In Fotografie tips

 

Ken je de oude APS fotorolletjes nog? Voor wie deze rolletjes niet kent, dit was een speciaal soort film waarmee je zeer eenvoudig een panorama foto kon maken zonder dat je er zelf echt iets aan moest doen. Tegenwoordig is het maken van een panorama op een digitale camera wel mogelijk, maar gebeurd dat veelal in de nabewerking. Hiervoor is het handig om (semi) zware programma’s zoals Photoshop of Lightroom op je computer te hebben staan. Deze programma’s kosten een som geld, maar dat moet je er maar net voor over hebben. Uiteraard kan je veel meer met dergelijke programma’s, maar daarover wellicht een ander keer meer.Grampains panorama

Online een panorama maken

Voor wie geen geld wilt uitgeven aan een stukje software, maar wel een panorama wilt maken van zijn of haar foto kan ook online terecht. Zo kwam ik laatst door een twitteraar in aanraking met Dermandar.com. Dit is een online applicatie waarbij je jouw foto kan maken en kan delen als een panorama. Het werkt heel eenvoudig. Als je de foto’s geselecteerd hebt waar je een panorama van wilt laten maken, dan ga je naar www.dermandar.com

Dermander-1Vervolgend kies je welk type panorama je wilt maken. Je kan kiezen tussen een 360 graden (360 view) en een brede hoek van ongeveer 270 graden (wide angle). Kies jouw type en er opent een scherm waarin je de locatie van je foto’s kan selecteren. Kies 2 of meer foto’s en upload deze.

Dermander-2Het programma maakt uit de foto’s een beeld die je vervolgens kan opslaan op je eigen computer. Sla eenvoudig op en klaar ben je. Kies je ervoor om je foto te uploaden, dan moet je een account aanmaken maar dit wijst zich vanzelf.

Dermander-3Het eindresultaat is in verhouding tot de professionele programma’s best aardig. Een goede oplossing dus voor de mensen die geen Photoshop of Lightroom hebben. Ga jij het proberen?

panorama

Panorama beeld van de Twelve Apostellen in Australië.

Lees ook: een panorama foto nemen als een expert.

Recommended Posts
Showing 3 comments
 • San Sebastian de Bolivar
  Beantwoorden

  Hee Maico, goede tip !!

  Op een ochtendje fotograferen langs de Adriatische zee bij Izola Slovenie heb ik m’n telefoon naast mijn camera gehouden. Het resultaat is inderdaad prima voor gratis software.
  http://sansebastiandebolivar.tumblr.com/post/96552162166/adriatic-sea-as-seen-from-izola-slovenia-first
  Wel benieuwd of de foto’s uit de camera veel beter zijn, update volgt.

  gr. Bas

  • Maico Barneveld
   Maico Barneveld
   Beantwoorden

   Hoi Bas,

   Leuk om te horen dat je de tip goed vind!
   Graag zie ik het resultaat op DeFotoblogger terugkomen!

   Groetjes en succes!
   Maico

 • San Sebastian de Bolivar
  Beantwoorden

  Een week of wat geleden hetzelfde trucje met de foto’s uit de camera geprobeerd, teleurstellend resultaat. Met name de bestandsgrootte en de grote overlap waren iets te veel voor Dermandar.com.
  Uiteindelijk Autostitch gedownload en het volgende resultaat verkregen, zie onderste foto; http://sansebastiandebolivar.tumblr.com/post/96552162166/adriatic-sea-as-seen-from-izola-slovenia-first.
  Ook voor Autostitch waren de bestanden te groot waardoor een relatief lage resolutie noodzakelijk was.

  Voor de volgende keer;
  – groothoek lens toepassen ipv. 50 mm prime zodat de voorgrond ook in beeld is
  – statief gebruiken om foto’s netjes horizontaal te krijgen
  – overlap beperken om bestandsgrootte te beperken

  Als ik de twee foto’s naast elkaar bekijk vind ik de bovenste beter gelukt, dus de telefoon-versie ipv. camera ;-).
  “Ervaring rijker maar een illusie armer”

  gr. Bas

Leave a Comment

Neem contact op

We zijn er even niet, maar laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact op.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search

Tegenlicht door: Alexandra Sophie