In Fotografie tips

In dit blog vertel ik wat ik denk dat noodzakelijk is om mee te nemen als je op vakantie gaat en je wilt fotograferen. 

Objectieven en toebehoren

Als de spiegelreflexcamera mee gaat (daar ga ik in deze blog even van uit) dan moet er natuurlijk ook een objectief mee. Maar welk? Wordt het een makkelijk allround objectief als de 18-200mm, of gaat u voor hoge kwaliteit en kies je voor bijvoorbeeld een 24-70mm f/2.8 en de 70-200mm? Dit laatste betekent vaker objectieven wisselen (risico van stof op de sensor) en meer gewicht, wat mogelijk een probleem is bij vliegreizen.

Aan te raden is om in ieder geval een blaasbalg mee te nemen om het stof van de sensor te kunnen verwijderen. En voor wie er handig mee is: de arctic butterfly of sensorswabs bieden natuurlijk nog meer mogelijkheden om de sensor te reinigen dan een blaasbalg. Verder: om mooie foto’s te kunnen maken moet de lens (het glas of het filter ervoor) schoon zijn, neem dus liefst ook een speciaal lensdoekje mee. Andere doekjes geven risico op krassen.

Bij een objectief horen natuurlijk een zonnekap tegen flare en een UV- of neutraal filter als bescherming tegen krassen. En eventueel een polarisatiefilter om reflecties in water of ramen tegen te gaan of de lucht wat blauwer te maken (zie onderstaande foto). Voor wie naar een gebied met watervallen of naar de kust gaat: een ‘neutral density’ filter houdt licht tegen waardoor voor een langere sluitertijd gekozen kan worden. Stromend water wordt zo als een witte sluier in beeld gebracht.

Geheugenkaartjes, opslag en accu’s

Zonder geheugenkaartjes geen foto’s. Neem er voldoende mee! Hoeveel foto’s er op een kaartje gaan is afhankelijk van het bestandsformaat waar u mee werkt. Op een acht gigabyte kaartje kunnen zo’n 1.500 Jpeg of 350 RAW beelden. De meeste (vrije-tijds) fotografen maken zo’n 50-100 foto’s per dag, dus reken maar uit hoeveel kaartjes u nodig heeft! Als back-up kunt u uw laptop of een geheugentank van bijvoorbeeld Epson of Jobo meenemen.

Een camera heeft stroom nodig. Met twee accu’s zijn heel wat foto’s te maken, maar als u niet regelmatig uw accu op kunt laden, is het raadzaam extra accu’s mee te nemen. Houdt er rekening mee dat in veel landen andere stopcontacten gebruikt worden dan in Nederland en neem dus naast de lader ook een universele wereldstekker mee! Voor opladen in de auto zijn speciale omvormers te koop (ander voltage).

Vervoer

Dit alles gaat in een cameratas. Veel cameratassen zijn afgestemd op de maximale afmetingen die gelden voor de handbagage in het vliegtuig. Handig om te checken voordat u een cameratas aanschaft. Overigens is bij een vliegreis ook een fotovest erg handig, daar kunnen de spullen in die u niet in het bagageruim wilt vervoeren, maar niet meer in de handbagage passen.

Ondersteuning en bescherming van de camera

Afhankelijk van uw fotografische aspiraties neemt u wel of niet een statief mee. Wanneer u foto’s wilt maken met lange sluitertijden (‘s avonds, stromend water, et cetera) dan is een statief onontbeerlijk. Nadeel is het gewicht en de afmeting. Niet echt handig!

compu-trekker-plus-aw-21
Een rijstzak of Gorillapod zijn natuurlijk lichter en handzamer, maar daarmee bent u minder flexibel. Er moet dan immers altijd naar een goede plek gezocht worden (een muurtje bijvoorbeeld) om de rijstzak of Gorillapod op te plaatsen.

Vaak bewijzen regenhoezen een nuttige dienst. Niet alleen tegen regen, maar ook tegen zand en stof! Ze zijn bij de meeste fotozaken voor een paar euro te koop.

Papierwinkel

Terugkomend uit Japan werd onze bagage vorig jaar binnenstebuiten gekeerd. Gelukkig had ik de kopieën van de aankoopbonnen van mijn fotoapparatuur bij me om aan te tonen dat alles in Nederland gekocht was. Dat scheelde dus veel invoerrechten betalen.. Handig dus om kopieën van de aankoopbonnen mee te nemen. Wanneer u uw camera nog niet zo goed kent is het raadzaam om daarnaast ook de gebruiksaanwijzing mee te nemen!

En natuurlijk neemt u naast al deze papieren ook nog de verzekeringspapieren mee! Check tevoren of de totale waarde van uw foto-apparatuur onder de reisverzekering valt en sluit zo nodig een aanvullende verzekering af.

Reisgidsen tonen u de fotogenieke plekjes en horen dus in de bagage van een reisfotograaf. Maar loop ter plekke ook eens een winkel binnen om ansichtkaarten te bekijken. Zo ontdekten wij bijvoorbeeld het eiland Lunga met z’n vele papagaaiduikers.

Recommended Posts

Leave a Comment

Neem contact op

We zijn er even niet, maar laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact op.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search