Portretfotografie: 6 tips voor fotografen die niet aan portretfotografie doen.

Portretfotografie: 6 tips voor fotografen die niet aan portretfotografie doen.

Het maakt niet uit wat je specialisme of voorkeur is binnen fotografie, op een gegeven moment zul je eens mensen gaan fotograferen. Als een gunst, voor je plezier of wat voor reden dan ook. Heb je een mooie camera dan zul je hoogst waarschijnlijk deze eens een keer gaan gebruiken voor portretfotografie. Het nemen van foto’s met mensen als onderwerp is compleet wat anders dan een mooi landschap over de Westerschelde, de Oostvaardersplassen, de symmetrische lijnen in een architectonisch gebouw of wat je gewend bent om te fotograferen. Met deze 6 simpele direct toe te passen tips gaat het jou ook lukken om zo goed mogelijk aan portretfotografie te doen.

Portret tip 1: Wees realistisch

Wees duidelijk naar je zelf en naar de opdrachtgever, vertel eerlijk wat je wel of niet kunt of wilt fotograferen. Maar verwacht ook niet te veel van je zelf. Want als je jouw foto naast die van een beroeps portret fotograaf legt zal deze niet zijn wat je ervan verwacht. En een teleurstelling is niet iets waar je mee wilt gaan beginnen. Het is overigens niet erg hoor want voor een goede portret foto moet je ook echt geïnteresseerd zijn in dit genre binnen fotografie.

Portret tip 2: Houd het simpel

Achtergronden, kleding, attributen, verlichting en ga zo maar door… houd het simpel voor jezelf! Ga gewoon opzoek naar een mooie plek met een vlakke achtergrond rustige kleuren. Je wilt alleen maar de focus bij de mensen leggen en niet op andere zaken. Kijk dan ook naar de lijnen in de foto van horizontale tot verticale lijnen. Je wilt niet dat deze tak of een weg uit het hoofd komt van je portret toch? 🙂 portret fotografie

Portret tip 3: Kies je makkelijkste instelling

Om te voorkomen dat mensen denken dat ik een professional ben die aan portretfotografie doet. Wil ik allereerst even deze disclaimer plaatsen 😉 Ik fotografeer het liefst macro en landschappen. portretfotografie is iets wat ik erbij doe op verzoek. Dus de instellingen die ik hier meld zijn puur mijn favoriete instellingen, dit hoeft dus niet voor jou zo te zijn.

 • Maak gebruik van natuurlijk licht indien mogelijk. Stel je ISO instelling op waarden die ergens op slaan. ISO 200 bij veel licht, ISO 400 bij wat bewolking of ISO 600 wanneer het wat donkerder is.
 • Fotografeer vanuit de diafragma instelling, dit zal je instaat stellen om de meeste foutjes later te herstellen. Veel portret fotografen hebben hier ook de voorkeur aan.
 • Bij het fotograferen van 1 tot 2 personen is een diafragma van f/2.2 mooi, voor meer mensen is f/2.8 of f/3.2 een prima diafragma. Uiteraard is het afhankelijk van je lens wat de maximale waarde kan zijn voor jouw portretten. Maar met deze instelling krijg je een mooie wazige achtergrond.
 • Fotografeer vanuit RAW, mocht je nog wat willen aanpassen zoals de belichting dan kan dat nog. Nadeel hieraan is, is dat je geheugenkaart wel snel vol raakt.
 • Beschik je over een vast lens (Prime lens) gebruik deze dan. Ik neem de meeste portret foto’s met een vaste 85mm f/2.8, niet de beste lens voor dit werk maar het volstaat. Met een vaste lens heb je een grotere diafragma en je wordt gedwongen om goed te kijken naar je compositie. Voor het in en uitzoomen gebruik ik altijd mijn voeten. 🙂
 • Enigszins onderbelichten helpt mij de details vast te leggen, de overige details kunnen in de nabewerking wel.

portret fotografie Zoals gezegd hoeft dit niet voor jou te werken, en als je twijfelt zet de camera dan op full auto op de P stand. Je wordt er niet een slechtere fotograaf van! Denk maar zo dat de camera continue is her-ontworpen door duizenden professionele fotografen, waarbij een ontelbaar hoeveelheid uren is gestoken in onderzoek, informatie en ervaring. De camera kan het dan wel eens beter inschatten dan jezelf 🙂

Portret tip 4: Vanaf oog hoogte of hoger en vanuit een hoek

Hoewel het wel mogelijk is om een portret vast te leggen van onderaf, zonder alle 6 onderkinnen vast te leggen, gemakkelijk is het echter niet. Voor de beste en meest fotogenieke foto’s kun je het beste op oog hoogte of juist hoger gaan fotograferen. Laat mensen dan ook omhoog kijken, zo voorkom je onaangename plooien. Ook niet rechtstreeks fotograferen maar eerder vanuit een hoek dan kun je de kijkrichting ook beter vastleggen. Dit levert een interessante foto op want je trekt de kijker als het ware de foto in. portret fotografie

Portret tip 5: Forceer geen lach

De meest gemaakte “fout” is dat je mensen vraagt te gaan lachen, “say cheese” of zo te blijven staan. Je krijgt onherroepelijk een geforceerde houden of gezichtsuitdrukking. Je kunt veel beter in gesprek gaan je krijgt dan een echte lach of een echte serieuze blik. De spontaniteit is dan echt te zien. Er word ook wel gezegd “een goede portretfoto is echt”.

Portret tip 6: minimaal nabewerken

Als je normaal niet doet aan portretfotografie is het natuurlijk leuk om achteraf in de bewerking alle registers open te gooien om te kijken wat je allemaal kunt bereiken. Er zijn zo veel opties mogelijk in Photoshop, de ene maakt een plastic fantastic huid, de andere tool geeft laser ogen en ga zo maar door. Heel begrijpelijk allemaal, en ga ook vooral je gang als je het niet kunt laten. Maar je gaat zien dat het eindresultaat niet natuurlijk is bij te veel nabewerking. Kies er liever voor om een aantal voorkeuren te gebruiken, hierdoor oreer je een eigen identiteit en het kost je ook minder tijd.

2 Replies to “Portretfotografie: 6 tips voor fotografen die niet aan portretfotografie doen.”

 1. “Zoals gezegd hoeft dit niet voor jou te werken, en als je twijfelt zet de camera dan op full auto op de P stand. Je wordt er niet een slechtere fotograaf van!”

  Dat wordt je zo juist wel. Door op een (half-)manuele stand te fotograferen leer je wat iedere instelling doet, op automatisch alleen maar frustratie omdat het niet wordt wat je wilt.

  “De camera kan het dan wel eens beter inschatten dan jezelf”

  In 99 van de 100 gevallen juist niet, zeker qua scherpstelling gaat het bijna altijd fout bij portretten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.