Praktijk test: Coman Freeman TA250CT

Praktijk test: Coman Freeman TA250CT

De afgelopen 2 maanden heb ik de Coman Freeman TA250CT getest op het gebruik en de draagkracht. In onderstaand blog vertel ik wat mijn ervaring is met deze reisstatief in camouflage kleuren.

Algemene kenmerken en bevindingen

Coman Freeman TA250CT

De belangrijkste kenmerken van de Coman Freeman TA250CT. Ik vind de uitstraling van het statief echt awesome, groen met camouflage uitstraling, zeg nou zelf hoeveel statieven zijn er op het moment beschikbaar die deze kleurstelling hebben meegekregen. Het is een welkome afwisseling van de veelal zwarte statieven. Zonder gekheid het statief is gemaakt van koolstofvezels 8 laags voor de poten en een Magnesium & Aluminium compositie voor de overige onderdelen zoals de middenkolom. Hierdoor is het een statief dat licht in het gewicht is maar toch een opstootje kan hebben. En aangezien het een reisstatief betreft moet dit natuurlijk ook wel.

img_4985

De poten zijn gemaakt van koolstofvezels en in 5 delen uitschuifbaar. De statiefpoten zijn tevens voorzien van een Leg Section Locking Systeem. De voetjes van de poten kunnen voorzien worden van bijgeleverde spikes en zijn standaard voorzien van sliploos rubber. Hierdoor staat het statief op nagenoeg alle plekken stevig en stabiel. De hoek waarin je de poot secties wilt hebben zijn instelbaar. Je kan 4 hoeken selecteren waardoor je mooi dicht bij de grond kunt komen.

Het gewicht is niet heel erg licht maar het is ook zeer zeker geen zwaar gewicht met 1,97 kilogram behoort de Coman Freeman TA250CT tot de middenmoot van lichtgewicht statieven. Maar dankzij een maximale werkhoogte van 175cm is het wel een fijn statief voor langere mensen zoals ikzelf (196cm). Het beste kenmerk is in deze prijsklasse dat het statief een draagvermogen heeft van maximaal 14 kilogram. Hierdoor is het dragen van een full frame incl een 600mm lens geen enkel bezwaar. Dit komt mede door de meegeleverde balhoofd een N-1 van Coman.

Coman Freeman TA250CT

Maak er een monopod van

Ook dit Coman Freeman statief heeft de mogelijkheid om een poot los te schroeven en er een monopod van te maken. Dus wanneer een statief niet uitkomt maar je wilt wel meer stabiliteit hebben dan is dit zeker een uitkomst. Zelf heb ik hier overigens geen gebruik van gemaakt. Het werkt als volgt: je draait het statiefpoot los, vervolgens schroef/ draai je de balhoofd los van het statief en deze plaatst je dan vervolgens weer op de monopod. Het kan zo eenvoudig zijn 🙂 .

Draagcomfort

Ik gebruik het statief (maak niet uit welk statief) altijd zonder de bijgeleverde statieftas. En ja deze tas beschermt je statief. Maar zeg nou zelf het zijn onhandige losse tassen welke je simpelweg niet ook nog eens extra meeneemt, is het niet? Daarnaast als ik het statief in een rivier plaats dan moet deze drogen. En om het statief dan op te bergen in een tas is vragen om natte plekken in de tas. Dus ik draag het statief of vastgekoppeld aan mijn cameratas. Of wat vaker voorkomt los in de hand.

Coman Freeman TA250CT

Deze Coman Freeman heeft daar iets op bedacht. Vele andere statieven hebben een schuimrubberen omhulsel geplaatst over één of meerdere poten om het draagcomfort te vergroten. De Coman Freeman TA250CT daarentegen niet. Dit statief heeft een losse leger groene foam omhulsel gewikkeld rondom het statiefpoot welke ook kan fungeren als monopod. Deze losse oplossing is dus niet verlijmd waardoor deze om het statiefpoot heen schuift. Hier moest ik in het begin erg aan wennen. Maar na verloop van tijd is dit eigenlijk wel een fijne oplossing. Het geheel voelt niet meer zo geforceerd aan tijdens het dragen.

Het balhoofd N1 van Coman

Coman N1 Balhoofd

Bij de Coman Freeman TA250CT wordt standaard een Balhoofd geleverd de N-1 van Coman. Dit balhoofd is voorzien van een locksysteem om je compositie goed op zijn plaats te houden. Het draagvermogen van deze kleine kop is fantastisch te noemen. Maximaal 25 kilogram kan de N1 dragen. En met een diameter van 5 centimeter, een maximale hoogte van 9,2 centimeter en een gewicht van 400 gram is het een prachtige aanvulling om de Freeman.

Waar is dit statief geschikt voor?

De kleur verraadt het al een beetje natuurlijk het statief is gemaakt voor de natuur. De groene kleur en het leger patroon op het foam handvat zijn zo gemaakt dat het statief niet opvalt in de natuur. Overigens betekent dit niet dat je het statief niet in een stad kunt gebruiken hé.

Coman Freeman TA250CT

Maar landschaps- en natuurfotografie daar is dit statief uitermate geschikt voor, de N1 balhoofd zorgt ervoor dat de zwaarste lenzen stevig verankerd zijn en de compositie behouden die je hebt gekozen. Dankzij de N1 is het statief ook uitermate geschikt om panorama foto te nemen. De onderste ring van de balhoofd kan je draaien op basis van het aantal gekozen graden.

Kortom het is een veelzijdig en kwalitatief hoogstaand statief met een bijzonder goed balhoofd. De prijs van € 369,- is het in mijn ervaring dan ook ruimschoots waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.