Herfst in volle gang! Paddenstoelentijd

Herfst in volle gang! Paddenstoelentijd

Het is al volop herfst en de regen kwam met bakken uit de lucht vallen, op veel plaatsen schoten de paddenstoelen al uit de grond. Ook in de herfst kun je mooie opnames maken en in deze blog laat ik je zien hoe je mooie paddenstoelen kunt fotograferen.

Neem mee; een rijstzak of vuilniszak, een macro lens of vintagelens en ook met een lensbaby lens kun je mooie opnames van paddenstoelen maken.

Creatieve beelden kun je ook maken door bijv. kerstverlichting mee te nemen of een klein zaklampje. Neem verschillende standpunten in. Zo laag mogelijk, van opzij, van bovenaf en maak eens detailfoto’s van de paddenstoel zoals bijv. de rand van de hoed of een close up van de lamellen.

Deze opname is genomen met een 90mm macrolens f2.8 en heb ik gebruik gemaakt van de bladeren in de voorgrond. Door de lens dicht op de bladeren te leggen krijg je een mooie zachte voorgrond. Het scherpstelpunt ligt voor op de lamellen. Door de grote diafragma opening verkrijg je een beperkte scherptediepte [ dof = depth of field].

Door gebruik te maken van verschillende lichtbalansen creëer je weer een heel ander sfeertje. Koelere tinten of minder licht maken de opname totaal anders dan met een lichtbalans van bijv. zon of wolkje.

Hier heb ik gebruik gemaakt van een vintage lens (oude lens uit de analoge tijd – te gebruiken middels een adapterring op je moderne camera) en tussenringen en de witbalans op lampje. Je krijgt dan meer blauw groen tinten en het geeft een mooie sfeer. Let ook op je compositie, maak gebruik van wat er in de omgeving van de paddenstoel bevind.

=

In deze opname heb ik de witbalans wolkje gebruikt. Je krijgt dan warmere kleuren en de kleuren komen meer overeen met hetgeen je ziet. De compositie is zodanig dat ik gebruik heb gemaakt van het mos wat in de voorgrond lag en een lage positie de camera op de grond of op de pitten/rijstzak.

Door gebruik te maken van het live view schermpje dat uitklapbaar is kun je makkelijker je compositie bepalen vind ik zelf. Heb je geen uitklapbaar schermpje, draai dan enigszins je camera in verschillende posities om de mooiste compositie te bepalen.

De koraalzwam is erg klein en het mooiste is om een ruime compositie te nemen. Daardoor oogt de koraalzwam nog kleiner en wordt de aandacht direct op je onderwerp gevestigd. Ik heb weer gebruik gemaakt van wolkje witbalans om warmere kleuren te verkrijgen. Hoe dichter je op je onderwerp zit hoe rustiger je achtergrond wordt.

Bij de volgende opname zie je wat er gebeurt als je meer afstand moet nemen omdat de paddenstoel groot is. De achtergrond word drukker.

Hier zie je meer van de omgeving, ik moest meer afstand nemen omdat de paddenstoel hoog en groot was en de achtergrond is dus drukker geworden. Deze opname is met een vintagelens genomen van 100 mm met een tussenring op f2.8. Daarna heb ik een Google Nikfilter erover gedaan in Adobe Photoshop, via google te vinden en gratis te downloaden en is echt fijn om eens te gebruiken.

Hier een opname van boleten, omdat er meerdere waren en ik ze allemaal enigszins scherp wilde hebben gekozen voor f4. De scherpte ligt op de grootste en loopt af naar rechts. Door f 4 te gebruiken krijg je ook een donkerder beeld en zul je je iso wat moeten verhogen.

De afstand is verder af omdat je alles in beeld wilt verkrijgen. De witbalans op bewolkt.

De twee paddenstoeltjes boven elkaar, zet je camera eens in de portretstand (verticaal) dan ook krijg je eens een ander beeld en kun je ook mooie composities mee maken. De witbalans op bewolkt en de kleuren naturel. Scherpte met f4 zodat je mooi beide paddenstoelen scherp hebt.

De grote forse paddenstoel heet eekhoorntjesbrood. Ik heb hier gebruik gemaakt van de tl verlichting witbalans. Deze is erg mooi om te gebruiken want je krijgt mooie paarse tinten en je opname oogt heel anders dan met het wolkje of zonnetje. Zo kun je diverse soorten opnames maken.

Dus belangrijk zijn;

  • de afstand tot het onderwerp
  • Je standpunt.
  • De gekozen diafragma.
  • De gekozen witbalans.
  • Je compositie, let op wat er zich op de achtergrond bevind.

Verwijder hinderlijke grassprieten en takjes. Ik wens jullie veel plezier met het maken van opnames van de paddenstoelen.
Gebruik tussenringen en gebruik eens lampjes.

Met vr gr, Jeanet Groenewoud.
www.colorsofnature.nl

4 Replies to “Herfst in volle gang! Paddenstoelentijd”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.