Peak Design Shell bescherming voor je camera en lens

Peak Design Shell bescherming voor je camera en lens

In dit blog wil ik het belang van een goede bescherming van je camera en lens bespreken aan de hand van de Peak Design Shell. Waarom zou je een camera shell van Peak Design gebruiken? Waarom zou je niet gewoon een plastic tas er omheen doen? Heel simpel, je belandt dan van de regen in de drup. Hoe ik dat bedoel?

Peak Design Shell

Wat is een Peak Design Shell? Het is een ultra lichte voorgevormde regen, sneeuw en stofcover voor alle camera types. Deze shell beschermt je camera niet alleen tijdens de regen, stof of sneeuw, maar zorgt er ook voor dat je camera beschermd is tegen krassen en schuurplekken. Deze rekbare cover is gemaakt van een waterdicht membraan en is erg compact.

De standaard raincover

Vele van ons gebruiken een standaard plastic regencover om de camera te beschermen tijdens een regenbui. En ik durf te wedden dat vele van jullie het ook best vervelend vinden om te constateren dat er condens optreedt tijdens het gebruik. Hoewel je dan geen regen op je camera en lens krijgt heb je toch te maken met vocht. En vocht kan vervelende gevolgen hebben.

Hoe ontstaat deze condens? De condens ontstaat door het verschil in temperatuur onder het plastic ten opzichte van buiten het plastic. Als je de camera niet gebruikt zal dit wel mee vallen, maar zodra je hand de camera pakt en je wilt gaan fotograferen dan zal de condensvorming beginnen.

Met portret Functie

Peak Design Shell

Ik vergelijk de Shell ten opzichte van een plastic regencover wel eens alsof je door een regenbui loopt met een goedkoop regenpak aan of een wegwerp regenjasje. Je weet wel, zo’n ding dat al kapot gaat wanneer je deze aan wilt trekken. Hoewel het hartstikkke handig is om zo’n compact ding bij je te hebben is het niet fijn om te dragen, Het wordt klam onder het plastic en zodra het droog is wil je er vanaf. Maar een regenpak is te groot om altijd maar bij je te dragen. Nou, de Peak Design heeft het formaat van een plastic raincover maar de eigenschappen van een goed regenpak.

Beschermd tegen stof en schuren

Wat voor regen opgaat werkt ook voor sneeuw. Het is vocht en vocht wil je niet in je lens of body krijgen. Maar wat als je nou in een enorm stoffige omgeving bent? Dan heb je te maken met een andere vijand van je geliefde camera, namelijk het stof. Net als vocht is stof funest voor een camera. De Peak Design is ook dan weer een goede reisgenoot. Ik associeer stof vaak met warme landen zoals Zuid Europa, Afrika, Zuid Amerika en Australië.

bolivia-41
Helaas had ik geen cover bij mij in de Zilvermijn van Potosi, Bolivia.

Hoewel stof natuurlijk ook veel dichter bij huis een gevaar is voor je camera maakt een voorbeeld met een woestijn het geheel wat beter begrijpbaar. Want wie met zijn camera door een woestijn loopt, of zoals ik eens gedaan heb door een zilvermijn, komt al snel tot de conclusie dat het stof snel vast gehecht is aan de camera. Een plastic zak helpt hier ook wel weer, maar nu krijg je direct te maken met condens. Condens gecombineerd met zand/stof maakt het alleen maar erger. Een beschermlaag die condens voorkomt is hierin de uitkomst naar mijn idee.

Het membraan van de Peak Design Shell is gemaakt zodat deze rekbaar is en je camera kan beschermen tegen schuren en krassen zonder dat de Shell gelijk stuk gaat. Ook zal het membraan eventuele condens afvoeren waardoor je camera en lens droog blijft.

Peak Design Shell

Het gebruik van de Peak Design Shell

Het werkt eigenlijk heel simpel. Je steekt je camera in de cover en klaar is Kees. Daarna vouw je de cover als het ware als een warme jas rond de body en je camera is beschermd. Je kunt ervoor kiezen om de zonnekap te verwijderen want er zit een klein klepje op de cover. Maar persoonlijk hou ik mijn zonnekap altijd op de lens.

img_0713

Eenmaal bevestigd kan je jouw camera gewoon om je schouder hebben hangen. Er zitten namelijk twee inkepingen in waardoor je een camerastrap kan bevestigen aan je camera met de Shell bevestigd. Maar wellicht heb je ook een Peak Design Capture Pro tot je beschikking. Dan is het mogelijk om de camera ook aan je rugzak of broekriem te bevestigen. Zoals je kunt zien in de afbeelding hierboven. Hierdoor mis je het gewicht rondom je nek en is de camera toch vocht en stof veilig binnen handbereik.

Waarom een Peak Design Shell?

Het gaat er om dat je jouw camera beschermd tegen stof, vocht en krassen. Daar voorziet deze cover van Peak Design in. Ook om de prijs hoef het niet te laten want met een aanschafwaarde van €44,95 (Medium; past op een Canon 6D + 24-70mm L lens) en € 49,95 (Large; geschikt voor body met 70-200mm lens) zijn ze gelijkwaardig in de aanschafprijs ten opzichte van andere modellen welke over het algemeen toch wat groter en lomper zijn. De compactheid van deze regencover of eigenlijk een cover (shell) want dit product doet veel meer dan alleen beschermen tegen regen is een dikke pre.

De Peak Design Shell neemt nagenoeg geen ruimte in.
De Peak Design Shell neemt nagenoeg geen ruimte in.

Instructie video

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.