Reportage: foto’s van de kerstbomenverbranding in Amsterdam

Reportage: foto’s van de kerstbomenverbranding in Amsterdam

Renzo Gerritsen was aanwezig op de jaarlijkse kerstbomenverbranding in Amsterdam op het Museumplein. Op zondag 7 januari konden Amsterdammers hun kerstboom op de stapel leggen om om 17:00u te zien hoe hun kerstboom de fik in ging. Dat ging er fel aan toe. Renzo laat zijn foto’s zien en vertelt hoe hij deze gemaakt heeft.

Om 15:00u was ik aanwezig om een reportage over de kerstbomenverbranding te maken. Er lag al een enorme stapel kerstbomen, maar mensen kwamen vanuit alle kanten om hun kerstboom op de stapel te leggen. Anderhalf uur van tevoren begon crowd control met het plaatsen van de hekken, het positioneren van de kerstbomen en ook de brandweer begint met hun eigen voorbereidingen. Het moet natuurlijk wel veilig verlopen. Ook dit heb ik gefotografeerd, omdat ik met een reportage alles wil laten zien wat je normaal niet ziet en dus ook de voorbereidingen.

Om 17:00u werd de stapel in de fik gestoken en gedurende twee uur werd het vuur aardig opgestookt door steeds opnieuw kerstbomen op de stapel te leggen. Hoewel je op een redelijke afstand van het vuur af stond kwam de hitte er vanaf. Gelukkig maar, want het was een onwijs gure en koude dag vanwege de wind. Diezelfde wind zorgde even voor chaos, omdat de wind de rook en de vonken een deel van het publiek in blies.

Hoe zijn de foto’s gemaakt?

In de middag begon de zon op de mooist mogelijke manier te zakken. Er waren lange schaduwen te zien en het gouden uurtje was prachtig. Daardoor heb ik zachte en dromerige foto’s kunnen maken die de reportage sfeer geven. Het is toch een beetje dat sfeertje dat bij zo’n gebeurtenis als deze past, vind ik. Deze zonsondergang was niet alleen om deze reden prachtig, maar ook omdat het blauwe uurtje goed te zien was. Dat voegt toch dat beetje extra toe.

Door de drukte en omdat je veel rondloopt kan je niet met een statief fotograferen. Dat betekent dat je met een hoge ISO en een open diafragma werkt om zoveel mogelijk licht binnen te krijgen. Mijn sluitertijd lag rond de 1/200, omdat ik voornamelijk met een telelens heb gefotografeerd en omdat de mensen die kerstbomen op het vuur gooiden veel en snel bewogen. Ik kreeg prima belichte foto’s, mede doordat het licht dat van het vuur af kwam enorm was. Daarnaast kan je makkelijk silhouetten laten zien en dat scheelt enorm in je instellingen.

De tip van vandaag: als je foto’s wilt maken van een gebeurtenis zoals deze of een ander, ga erop uit! Je weet nooit met welke beelden je thuis komt en je ziet het: je kan met een prachtige serie thuiskomen.

Meer zien van Renzo Gerritsen? Volg Renzo dan op facebook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.