REVIEW: Nisi 100mm filter set

REVIEW: Nisi 100mm filter set

Voor de meeste fotografen, vooral landschaps- en reisfotografen, is een goede filterset cruciaal. Die filters bestaan uit twee types: schuif filters of schroeffilters (deze bevestig je direct op de schroefdraad van je lens). Veel landschapsfotografen stappen over naar de schuiffilters. Het duurt even, maar als je er echt verder in wilt gaan dan biedt het zeker zijn meerwaarde.

Zo ook de Nisi 100mm filter set die Camerafilterwebshop voor mij ter beschikking stelde voor deze review. Het voordeel aan schuiffilters is dat je ze makkelijk voor meerdere lezen kan gebruiken. Het enige dat je nodig hebt zijn de adapterringen voor de diverse filtermaten van je lens. De marktleiders in filters zijn in principe LEE, Cokin en HiTech, maar ook NiSi timmert nu aardig aan de weg met een ernorm mooie lijn aan schuiffilters.

Webshop in camerafilters: Camerafilterwebshop.nl adverteerde veel de laatste tijd op social media, wat mij besloot een samenwerking aan te gaan met Camerafilterwebshop voor het reviewen deze felbegeerde Nisi filterset. Deze review covert het Nisi filter systeem alsook een paar specifieke Nisi filters.

Geteste producten

Over deze review

Mijn advies en commentaar is geheel mijn eigen en zoals bij alle reviews op DeFotoblogger objectief. Ik wil dan ook alleen de filters reviewen onder de voorwaarde dat ik kan schrijven wat ik will over de set. Deze NiSi filters zijn goed, maar ze zijn niet perfect, zoals uit dit overzicht blijkt. Hier bekijk ik het gehele NiSi systeem. Het gaat hierbij om de filterhouder en adapter ringen, evenals de filters zelf (een polarisator, een ND grad en een tien-stop ND-filter). Ik probeer de voors en tegens zo duidelijk mogelijk uiteen te zetten in deze review.

nisi-fabian

Bouwkwaliteit

Het eerste dat je op zal vallen aan het Nisi filter systeem is de bouwkwaliteit. Het voelt solide en goed gebouwd aan. In het bijzonder het gegradueerde ND filter welke is gemaakt van glas. Deze voelt hoog in kwaliteit. Standaard Lee’s en HiTech van gelijksoortige versies zijn gemaakt van resin waar veel gemakkelijker krassen op komen, hoewel de resin filters vaak wel meer kosten bij bedrijven.

De rest van de Nisi kit is gemaakt van aluminium. Dit is tamelijk goed, maar niet perfect. Allereerst: Nisi’s aluminium is heel dun. Daardoor voelt het een beetje goedkoop aan. Ook, hoewel het aluminium tot nu toe goed gewerkt heeft, zou ik liever messing filterdraden zien in plaats van de huidige constructie. Aluminium draden doen het niet zo goed bij koud weer en ze kunnen sneller vast komen te zitten aan de lens. Plus hebben ze de neiging om sneller te slijten. Tenslotte, de lederen draagtas voor de filters is heel mooi. Het houdt maximaal zes rechthoekige filters (4 × 6 of 4 × 4), en het is relatief klein. Je krijgt de filters er best moeilijk uit.

Echter, er is een potentieel probleem met de filter case – ondanks dat het mooi is om tot 6 filters mee te kunnen nemen, zou ik niet aanbevelen om er 6 mee te nemen. 4 of 5 filters passen er nog mooi in. Tevens kan het klepje je voorste filter beschadigen of zelfs buigen als de filtercase te vol zit. Zoals hieronder blijkt:

De voorkant van de opberg box heeft de nijging om te buigen. Dit kan je eerste filter beschadigen. Tevens kan de magneet van het klipje van de case je voorste filter beschadigen. Ik zou willen dat Nisi de filter case zou vernieuwen door het toevoegen van additionele bescherming, zodat hetgeen wat erin zit niet beschadigd of kapot gaat. Dat vind ik geen overbodige luxe.

Afgezien van het al hierboven genoemde probleem is de bouwkwaliteit en uitrusting van de Nisi filters tamelijk goed. Als geheel is het merkbaar beter dan Lee, maar niet de moeite waard om te schakelen naar de een als je al bij de ander zit.

nisi-fabian
nisi-fabian

Montage

Wanneer je voor het eerst je Nisi filter kit in elkaar probeert te zetten kan het een beetje vreemd lijken. Dit komt omdat Nisi een paar unieke dingen heeft opgenomen in de montage van haar filters.

