Review: Nissin Di700A kit

Review: Nissin Di700A kit

Flitssystemen zie je niet veel langskomen bij DeFotoblogger. Dat vinden wij jammer, dus toen de gelegenheid zich aanbood om de Nissin Di700A kit (de Di700A inclusief de Air 1 Commander) te gaan testen zeiden we geen nee. We testen de Nissin Di700A kit op een Canon 6D. Als je vergelijkt wat een canon eigen radiografische flitserset kost dan is de Nissin een aardige overweging waard. Zo zal een fatsoenlijke speedlight al snel 300 tot 600 euro kosten. Hiermee wordt de weg vrij gemaakt voor andere leveranciers zoals Nissin die net onder die prijsklasse zit voor hun flitsers. Op het moment van schrijven is de Nissin Di700A kit 250,- voor de verschillende cameramerken. Een beste prijs maar zeker het overwegen waard.

De Nissin Di700A kit wordt geleverd met…

De flitser kit wordt geleverd in een compact doosje met daarin in een flitserhouder welke je kunt bevestigen aan een riem de flitser zelf. Een handig zakje (niet een hele stevige kwaliteit) want nu kan je de flitser buiten je tas om meenemen. In de doos zit verder een voetje waarmee je de flitser op afstand kan plaatsen en zo via het radiografische signaal kunt bedienen.

Nissin di700A kit

Het voetje is door middel van een schroefdraad te bevestigen op een statief, lekker handig dus. Wat wel een klein gemis is, is de mogelijkheid om het voetje in de flitserhouder mee te nemen. Het kan wel in het zakje gepropt worden maar tja dan kan je de flitser weer beschadigen. Een eigen plekje was wel makkelijker geweest. Om een of andere reden is hier dus geen klein vakje voor vrij gemaakt… Deze zwerft dus regelmatig door mijn tas heen wat niet ten goede komt aan het product.

Je moet nog wel zelf even een paar batterijen toevoegen, zo heb je 4 AA batterijen nodig voor de Di700A en je moet 2 AAA batterijen in de Air 1 Commander doen.

Verbind de Di700A met de Air 1 commander

Een plug and play systeem voor de Nissin flitser set is het nog niet echt. Je moet eerst de flitser en de trigger gaan verbinden met elkaar. Heel moeilijk is het niet, de bijgeleverde Engelse omschrijving (een enkel blaadje) helpt hierbij. De volledige gebruiksaanwijzing kun je via de importeur hier downloaden.

Het werkt als volgt; je drukt de aan-knop en de set-knop gelijktijdig in totdat je een piepje hoort. Dit herhaal je met de Air 1 Commander totdat je de ledverlichting ziet knipperen. Dit is letterlijk in een paar seconden te doen. De verbinding is compleet als je een koppeling piepje hoort (duidelijk ander geluid) Maar het is wel raadzaam om dit met de volle focus te doen. De eerste keer dat ik dit deed was ik wat afgeleid en ging het niet helemaal goed. Ik leek wel een verbinding te krijgen o.b.v.  de testflits-knop maar tijdens het fotograferen bleek de Air 1 niet goed verbonden te zijn met de hotshoe op de 6D. Tip van mij: even een paar seconden goed opletten op wat je doet.

Nissin di700A kit proeffoto opstelling

Een radiografische verbinding

De verbinding tussen de Air 1 Commander en de di700A is gebaseerd op radiografische signalen, dit wel zo fijn want je kunt de flitser nu heel ergens anders plaatsen en toch werkt het. Zolang beide onderdelen zich maar binnen het radiografische bereik bevinden.

Uitleg van de verschillende standen

De Nissin heeft net als de merkeigen flitsers een aantal standaard standen om mee te werken.

