REVIEW: Nokia Lumia 830 camerafoon review

REVIEW: Nokia Lumia 830 camerafoon review

Telefoon, camera, leuk design en een gebruiksvriendelijke interface. Het lijkt alsof Microsoft met de Nokia Lumia 830 de gevestigde orde van het midden segment smartphones een gevoelige tik uitdeelt. Wij hebben deze smartphone uitgeprobeerd omdat we hoorde dat de Nokia Lumia 830 een zeer geschikte telefoon is voor de fotografieliefhebbers.

Het design

We ontkomen er natuurlijk niet aan om ook even te melden wat we van het design vinden. Hoewel de Nokia groter is dan een iPhone 6 (niet de plus) en een Samsung S4 is dit niet storend, voor mensen met wat grotere handen is het zelfs wel prettig een wat groter uiterlijk zonder dat de afmeting enorme porporties aan neemt. Met de aansluiting allen bovenop lijkt er echter niet heel erg goed te zijn nagedacht. Want wie de telefoon wilt gebruiken als navigatie zal een creatieve oplossing moeten vinden voor het draadje om de telefoon mee op te laden tijdens het rijden. Deze zit zonder dat je er iets voor doet anders voor je scherm langs.
Aan de rechterzijde bevinden drie knoppen waarvan er 1 knop specifiek is in te stellen als smartknop, wij hebben hier de camera onder gevoegd omdat we nou eenmaal de telefoon hiervoor gebruiken. De overige twee knoppen zijn voor de vergrendeling (middelste) en het volume (de bovenste). Zodra je toegang hebt tot de telefoon opent er een tile interface van Microsoft. Wie werkt met een windows 8 of hoger pc/ laptop weet hier absoluut raad mee! Maar heb je geen ervaring met windows 8 of de daarbij behorende tiles dan ben je er binnen no time at all aan gewend. Het werkt super intuatief. Ongeveer net als een Android of IOS systeem (in de basis dan), de werking is absoluut anders dit zal je niet echt gaan merken althans dat is onze conclusie.
Super gladde display met een snelle reactie tijd verhoogd het gebruikers gemak en het plezier om met de telefoon te werken. Hier heeft de Nokia Lumia 830 voor wat mij betreft wel een voorsprong op de concurrentie behaald!

Nokia Lumia 830

Windows en apps

Dat er bij een windows phone geen keuze is uit miljoenen apps dat is wel bekend. Maar wie wil er nou zoeken tussen miljoenen apps naar die ene die je nodig hebt? Ik niet in ieder geval. Ik wil gewoon zeker weten dat de gebruikelijk apps voor social media en dergelijke gewoon beschikbaar zijn. En dat zijn ze. Daarnaast kijk ik altijd welke apps er in de store aanwezig is voor fotografie en wat schetst mijn verbazing… er is een adobe photoshop app beschikbaar! Super handig want deze app kun je koppelen met je adobe account. Verder zijn er nog een paar leuke apps beschikbaar voor fotografie. Echter het belangrijkste is misschien toch wel de dedicated Lumia apps. Hierbij kun je denken aan een app voor panorama foto’s en een app voor refocussen en uiteraard is er gedacht aan de selfie liefhebber. Er is een specifieke app die het je makkelijker maakt om creatieve selfie te maken en te delen.

De kwaliteit van de camera

We hebben het nu gehad over de smartphone zelf en de interface van Windows, en ook de apps zijn even de revue gepasseerd. Maar de camera is waarvoor we de Nokia Lumia 830 gebruikt hebben. Hoewel deze camera niet een super hoge resolutie heeft en er zit uiteraard een kleine sensor in. Valt het resultaat ons zeker mee. Microsoft heeft in de Nokia Lumia 830 een 10 megapixel PureView met OIS en Zeiss-optiek gepropt en dat merk je. De foto’s komen bijzonder goed uit de verf.

Nokia Lumia 830

En daar blijft het niet bij ook de video kwaliteit is beter dan bij de meeste smartphones in deze prijsklasse. Het geluid is bijzonder goed dankzij 3 microfoons.
Koppel je de Nokia Lumia 830 met je OneDrive account dan weet je ook nog zeker dat de opnames die je neemt ook gelijk veilig zijn opgeslagen, wel zou ik deze functie zo inschakelen dat dit gebeurt bij een WiFi netwerk anders gaat je data eraan!

Test foto’s

WP_20150423_18_32_13_Pro

WP_20150423_18_32_49_Pro

WP_20150423_19_07_35_Pro

WP_20150423_19_19_08_Pro

Conclusie

Al met al zijn we zeer verrast door de claim van Microsoft dat de Nokia Lumia 830 een Smartphone is die uitermate geschikt is voor de fotografie liefhebber. We hebben de telefoon tijdens het testen gebruikt alsof het de dagelijkse telefoon zou zijn en daarbij is specifiek gekeken naar de gebruiksvriendelijkheid. De verhalen over een Windows Phone ten opzichte van een Android of een Apple kennen we allemaal. Maar ik denk dat deze Lumia zeker gezien de prijs kwaliteit een geduchte tegenstander is van de Apple (oudere modellen) en de Android (ook de oudere modellen en het lagere segment) smartphones. En hoewel de telefoon nu al enige tijd in omloop is de look nog steeds erg van deze tijd! Dus ben je opzoek naar een telefoon bekijk dit model dan ook eens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.