekend dit niet dat je geen goede foto’s kunt krijgen in een close up situatie!

Waar je de camera voor koopt: Bokeh

Bokeh is tegenwoordig hot bij de meeste fotografen. Bokeh staat voor het onscherpe gedeelte van de foto. En er zijn gradaties voor zoals “smooth/ creamy/ harsh” enz. En Fujifilm heeft hier gelukkig echt aandacht aan besteed. De Fujifilm XF 35mm F1.4 heeft een 7 segment diagram met geronde bladen, wat zorgt voor een zeer aangename bokeh.

Voorbeeld foto’s

Conclusie en waar te koop

Aangezien ik persoonlijk wel van wat onscherpte hou en ik niet al te veel gewicht wil tillen is deze lens in eerste instantie een uitkomst. De concurrentie op de Fujifilm is eigenlijk alleen een Sigma Art Lens maar deze kan je niet zonder een adapter plaatsen op de Fujifilm X-Serie camera, en daarbij is deze lens vele malen zwaarder dan de dedicated 35mm van Fujifilm. De eindconclusie die ik hierin neem is dat als je een Fujifilm X-Serie body beschikt dit een lens is waar je serieus over moet gaan na denken!

Fujifilm XF 35mm F1.4 R

Waar koop je hem en wat kost die?
Met een vraagprijs vanaf 549,- is het geen goedkope lens, maar het is wel elke cent waard!

Waar te koopVanafDirect bestellen
Coolblue€ 549,-Direct bestellen bij Coolblue
Kamera Express€ 549,-Direct bestellen bij Kamera Express
CameraNu.nl€ 549,-Direct bestellen bij CameraNu

Specificaties

Beeldstabilisatie:nee
Extra stille motor:nee
Garantieperiode:24 maanden
Geschikt voor converter:nee
Geschikt voor full frame:nee
Geschikt voor (merk/vatting):Fuji X
Kleur:zwart
Max. brandpuntsafstand:tot en met 60mm
Maximaal diafragma:1.4
Merknaam:FujiFilm
Stof/Spatwater dicht:nee

3 Replies to “Review Fujifilm XF 35mm F1.4 R”

  1. Hallo Maico, Bedankt voor je review! Echter mijn 35 mm Fuji lensje heb ik ook op de X-T1, maar is dan constant aan het “zoeken” en schuift daarbij steeds wat uit en in. Maakt daarbij een licht brommend geluid. Is dit normaal? Alvast bedankt!

    1. Dat die blijft zoeken lijkt mij niet heel erg goed. Mijn ervaring is dat de lens snel zijn scherpgepunt vind en dat zonder al te veel geluid. Wellicht zijn de connectiepunten wat vies. Probeer ze eens schoon te maken. En anders zou ik even langs een vakhandel gaan. Het kunnen zien werkt goed om de diagnose te kunnen stellen.

    2. Klopt bij wat mindere licht omstandigheden blijft hij wat meer zoeken, en ja de motor is meer hoorbaar de vele andere fuji lenzen daarentegen is de kwaliteit subliem 🙂 Ciao Joey

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.