In Fotografie voor beginners

Dus je hebt een DSLR gekocht en nu wil je een aantal basis camera instelling beter leren kennen, om zo het meeste uit je fotografie te halen. Maar nu komt het, je weet niet precies wat de betekenis is van de verschillende camera instellingen. Waar gebruik je wel camera instelling voor en welk effect heeft dit op je opname?

Met deze uitleg over de basis camera instellingen zou het moeten lukken, om straks betere foto’s te nemen! Om je wat meer duidelijkheid te geven, is dit item opgezet om bij elke instelling een korte beschrijving te geven, hoe de instelling werkt en wat de voor en nadelen zijn van deze camera instelling.

Digitale camera instelling: van de basis tot Bulb

Goed om te weten is dat de instellingen zoals hier beschrijven staan iets kunnen verschillen per merk en model maar zullen in de basis overeenkomen.

Camera instelling: Volledig automatisch

De volledig automatische instelling, meestal het groene vlakje/ cameraatje op de draaischijf, om het duidelijk te maken staat er nagenoeg altijd AUTO bij :-). Deze camera instelling doet alles voor jou behalve de foto nemen hiervoor moet je nog wel de knop indrukken. De camera selecteert het Diafragma, de Sluitertijd en de ISO waarden gebaseerd op het beschikbare licht. De camera bepaald ook voor je wat je per opname hoogst waarschijnlijk scherp gesteld wilt hebben. In deze camera instelling word je toch wat duurdere spiegelreflex camera gereduceerd tot een dure “point and shoot” compact camera, en daarmee verdwijnt ook alle creativiteit die je met een DSLR kunt hebben.

Onderstaande foto is een foto genomen met volledig automatische instellingen. Niet echt het tonen waard, maar visualiseert wel het punt wat ik probeer te maken.

Voordelen
Je hoeft niet na te denken, je hoeft alleen maar je camera te pakken en een foto te nemen. Als je niet geïnteresseerd bent in een kunstige vorm van foto’s nemen, en je wilt alleen een herinnering vastleggen van bijvoorbeeld een familie vakantie. Dan is dit de beste instelling!
Nadelen
Je reduceert je DSLR in een dure en zware compact camera. Je had makkelijk een hoop geld kunnen besparen door te kiezen voor een compact camera. In deze basis camera instelling laat je alle creativiteit varen, en er is geen controle meer vanuit jezelf.

Camera instelling: “P”

Bij de keuze voor camera instelling Program Auto Exposure, “P” op de draaischijf, zal je camera de Sluitertijd en het Diafragma instellen voor een correcte belichting. Althans wat de camera denkt dat correct is. Het verschil tussen “P” en volledig automatisch is dat de camera bij AUTO werkelijk alles kiest, terwijl in de “P” instelling de camera alleen de Sluitertijd en het Diafragma instelt. Je hebt de mogelijkheid om de AF (Auto Focus), de flitser en een aantal andere mogelijkheden aan te passen. Kijk in de gebruiksaanwijzing van jouw camera naar de mogelijkheden.

Voordelen
De voordelen zijn het zelfde als bij volledig automatisch, met als extra’s dat je nog wel wat controle over je camera hebt, je kan bijvoorbeeld zelf bepalen wat je in focus wilt hebben en wat niet. En of je wel of niet een flitser wilt gebruiken.
Nadelen
Net als bij volledig automatisch, je laat de meeste creativiteit over aan de camera. Twee van de belangrijkste zaken om creatieve foto’s te nemen (Sluitertijd en Diafragma) zijn nog onder controle bij de camera.

Camera instelling: Sluitertijd “S”

Kies je voor de camera instelling “Sluitertijd” dan selecteer je de tijd waarmee je de opname wilt belichten. Je camera bepaald aan de hand van de gekozen Sluitertijd het bijbehorende Diafragma, dit alles weer op basis van het beschikbare licht.

Een goed voorbeeld voor wanneer je deze instelling zou willen kiezen is als je een actie wilt bevriezen, bijvoorbeeld als je bewegende kinderen wilt fotograferen. Of als je liever dieren wilt vastleggen, bijvoorbeeld om de vleugels van vliegende vogels vast te leggen.

