5 tips om je reisfoto’s te organiseren

5 tips om je reisfoto’s te organiseren

Terug van een welverdiende voorjaarsvakantie? Heb jij ook honderden of misschien wel duizenden foto’s gemaakt van je vakantie en wil je georganiseerd kunnen blijven nagenieten van je reisfoto’s? Dan is het tijd om je reisfoto’s eens goed te gaan organiseren. Om straks een stuk gemakkelijker een leuk fotoboek te maken of een slideshow dvd als herinnering of om je familie en vrienden te laten meegenieten van je reis!

Organiseer je reisfoto’s gemakkelijk met deze handige tips

Om je op weg te helpen zijn hier wat eenvoudige en snelle tips om je foto’s te organiseren.

1. Verplaats je foto’s

Als eerste verplaats je de foto’s van je geheugenkaart naar een computer/ laptop, externe harde schijf, cloud server of NAS. Zo voorkom je dat de foto’s per ongeluk verloren gaan. Wees extra zeker en beperk je niet tot 1 back up maar zet je foto’s ook over naar een (extra) losse harde schijf. Dat doe ik wel, je weet het immers maar nooit en 2 backups kan zeker geen kwaad, hierdoor heb je er 1 om te bewerken en 1 voor het origineel.

2. Foto’s verwijderen!

Het klinkt misschien raar maar het is belangrijk om foto’s te verwijderen, zodat je een goed overzicht houdt op het verhaal wat je wilt vertellen. Het gebeurt mij namelijk regelmatig dat ik ergens eerst een paar testfoto’s maak en daarna pas begin met een serie. Deze testfoto’s worden eigenlijk nooit meer gebruikt en kunnen in theorie dus ook gewoon weg. Echter ik gooi nooit echt iets weg, dit komt omdat ik ooit iets te veel heb weggegooid wat niet meer terug te halen was. Daarom zet ik alle foto’s weg op de NAS, extra harde schijf enz wat er maar voor handen is en ga daarna een extra map maken voor mijn verhaal. In deze map komen alleen de beste en meest relevante foto’s terug. Maar wat voor mij geldt hoeft natuurlijk niet voor jou van toepassing te zijn, het belangrijkste wat je moet onthouden is, dat iets weggooien best kan zolang je maar zeker weet wat je doet!

3. Lees je notities

De meeste mensen houden tijdens de vakantie een soort van reisdagboekje bij, dit is uitermate handig voor het verhaal wat je wilt vertellen in het fotoboek of slideshow dvd. Meestal zijn de gemaakte notities chronologisch geschreven waardoor je makkelijk de juiste foto bij het juiste moment kan terugvinden want je camera slaat deze ook in de zelfde volgorde op.

File in Venetië reisfoto
Verkeers opstopping in Venetië

4. Verzamel en hernoem

Maak folders aan en geef elke folder een aparte naam. Je kunt het beste in de benaming de datum en locatie vermelden zoals: dag-maand-jaar-land-plaats dit komt er dan zo uit te zien: 28-12-2016, Italië, Rome. Als je dit gedaan hebt kun je de foto’s eenvoudig verplaatsen naar de juiste folder, zo is het makkelijker om specifieke momenten terug te vinden.

5. Geef je foto’s een naam

Als je foto’s eenmaal in de juiste mappen zitten kun je jouw foto’s gaan hernoemen, een camera zal je foto of nummeren, of een tag meegeven die je zelf gekozen hebt. Maar in elk geval zal er een nummer aan je foto zitten. Geef elke foto een juiste naam hierdoor wordt je foto nog persoonlijker. Een goede tool hiervoor is het gratis: Advanced renamer.

reisfoto foto-organiseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.