Hoe kun je professioneel fotograferen met je smartphone?

Hoe kun je professioneel fotograferen met je smartphone?

Smartphonecamera’s worden tegenwoordig steeds beter. De kwaliteit van smartphonefoto’s komt steeds meer in de buurt van foto’s van een gewone fotocamera. Dankzij een paar handige instellingen en apps kun je met je smartphone al professionele foto’s schieten.

Smartphonecamera’s

De eigenschappen voor een goede smartphonecameraSmartphone

Er zijn meerdere eigenschappen die iets zeggen over de kwaliteit van een smartphonecamera. De camerasensor van een telefoon is daarvan een belangrijk onderdeel. Een foto is namelijk opgebouwd uit pixels. Hoe groter de camerasensor, hoe meer pixels er worden vastgelegd.

Een megapixel is gelijk aan een miljoen pixels. De hoeveelheid megapixels alleen is niet het belangrijkste voor een goede smartphonecamera. Zo zorgt de lens ervoor of een foto wél of niet scherp is. Een smartphonecamera met veel megapixels en een matige lens levert vaak een matige foto op. Andersom geldt hetzelfde. Het is dus belangrijk om een smartphonecamera te hebben met zowel een goede sensor en sterke lens.

Beste smartphonecamera’s van dit moment

smartphoneVolgens Tweakers is de Samsung Galaxy Note 4 de beste smartphonecamera van dit moment, wat komt door de 16-megapixelcamera én beeldstabilisatie. Dit in combinatie met goede camerasoftware, een gevoelige sensor en scherpe lens, zorgt ervoor dat de Galaxy Note 4 volgens Tweakers de beste smartphonecamera van dit moment heeft.

 

 

Foto’s schieten als een prosmartphone

De foto’s die je met je smartphonecamera maakt, kun je er op twee manieren heel professioneel uit laten zien. Vooraf kun je de instellingen van de smartphonecamera aanpassen en achteraf kun je de foto’s met handige apps bewerken. Het resultaat van je foto’s kan dan heel mooi worden. Dat bewijzen deze foto’s wel, die stuk voor stuk met iPhones zijn genomen én bewerkt.

Vooraf de smartphonecamera instellen

Bijna elke smartphone heeft in de camera-app een menu waar je de instellingen van de camera kunt aanpassen. Alleen bij de iPhone kun je vooraf weinig instellen. Daar kun je foto’s alleen na bewerken. Androidtelefoons hebben uitgebreidere camera-apps waarbij je wel vooraf de instellingen kunt aanpassen. De instellingen die je kunt aanpassen gaan vaak over de belichting van een foto, zoals de ISO-waarde, belichtingswaarde en HDR.

In het donker maak je vaak betere foto’s met een flitser. Vrijwel de meeste smartphones hebben een flitser die je aan en uit kunt zetten. Soms kan een flitser een foto overbelicht maken. Dan is het slim om hem uit te zetten en de HDR-optie te gebruiken. HDR staat voor ‘High Dynamic Range’. Hiermee worden zowel zeer donkere delen als zeer heldere delen in een foto goed weergegeven. Een foto die in het donker is gemaakt, is met HDR vaak beter dan zonder HDR.

Je kunt meestal ook de ISO-waarde aanpassen, waarmee je de lichtgevoeligheid van de smartphonecamera verandert. Zo bepaal je hoeveel licht je smartphonecamera binnenlaat. Je kunt dan in de felle zon toch een mooie foto te maken door een lagere ISO-waarde te kiezen. Selecteer een hogere ISO-waarde als het wat donkerder is. De smartphonecamera vangt dan wat meer licht op om een goede foto te kunnen maken.

Apps

Naast de instellingen van de smartphonecamera kun je ook gebruik maken van een extra hulpmiddel: Apps. Er zijn erg veel apps die je kunt inzetten voor fotobewerking, we hebben er twee uitgelicht:

Instagram

Instagram, smartphoneDe bewerkings-app bij uitstek is Instagram. Foto’s kun je een extra bijzonder tintje meegeven door er een filter overheen te leggen. Met Instagram kun je heel nauwkeurig foto’s aanpassen. Zo heb je de mogelijkheid om de warmte, verzadiging, helderheid en het contrast van een foto te veranderen. De app is beschikbaar voor zowel Android als iPhone.

VSCOcam

SmartphoneMet de VSCOcam app kun je achteraf filters over foto’s heen leggen en is er de mogelijkheid om de helderheid en het contrast los van elkaar aan te passen. Daarnaast heeft de VSCOcam een extra handigheidje. Met de app kun je al je aanpassingen aan een foto terugvinden en die los van elkaar ongedaan maken. Zo houd je zelf het overzicht tijdens het na bewerken én als je klaar bent. De app is beschikbaar voor Android en voor iPhone.

Selfies

smartphoneSelfies, wie kent ze niet. Selfies zijn foto’s die je van jezelf maakt. Vooral op social media zie je steeds meer selfies. Selfies worden vaak met een smartphonecamera geschoten. Veel smartphones hebben een camera aan de voorkant. Deze camera is eigenlijk bedoeld voor videogesprekken, maar wordt steeds vaker gebruikt voor het nemen van selfies. Op het smartphonescherm zie je dan meteen of je goed in beeld bent. Camera’s aan de voorkant van een smartphone zijn vaak minder goed dan camera’s aan de achterkant van een smartphone. Omdat selfies zo populair zijn, worden camera’s aan de voorkant van een smartphone wel steeds beter.

Houd met een paar dingen rekening als je een selfie wilt maken. Neem bijvoorbeeld niet tegen het licht in een foto; zo wordt de foto overbelicht. Let ook op waar je je vingers op je smartphone neerlegt. De cameralens kan onbewust bedekt zijn. Door op het smartphonescherm te drukken, maak je een foto. Vaak kun je ook fysieke knoppen gebruiken. Bij iPhones gebruik je hiervoor de volumeknoppen. Android telefoons hebben vaak een speciale cameraknop om een foto te schieten. Soms kun je ook een gebaarmaken naar de camera, waarna de foto automatisch wordt genomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.