Portretfotografie

Portretfotografie

Portretfotografie is iets waar we vaak over schrijven en het is ook voor vele van ons misschien wel dagelijkse kost. Want ook je dagelijkse selfie is een portret opname van jouw zelf. En het is leuk om te doen, gewoon een fijne duckface (please don’t) als selfie en je laat aan heel de wereld zien hoe idioot je kan doen 😉 . Maar welke vormen van portretfotografie zijn er nog meer?

Selfie portretfotografie door Elizabeth Gadd
Selfie portretfotografie door Elizabeth Gadd

Verschillende varianten van portretfotografie

Een portretfoto hoeft niet per se een kop-en-schouderfoto te zijn, zoals je ziet bij een pasfoto. Er zijn meerdere vormen van portretfotografie zo heb je:

Volledige opname

Dit wordt ook wel een portret ten voeten uit genoemd. De persoon in kwestie wordt dan volledig gefotografeerd vanaf de kruin tot en met de tenen.

Portretfotografie "Photograph Winter" Fotografie door: David Ghisa
Portretfotografie “Photograph Winter” Fotografie door: David Ghisa

Halve opname

Hierbij fotografeer je je model vanaf ongeveer de middel tot en met de kruin, dit is overigens een richtlijn want tot aan de knie is hierin acceptabel. Als je onder de knie komt dan moet je overgaan naar een portret ten voeten uit/ volledige opname gaan.

"Photograph Vertigo" fotografie door: Victor Vodolazky op 500px
” Vertigo” fotografie door: Victor Vodolazky op 500px

Buste opname

De foto’s van een buste opname zijn puur gericht tot aan aan de borstkas van je model. De borsten kunnen meegenomen worden maar lager als dat moet je niet gaan. Het is overigens beter om net boven de borst te blijven, zeker bij een vrouwelijk model. Maar altijd met respect de foto’s, deze vorm van portretfotografie heeft niets met erotiek te maken en ook niets met naakt fotografie, dit zijn andere genres die misschien ooit nog eens de revue zullen passeren.

* fotografie door: Konstantin Kryukovskiy op 500px
* fotografie door: Konstantin Kryukovskiy op 500px

Hoofd opnamen

Bij een hoofd opname gaat het zoals de omschrijving al zegt om het hoofd en de halsstreek. Het verschil tussen buste fotografie en hoofd opname is de positie waar je stopt. Dit bij de hals/ nek streek.

"Marina" fotografie door Martin Kühn
“Marina” fotografie door Martin Kühn

Close-up

Zeer gedetailleerde foto’s een enorme voorkeur hierin is/ zijn de ogen of een silhouette van de mond, neus en ogen streek. Maar eigenlijk gaat het in deze om het hoofd en daarbinnen een specifiek onderwerp zoals dus de ogen.

"Staring Green" fotografie door: Rafael Schulz
“Staring Green” fotografie door: Rafael Schulz

Een portretfoto kan allerlei vormen en maten hebben. Experimenteer daarom altijd met je model en de sfeersetting waarin je de foto’s gaat nemen. Bij het fotograferen in opdracht gaat het uiteindelijk om het doel en de wensen van de opdrachtgever waarvoor je gaat fotograferen. Stel je daarom de vraag ; Wat is het doel van de foto’s die ik ga maken?

Wordt de foto aangeboden als een cadeau denk hierbij aan bijvoorbeeld een gezinsportret, of is het voor de portfolio van een model. Wanneer je duidelijk hebt waarvoor de foto’s dienen kan je beginnen de randvoorwaarden van de foto zoals kleding, posities, belichting en de overige techniek. Denk er aan: in de portretfotografie gaat het om de samenwerking tussen jou en het model.

Tip:

Bij close-up portretten is licht bijzonder belangrijk, omdat dit bepaalt hoeveel detail je in het gezicht te zien krijgt. Direct licht bijvoorbeeld laat alles van de huid zien en maakt rimpels duidelijk zichtbaar, iets wat prima werkt bij karakterstudies. Zacht licht flatteert meer en verhult allerlei oneffenheden.

 

One Reply to “Portretfotografie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.