Home | Portretfotografie

Categorie | Portretfotografie

Portretfotografie en modefotografie is heel divers en er zijn vele verschillende vormen mogelijk. Maar wat is een portretfoto eigenlijk? Bij een portretfoto gaat het om een foto waarop het gezicht van je model te zien is. En dit kan op vele verschillende manieren geïnterpreteerd worden. Wij geven je hier een aantal bruikbare tips waarmee je dit zelf kunt gaan uitproberen.

workshop-amsterdam

Verschillende soorten portretfotografie

Bij portretfotografie wordt de foto veelal gemaakt door een portretfotograaf en in steeds meer gevallen door ons zelf denk maar eens aan een selfie. Kijk maar eens goed naar een echt goede portretfoto, dan zul je al snel het verschil zien tussen die foto en jouw eigen foto. Het verschil zit in de kleine details van de portretfoto, de uitsnede, het soort licht wat er gebruikt is en ga maar door. Er is over nagedacht en dat zie je. In deze categorie nemen we je mee in alle vormen van portretfotografie en modefotografie hoe je dit zelf het beste kunt gaan uitoefenen.Want wij willen dat jouw foto straks ook de kracht gaat uitstralen waarnaar je opzoek bent. Er zijn vele verschillende soorten portretfotografie types. Op het internet kwam ik diverse interessante websites tegen die veel uitleg geven over portretfotografie, ik heb hier een aantal types toegelicht. De meest voorkomende doelen van een portret zijn bijvoorbeeld:

Journalistiek portret

Bij een journalistiekportret gaan het om bij een actuele situatie die nieuwswaardig is. Het beeld moet de gehele situatie kunnen uitdrukken of toelichten. Dit is meestal doordat de intense beleving van een persoon het onderwerp is van de opname.

Documentair portret

Voor een documentair portret speelt de actualiteit geen enkele rol, het gaat hier om het geheel van de documentaire en daarvoor zijn er meerdere foto’s nodig, Neem de mensen en de omgeving die bij het geportretteerde horen mee in de foto’s, deze maken het beeld echt compleet! 

Modeportret

Fashionfotografie is gebaseerd op modellen die producten zoals kleding en accessoires tonen door dit te dragen. Voor veel modefotografen is modefotografie een kunstvorm geworden, waarin gezocht word naar de uiterste mogelijkheden en de grens van de visie. Hierin is trendgevoeligheid een belangrijk onderdeel maar ook inventiviteit en creativiteit spelen een belangrijke rol. 

Modelportret

Deze vorm van fotografie van personen wordt meestal beoefend door (amateur)fotografen en aankomend beroepsfotografen. Modelfotografie is meestal een verzameling van diverse soorten portretfotografie en is een samenwerking tussen een fotograaf en (meestal) jonge vrouwen (soms mannen) als model.

Publieksportret

En publieksportret is een portret van een persoon of een groep personen (gezin, familie, team etc.) bedoeld voor presentatie of gebruik binnen de eigen kring. De foto’s worden niet gebruikt voor publiciteitsdoeleinden maar zijn eerder voor eigen gebruik zoals een fotoalbum, een afdruk in een lijst, een canvas voor aan de muur et cetera.

Publiciteitsportret

Een publiciteitsportret wordt gemaakt met als doel het publiceren van de foto in bijvoorbeeld de krant, folder, website, cd-hoesje et cetera. Een publiciteitsportret illustreert dus een artikel, een interview of “verkoopt” de geportretteerde tezamen met een specifiek product (bijvoorbeeld de CD). 

Wie zijn onze partners:

Transcontinenta Fujifilm Sigma Benelux Fotovakschool Image Map

Nieuwsbrief

Meer dan 30.000 volgers

Mis niets van DeFotoblogger en volg ons op de verschillende kanalen.

DeFotoblogger op Flickr

  • Deventer met Lebuinustoren
  • En wat doen we in de herfst? Paddestoelen fotograferen..
  • 20170922 - Unesco Werelderfgoed Kinderdijk - DSC07535
  • Visitors of Scheveningen 2017
  • A special girl in Amsterdam
  • Autumn
  • Lower Antelope Canyon
  • Irish coast with a rainbow
  • Heath bokeh