Review: Coman EMU TM386C

Review: Coman EMU TM386C

In dit blog lees je mijn ervaring met de Coman EMU TM386C dit is een statief in het semi professionele segment. Dankzij de prijsklasse van 350,- incl Balhoofd is het voor vele fanatiekelingen een prijsklasse die niet zal afschrikken. Eerdere reviews van ons met betrekking tot statieven waren altijd in het reissegment geweest. Dat wil voor mij zeggen licht gewicht en klein. Maar wel met een hoge werkhoogte en zeker stabiel genoeg om een wat langere sluitertijd aan te kunnen. De review van de Coman EMU TM386C is echter niet verrassend want dit statief is geschikt voor zowel reisfotografie dankzij de monopod en met het gewicht van 2.2kg is het nog net een optie om mee te dragen in de handbagage of de reiskoffer.

Inhoud Coman EMU TM386C pakketje

Coman EMU TM386C draagtas

De Coman EMU TM386C wordt geleverd in een hoge kwaliteit draagtas die licht van gewicht is met een draagband zodat je het statief ook los gemakkelijk kunt meenemen. En met de extra bijgeleverde spikes ben je voorbereid op verschillende ondergronden. Heel handig. Dit had ik nog niet eerder gezien bij een statief die ik heb mogen reviewen.

Coman EMU TM386C inhoud

De kenmerken van het Coman EMU TM386C carbon statief

Het statief bestaat uit 4 pootsegmenten met een totale hoogte van 182cm. Ingeklapt is het statief net geen 50 centimeter lang/groot, 49,5 cm om precies te zijn. De Coman is gemaakt van carbon met 8 lagen en wordt geleverd in dit geval inclusief C3 balhoofd met demping.  En het belangrijkste is misschien wel dat je zeker weet of het statief jouw camera met zware lens kan dragen. Nou met een maximaal draagvermogen van 20kg zou ook dat geen probleem mogen zijn.

IMG_6742

Wat is mijn gebruikerservaring?

Deze vraag kreeg ik laatst gesteld van een bevriende fotograaf en toen ik hem eigenlijk zonder er bij na te denken antwoord gaf merkte ik dat ik eigenlijk best tevreden ben over het algeheel. In ieder geval voor het statief gedeelte. De poten klappen schuiven gemakkelijk in en uit. Het gehele statief voelt zeer degelijk aan en het schuimrubber rondom de poot zorgt ervoor dat je in de winter geen extra kouden vingers krijgt. Wel zo fijn, toch. Als je het middenkolom omdraait kan je camera tot zeer dicht op de grond komen, waardoor macro fotografie ook mogelijk is. En de standvastigheid waarmee de Coman EMU TM386C op de grond staat voelt zeer fijn aan. Ik kon met een gerust hart het statief met daarop gemonteerd een Canon 6D en een 200-400mm tijdens een zeer harde wind loslaten zonder dat ik hierdoor vegen kreeg bij een sluitertijd van 20seconden.

IMG_6738

Het balhoofd is van zichzelf erg stroef. Dit zorgt er overigens wel voor dat je zeker weet dat je camera in de juiste positie blijft staan. De compactheid en het gewicht van het statief incl balhoofd is prima te noemen. De functionaliteit is gelijkwaardig aan dat van bijvoorbeeld een Velbon statief. Het balhoofd is ook zeer geschikt om panorama’s mee te maken door dat je deze eenvoudig kunt draaien zonder dat je daarmee de verticale positie veranderd.

Het oordeel

Kan ik de Coman EMU TM386C aanbevelen? Over het algemeen denk ik dat de beslissing om 350,- uit te geven geheel aan jezelf is. Wat ik wel kan zeggen is dat je voor dit geld een prima statief krijgt. De Coman EMU TM386C doet voor mij niet onder aan sommige echt professionele statieven en zal daarom een goed alternatief zijn voor wie geen geld over heeft om een Gitzo aan te schaffen. Het geringe gewicht en de normale ingeklapte hoogte maakt het ook een prima reismaatje. Prima statief naar mijn idee.

IMG_6655

Algemene gegevens

GarantietermijnZorgeloos plezier – 2 jaar garantie!
Gewicht (kg)2,20 kg
Inclusief statiefkopJa
Minimale hoogte (cm)23
Hoogte (max)182 cm
Gesloten formaat (cm)40 tot 50cm
Foto / VideoFoto
Maximale belasting (kg)15kg en zwaarder
Aantal secties (poten)4
MateriaalCarbon
3-PootJa

Dit statief van Coman is alleen te koop bij Foto Konijnenberg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.