Wat is een Portret ten voeten uit

Wat is een Portret ten voeten uit

Portret ten voeten uit is een portret waarbij een model in zijn geheel opstaat(van voeten tot hoofd in een setting), deze vorm van portrettering is in de geschiedenis veel gebruikt. Door bijvoorbeeld diverse kunstenaars en/of schilders. Deze artistieke mensen wouden zo het model in een bepaalde setting plaatsen die de modellen in volle glorie liet zien. Een enigszins bekende schilder heeft zo eens een klein schilderijtje gemaakt genaamd de Nachtwacht.

Op dit schilderij van het korporaalschap van kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburch, gepositioneerd in het midden omringt door hun officieren en schutter, geschilderd door Rembrandt in 1642 is duidelijk te zien dat iedereen in zijn geheel er op staat. Dit heet een portret ten voeten uit. Tijdens zo’n portret is het aan jou om ieder model zo te plaatsen zoals jij dat wilt maar vooral ook hoe het model dit het liefst ziet. Het is een echte samenwerking!

Portret Rembrandt
Typisch een setting volgens de term “portret ten voeten uit”

Als je de gelegenheid krijgt om zo’n portret te gaan maken, besteed dan vooral veel aandacht aan de achtergrond. Een boeiende achtergrond kan veel toevoegen aan het geheel. Je moet dan wel weer gaan opletten dat de achtergrond niet te veel aanwezig is! Dit leid dan weer af van de persoon die je wilt gaan fotograferen. Zorg dat je gebruik maakt van een groter diafragma, dit maakt de achtergrond weer wat onscherp maar je onderwerp weer niet, zo is de achtergrond nog wel aanwezig in het portret maar het is niet het onderwerp.

Neem altijd de proef op de som en probeer bijvoorbeeld eens de stand f/4 in plaats van f/11.

Ga je een persoon in een bepaalde context zetten dan heeft het zin om de omgeving rondom het model in beeld te nemen. Ga je niet voor context dan is het beter om je focus op het model/ portret type te houden. Kies je er dus voor om een portret te schieten met een context dan is de achtergrond bijna even belangrijk als het onderwerp zelf. Dit komt mede doordat de achtergrond binnen het kader zoveel ruimte inneemt. Daarom hebt je misschien een kleiner diafragma nodig, zodat je zeker weet dat de details van achtergrond en omgeving scherp zijn.

Portret tip: Veel fotografen gebruiken een lens met een vrij wijde hoek (groothoeklens) voor een portret ten voeten uit. Zo komen ze vrij dicht op het model en krijgen tegelijkertijd veel achtergrond op de foto. Houdt in gedachte dat als je meer achtergrond in beeld krijgt dan wat je wilt hebben, je dit achteraf met een fotobewerkingsprogramma kunt bijsnijden.

Hoofdbeeld: Late autumn day, fotografie door: Egor Briluov, https://goo.gl/VFvXqV

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.