De regel van derden uitgelegd

De regel van derden uitgelegd

De regel van derden in de fotografie word ook wel de gulden regel genoemd. Wat is die regel van derden? Of wellicht heb je er al eens wat van gehoord of gelezen? De gulden regel is een techniek die door alle fotografen weleens gebruikt wordt om een onderwerp te benadrukken. Blader maar eens willekeurig door wat tijdschriften en bekijk dan de reclame-uitingen en sfeerfoto’s. Dan zal je zien dat de plaatsing van het onderwerp waarschijnlijk ergens in de hoeken is geplaatst en zelden in het midden.

Hoe werkt de regel van derden?

Deel het beeld wat je ziet in de zoeker van de camera denkbeeldig in drieën, zowel horizontaal als verticaal. Je krijgt op deze manier vier snijpunten in elke 1-derde van de vier hoeken. Voor een sterke compositie plaats je het onderwerp op een van de snijpunten.

Bij landschapsfoto’s plaats je volgens deze regel van derden de horizon bij voorkeur niet in het midden van de foto maar op de onderste of juist op de bovenste lijn. Zo plaats je bij een mooie hemel de horizonlijn in het onderste horizontale vlak net onder of boven de denkbeeldige onderste lijn. Is de lucht niet zo mooi, maar wat er op de voorgrond staat wel, (bijvoordeeld een mooie skyline van een dorp of grote stad) plaats dan de horizonlijn in de buurt van het bovenste vlak. Je zal gaan merken dat door deze simpele handeling je jouw foto’s een beter verhaal laat vertellen. Dus wanneer je de regel van derden toepast op een foto zal je foto’s direct sterk verbeteren.

Regel van derden

Tip

We zijn gewend om van links naar rechts te kijken en dat doen we dan ook met foto’s. Deze bekijken we ook van links naar rechts. Daarbij neemt het oog alle randen mee om te zoeken naar interessante punten binnen je opname. Je onderwerp komt het meest tot zijn recht als je het aan de linkerkant van het beeld geplaatst waarbij je rekening houd met de regel van derden voor de horizontale lijn.

Regels zijn er om te breken

De kop zegt het al: regels zijn er om te breken. De regel van derden helpt je om je onderwerp goed in beeld te brengen. Maar soms helpt het om de regeltjes en verschillende composities te vergeten. Hierdoor ga je anders kijken en kijk je simpelweg naar het beeld in de zoeker. Aan de hand daarvan bepaal je hoe je je onderwerp wilt vastleggen. Dat kan de regel van derden zijn, maar dat hoeft niet altijd. Het is een richtlijn de fotografie. Wees dus lekker creatief en ga ervoor! 🙂

7 Replies to “De regel van derden uitgelegd”

  1. en het voorbeeldplaatje is natuurlijk niet juist verdeeld in derden dus het is een slecht voorbeeld! Huiswerk!
    Dit is het zoveelste artikel waar geen hout van klopt!

  2. @fotograaf, als je bedoelt dat de 2 verticalen lijnen niet 100% correct zijn uitgelijnd dan klopt dat inderdaad. Het gaat om de illustratie.

  3. Regel van derde, gulden regel? Nog nooit van gehoord…
    Maar voor iedereen die iets willen leren over fotografische compositie, zoek dan eens de “Regel van derden” en “Gulden snede” op. Misschien ook interessant voor Maico.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.