Reisfotografie tips

Reisfotografie tips

De vakantie staat weer voor de deur en dat betekent dat we met z’n allen de mooiste foto’s van de vakantiebestemming gaan nemen. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat je thuiskomt met indrukwekkende foto’s zodat je die kunt laten zien aan je familie en vrienden. Met onderstaande reisfotografietips kom je in ieder geval een heel eind!

Het beste tijdstip voor reisfotografie

Het tijdstip waarop je fotografeert bepaald voor een groot deel hoe je foto eruit komt te zien.
De meeste mensen gaan tijdens hun vakantie rond het middaguur iets bezichtigen wat vaak de beste tijd is om een bezichtiging te doen. Het is echter niet het beste moment om een foto te maken.

29454078670_3e14b51a6f_o

Op het midden van de dag staat de zon hoog aan de hemel en geeft het hard/scherp licht. Dit harde licht zorgt voor donkere schaduwen en foto’s gaan er vaak een beetje blauw uitzien. Wanneer je toch midden op de dag gaat fotograferen en de zon schijnt volop, dan is het aan te raden om gebruik te maken van een polarisatiefilter.

Een polarisatiefilter is een donkere glazen ring die je voorop de lens draait. Zo’n filter zorgt ervoor dat er licht wordt tegengehouden waardoor je mooie donkerblauwe luchten krijgt. Daarnaast is een polarisatiefilter ook handig om spiegelingen weg te nemen.

Je kunt aan de voorste ring van het polarisatiefilter draaien om het effect hiervan te bepalen. Een polarisatiefilter werkt het best als de zon links of rechts van je staat. Als de zon van de voor- of achterkant komt dan lukt het niet om de weerspiegelingen weg te nemen. Het is echter nog veel beter om je reisfotografie foto’s te maken bij zonsopkomst of bij zonsondergang.

11313707_1594472530810030_1840507724_n

Het zonlicht is dan zachter, schaduwen zijn minder donker en je foto’s krijgen meestal een mooie gloed wat voor een warme sfeer zorgt. De uren waarop het licht op zijn best is worden de gouden uren genoemd. Zoals je zult zien moet je soms vroeg opstaan om te fotograferen met het mooie ochtendlicht. Als je daar geen zin in hebt dan kun je ook rond zonsondergang nog mooie foto’s maken.

TIP: Stop niet met fotograferen als de zon is ondergegaan. Na zonsondergang krijg je namelijk nog het blauwe uur. Tijdens het blauwe uur zal de lucht een diepe blauwe kleur hebben.

Gouden uur over de Ponte Vecchio, Florence
Gouden uur over de Ponte Vecchio

Bekende bezienswaardigheden

Je wilt natuurlijk niet thuiskomen van vakantie met foto’s die iedereen maakt op precies dezelfde manier. Het is makkelijk om een foto van de de opera in Sydney, de Eiffeltoren, en ga zo maar door te maken, maar het komt er vaak op neer dat bijna iedereen deze typische fotografie punten fotografeert vanaf hetzelfde punt en dat is erg saai om terug te kijken. Je krijgt dus niet echt originele foto’s en soms kan het resultaat zelfs teleurstellend zijn.

Neem daarom even de tijd voordat je de foto maakt. Loop bijvoorbeeld eens om de bezienswaardigheid heen, bekijk je onderwerp vanaf een andere hoogte door eens door de knieën te gaan. Met een digitale camera kun je alle hoeken eerst vastleggen om zo een goede positie te kiezen waar je jouw uiteindelijke foto’s neemt. Daarnaast is het helemaal niet nodig om altijd de hele bezienswaardigheid op de foto te krijgen. Je kunt je voor de verandering ook focussen op een deel van het gebouw.

eiffeltoren-500De Eiffeltoren vanuit een andere positie

Doorkijk plekjes

Dit zijn punten in je omgeving waar je doorheen kan kijken en ze zijn overal te vinden. Denk aan een hekwerk, een raam, een poort, en ga zo maar door. Fotografeer eens een onderwerp door juist het doorkijk plekje onscherp te maken, zo creëer je meer diepte in je foto’s.

Weet wat er te zien is

Lees je in als je naar een onbekende omgeving gaat. Weet wat je waar kan fotograferen, vraag aan de lokale bevolking (hotel medewerkers, personeel in een winkel en uiteraard de plaatselijke VVV) naar de beste plekjes. Mijn ervaring is dat je dan tips krijgt die in geen enkel boekje terug te vinden zijn. Vandaag de dag kun je natuurlijk ook even via Google maps kijken naar bezienswaardigheden in de buurt, gebruik dan streetview om een goede indruk te krijgen van waar je een foto neemt.

De lokale cultuur

Niets is mooier dan foto’s te maken van de lokale bevolking. Zo krijg je een goede balans in je vakantie foto’s en je zal merken dat je de sfeer echt laat overkomen.

portretfotografie

Wat je moet regelen/ meenemen

Een onderdeel dat nagenoeg iedereen vergeet is om even zijn reisverzekering te controleren. Want wanneer je op reis gaat neem je al snel meer mee aan waarde dan wat je standaard reisverzekering vergoedt. Wat ik bijvoorbeeld erg prettig vind is om een doorlopende reisverzekering te hebben. Hierdoor kun je met een gerust hart op vakantie en hoef je niet elke keer weer een aparte verzekering af te sluiten.

We krijgen ook regelmatig de vraag wat je moet meenemen op reis. Helaas kunnen we hier niet zo snel een gemakkelijk antwoord op geven daarom hebben we er een heel artikel aan gewijd. Lees: Op reis met een camera, een checklist. Zo ik denk dat je nu wel goed voorbereid op reis gaat, is het niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.