Nissin di700A kit instelling

 

A-stand

Nissin di700A kit instelling A

De A-stand is voor wie de flitser geheel automatisch wilt gaan gebruiken. Welke belichting er nodig is in de situatie waarin je je nu verkeerd wordt volledig door de flitser bepaald.
TTL-stand

Nissin di700A kit instelling TTL

TTL staat voor “Through The Lens”. Hierbij geeft de camera de meting door aan de flitser welke vervolgens de correcte belichtingssterkte gaat toepassen. Net als de A-stand is dit een vorm van automatisch flitsen.  De compensatie is via de trigger of de flitser zelf aan te geven.
M-stand

Nissin di700A kit instelling M

Net als op de camera staat de M hier voor de Manuele stand. Je stelt de flitser handmatig in. Dit kan op de Di700A zelf of via de trigger (Air 1).
SD-stand

Nissin di700A kit instelling Sd

De stand voor de optische slave. In deze stand wordt er rekening gehouden met een voorflits.
Sf-stand

Nissin di700A kit instelling Sf

Net als de Sd is dit een stand voor een optisch slave welke alleen afgaat wanneer er een flits ontdekt wordt. Handig voor studio gebruik.
Draadloos

Nissin di700A kit instelling draadloos

Draadloos flitsen, je maakt nu gebruik van de Nissin Air 1 trigger. Deze stand is handig voor als je meerder fitsters wilt gaan gebruiken met elk hun eigen instellingen.

Zoombereik 24-200mm

De zoomfunctie werkt in combinatie met zoomlenzen in het bereik van 24 tot 200mm. De flitser hoeft niet bevestigd zijn op de camera hotshoe. Er is namelijk ook een zoomfunctie op de Air ingebouwd waarmee je de zoom handmatig kunt instellen. Het te gebruiken vermogen wordt in aangepast naar de gewenste fotografie hoek.

Het gebruik van de Nissin Di700A kit

Voor wie nog nooit eerder een flitser heeft aangeschaft en heeft gebruikt zal het hoe dan ook even wennen zijn. Zelf (ik maak minimaal gebruik van een flitser) vond ik het gebruik erg intuïtief. Het draadloze systeem is een grote plus in mijn ogen omdat je dan veel meer de grenzen kan gaan opzoeken voor het gebruik. De diffussor op de flitser zelf is welkom al heb ik deze niet heel erg veel gebruikt.

Nissin di700A kit proeffoto
Nissin di700A kit proeffoto

Wat ik erg handig vond aan de kit is dat je door de Air 1 Commander juist de flitser anders kunt gebruiken dan alleen maar gemonteerd op een body van de camera. Doordat de radiografische verbinding vlekkeloos verloop is het mogelijk om zoals bij bovenstaande test foto de flitser te hangen aan een statief terwijl de Air 1 op de hotshoe zit. De flitser zorgt dan voor een creatieve manier van licht invulling in de foto. In bovenstaande foto had ik een statief tot mijn beschikking maar ik heb het ook uitgeprobeerd in het veld op een beurs en daar had ik last van veel zijlicht. Met de flitser op de camera gemonteerd had ik wel wat tegenlicht kunnen creëren maar dat gaf voor mij niet het juiste licht. Dus ik heb de flitser los in mijn handen gehouden en deze handmatig gericht naar het onderwerp om zo de correcte belichting te verkrijgen. Als je iemand bij je hebt om dit te kunnen doen zou dat geweldig zijn geweest maar als je moet roeien met de riemen die tot je beschikking staan moet je vindingrijk zijn. Dus met 1 hand fotograferen en met de andere hand de statief houder zijn 🙂 .

Conclusie

De stevige bouw en het minimalistische uiterlijk van de flitser kit zorgt er mede voor dat je het vertrouwen krijgt dat de flitser wel tegen een stootje kan, en de minimale hoeveelheid aan knoppen zorgen voor een intuïtief gebruik. De draadloze verbinding werkt zoals je mag verwachten. Het instellen van de flitssterkte is super eenvoudig je draait aan het wieltje om deze in te stellen en klaar. Hierdoor ben je snel voorbereid op verschillende fotografische omstandigheden. De uiteindelijke conclusie, daar kan ik eenvoudig in zijn. Wil je een fatsoenlijke flitser hebben met alle te verachten functionaliteiten een zoomfunctionaliteit en een aparte trigger dan is deze set zeker een overweging waard. Met een prijskaartje van 250,- is deze set dik onder de prijs van merk eigen flitsers, en dat met behoudt van de functionaliteiten en een goede stevige bouw.

3 jaar garantie

Het is een kleine moeite maar door simpelweg je Nissin flitster te registeren bij de importeur (Degreef en Partner) verleng je de garantie van 2 naar 3 jaar. Weinig moeite grote gemoedsrust zeg ik maar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.