Portretfoto’s nemen in 10 minuten

Portretfoto’s nemen in 10 minuten

Ja, je leest het goed portretfoto’s nemen in maximaal 10 minuten. Dit is dan uiteraard wel zonder de nabewerking 😉 . Dus als je niet veel tijd hebt maar je wilt wel een leuke foto aan de muur hebben hangen van je schatjes dan kunnen deze aanwijzingen je wellicht helpen.

Het komt nog al eens voor dat een portret reportage van een gezin is met kinderen. En waar kinderen zijn daar is ook een eigen willetje! Kinderen kunnen wel eens minder goed luisteren of juist gewoon helemaal geen zin hebben om aanwezig te zijn. Dan kan het maar net zo zijn dat je maar 10 minuten hebt om de juiste foto’s te nemen.

Ik nam net het voorbeeld van jengelende kinderen maar slecht weer is in Nederland natuurlijk net zo gevaarlijk voor een mooie reportage. Er kunnen zoveel redenen zijn als dat je zelf kunt bedenken, maar als je niet veel tijd hebt en je wilt wel portretfoto’s nemen dan is het een hele uitdaging om dat in 10 minuten te kunnen doen… .

Ben je klaar voor een uitdaging?

Kies één locatie

Als je gelimiteerd bent mbt tijd is het belangrijk om je portretfoto’s te nemen op één locatie. Ga daarom op zoek naar een mooi plekje met een rustige achtergrond, en blijf daar. Ga naar een plek waar je bekend bent, of ga opzoek naar een geschikte plek als je weet wanneer je gaat fotograferen.

portretfoto

Maak van te voren een plan

Begin goed voorbereid aan je 10 minuten sessie. Hoe kan ik dit beter uitleggen dan door een voorbeeld te geven.

Je gaat voor een gezin portretfoto’s maken omdat ze deze graag aan hun muur willen hebben hangen. Dan weet je in ieder geval dat je een aantal vaste portretfoto’s gaat maken. Namelijk die van het volledige gezin, een foto van de kinderen apart, een foto van de kinderen samen en een foto van de ouders. Denk bij alle portretfoto’s wel aan de oriëntatie van de foto. Zo is een landschap oriëntatie makkelijk voor het hele gezin en een portret oriëntatie gemakkelijker voor een individu. Maar omdat je weinig tijd hebt kun je het beste beide oriëntaties gebruiken. En leg ze eens anders vast, ga van het gezin staand naar een zittend gezin op het gras.

Neem ook mee in je plan of je close ups wilt van de kinderen of een full body portret. Misschien wel beide, zolang je maar weet dat het gaat passen binnen de beperkte tijd. Experimenteren is nu geen optie!

portretfoto

Laat de familie zich op hun gemak voelen

Normaal moet je de familie een beetje leren kennen zo komt het gezin een beetje tot rust en krijg jij portretfoto’s waarbij iedereen zich op zijn of haar gemak voelt. Ondanks de beperkte tijd is dit een onderdeel wat je niet moet overslaan! Dus probeer het gezin snel op hun gemak te krijgen. Doe dit door het moment dat je hun ontmoet, enthousiast en vrolijk te zijn. Maar overdrijf het niet! Maak een leuk klein woordgrapje om het ijs te breken 🙂 .

Wees bekend met je camera

En als laatste zorg dat je bekend bent met je camera, dit is niet het moment om met de instellingen bezig te zijn. En het is al helemaal niet het moment om in paniek te raken als het even niet gaat zoals je gedacht had. Hiervoor is eigenlijk maar 1 remedie en dat is oefenen op de momenten dat er geen tijdsdruk is. Dit zal je helpen voor wanneer je wel onder druk staat!
Ben je nog niet zo heel erg bekend met je camera maar moet je wel portretfoto’s nemen kies dan voor de veilige weg. Dit kan zijn dat je gaat voor de Diafragma instelling of voor “P” maar laat het niet merken aan het gezin 😉 dat je nog niet goed bekend bent met je camera.

Leuk artikel? Deel het dan! Google+, facebook, Twitter of Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.