Een andere optie is om juist bewust een iets langere Sluitertijd te nemen. Zo kan je beweging goed vastleggen. Dit zou bijvoorbeeld perfect kunnen bij een waterval. Neem je in zo’n geval een snelle sluitertijd dan zal het water bevriezen, en mis je de beweging.

Voordelen
Of je nu bewust een actie wilt bevriezen of juist beweging wilt vastleggen. In deze camera instelling heb je nog enigszins controle over je fotografie
Nadelen
In deze voorkeuze zal je camera nog steeds het Diafragma selecteren, gebaseerd op de door jouw gekozen sluitertijd en het beschikbare licht om zo de best mogelijke belichting te hebben. Je hebt echter nog geen controle over de Diafragma en daarmee de diepte perceptie.

Camera instelling: Diafragma “AV”of “A”

Aperture Value, “AV” of “A” op de draaischijf is ervoor om zelf het Diafragma in te stellen, je camera selecteert op basis van je keuze de beste sluitertijd afhankelijk van de licht condities. Met deze instelling krijg jij controle over de diepte in je foto. De AV instelling is voor de meeste landschaps-/ natuur fotografen de favoriete instelling om dat deze fotografen graag de diepte willen kunnen vastleggen van wat ze zien.

Om je te laten zien wat het verschil is tussen een klein en een groot Diafragma kun je naar onderstaande foto’s kijken.

 

Voordelen
Je hebt volledige controle over de diepte verhouding van je foto. Deze instelling is geschikt voor diverse onderwerpen. Van een fantastisch landschap tot een macro foto van een bloem. Hoeveel scherpte er in de foto zit is hiermee volledig in jou handen.
Nadelen
De sluitertijd die je camera selecteert kan te langzaam zijn om een onderwerp nog scherp vast te leggen. Je bent daarom sneller genoodzaakt om een statief te gebruiken, om ongewenste bewegingen te voorkomen.

Camera instelling: Manueel “M”

Deze basis camera instelling aangeduid met een “M” op het draaiwiel is de volledig handmatige instelling. Hiermee krijg je controle over de Sluitertijd en het Diafragma en daarmee is de uitkomst van de foto volledig in jouw handen.

Voorbeeld foto in tegenstelling tot de volledig automatische opname.

Voordelen
Je bent heer en meester over je opname, je kunt je foto tot een kunstwerk maken, je hebt volledige controle en dat is toch een basis drive voor de meeste van ons…
Nadelen
De zogenoemde “Learning curve” kan intimiderend zijn. Maar is zeer zeker de moeite waard om te doorstaan! Na enige oefening zul je bijna nooit meer terug gaan naar de “standaard” camera instellingen.

Bulb

Deze camera instelling is niet beschikbaar op elke camera type en soms is deze instelling alleen te bereiken via het menu. Kijk daarom eerst in de gebruiksaanwijzing van je camera of deze optie ook voor jou geldt.
Bulb modus ook wel aangeduid met “B” is een wat speciale instelling, maar vergelijkbaar met de “M” modus. Het verschil tussen beide instellingen is dat in de Bulb modus de sluiter net zolang openblijft staan als dat jij de ontspanknop ingedrukt houdt. Elke camera die ik ooit gebruikt heb had een maximale sluitertijd van 30 seconden. Wat betekent dat de belichting van de opname niet langer kon dan 30 seconden. Deze Sluitertijd kan in slechte licht omstandigheden wel eens niet genoeg zijn voor een goede belichting.

Voordelen
Met deze instelling kan je Sluitertijden van boven de 30 seconden hebben.
Nadelen
Je zult altijd een statief moeten gebruiken want de minste beweging is al voldoende om je foto te verpesten. Ook is het raadzaam om een afstandbediening te gebruiken om te voorkomen dat je de camera beweegt na dat je deze hebt ingesteld.

Recommended Posts

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

We zijn er even niet, maar laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact op.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search

ISO Canon