3.1) Step-Up Ring

Tenzij je een lens hebt met een 82mm filter draad, moet je een step-up ring tot 82mm gebruiken, want dat is de oorspronkelijke grootte van de filterhouder. Het volledige NiSi systeem wordt geleverd met drie step-up ringen: 67mm naar 82mm, 72mm naar 82mm en 77mm naar 82mm.

nisi-fabian
nisi-fabian

3.2) Adapter Ring

Zodra je de 82mm step-up ring hebt gemonteerd, kun je de “82mm adapterring” op je schroefdraad draaien. De naam “adapterring” kan verwarrend zijn, want er zijn een heleboel ringen die betrokken zijn bij het opzetten van een filtersysteem. Deze adapter ring is eigenlijk niet het stuk dat je vierkant filters bijeen houdt – dit is de houder waar de filters inkomen samen klemt.

Er is één verschil tot nu toe tussen NiSi en Lee filters. Lee beschikt niet over een 82mm filter draad. Al mijn objectieven hebben een diameter van 67mm. Ik kan de ring dus universeel gebruiken en het wisselen gaat voor mij ook gemakkelijk.

Ik vind het dubbel kunnen gebruiken van de ring bij Nisi erg makkelijk. Er is een goede reden waarom NiSi het op deze manier doet: het zorgt voor een ingebouwd polarisatiefilter!

3.3) Polarisatiefilter

Dit is het interessante hoofdstuk. Door zijn design heeft de NiSi adapter ring een ingebouwd systeem waarmee een slim polarisatiefilter gemonteerd kan worden.

Zo, hoe werkt dat NiSi systeem nu? Interessant is dat er een smal wieltje is aan de bovenkant van de adapterring. Deze geeft je de mogelijkheid om het polarisatiefilter te draaien. Ik ben een groot fan van dit design! Je kan namelijk het polarisatiefilter draaien op elke brandpuntsafstand en het neemt weinig minder ruimte in.

Het enige probleem dat dit polarisatiefilter heeft is dat je nog een extra ring in het systeem moet draaien. De polarizer bespaart je ruimte, maar het maakt tegelijkertijd dingen een stuk moeilijker. Ik ben (helaas) tot op heden geen ervaren gebruiker van het NiSi systeem. Dit zorgt er in het begin voor dat het moeilijk is om te herinneren hoe het je het moet monteren en demonteren. Lee is bijvoorbeeld simpeler en intuïtief om te gebruiken in vergelijking, als je een beginner bent.

Enfin, in vergelijking is het nog steeds een vooruitgang. Als je aan het zoeken bent naar een reden waarom je zou moeten switchen van Lee naar NiSi: dit is het! De polarizer heeft simpelweg een beter design. Een tip: investeren in filters kan je maar één keer goed doen, je hebt er heel lang plezier van!

Nisi Fabian
Nisi Fabian

3.4) Filter Holder

Tenslotte hebben we ook nog de filterhouder. Hierover kun je niet echt veel vertellen, omdat het exact hetzelfde is als het LEE systeem en ook diverse andere filtersystemen. De filterhouder heeft een smalle kop aan de zijkant, welke je aan moet trekken om de filterhouder aan de adapterring te bevestigen. Laat de knop los, en je filterhouder blijft klemmen.

In gebruik

Aan de ene kant, zoals uitgelegd hierboven, is het polarisatiefilter extreem makkelijk in gebruik. Het kleine wieltje aan de bovenkant van de adapter is erg mooi gedesigned. Ik zou willen dat alle polarizers zo in elkaar zaten.

Echter, door het het grote aantal ringen in dit systeem voelt alles wel wat ingewikkelder. Het NiSi systeem is niet groter dan andere sets. In feite bespaart dit compacte systeem je zelfs een beetje ruimte en gewicht. Het duurt wel wat langer om de filterhouder per lens te verwisselen. Met systemen van b.v. Lee hoef je alleen maar het filtersysteem opnieuw te klemmen. Bij NiSi moet je eerst het gehele systeem los draaien van je objectief. Verwarrend? Het is een beetje makkelijker in de praktijk, maar nog steeds niet zo eenvoudig als het Lee systeem.

Ten slotte klemt de NiSi houder wat moeilijk. Wat ik daarmee bedoel? Als je de filter in de filterhouder schuift, moet je even wennen hoe je hem het beste erin kan schuiven, zonder hem kapot te maken. Tevens kan het in het begin moeilijk zijn om de filterhouder en de adapterring voor je desbetreffende lens aan elkaar te monteren, omdat dit bij het NiSi systeem zit ingebouwd. Door middel van de schroefjes in de houder (bij de filterslots) kun je dit zelf ook instellen overigens, maar ik heb hier bewust niks aan aangepast. Doordat de filterslots nu zo strak zitten, weet ik wel één ding zeker: mijn filters vallen niet zomaar uit de filterhouder.

Al met al wint Lee vanwege eenvoud, maar NiSi is nog steeds erg bruikbaar en op bepaalde vlakken ook beter. Een kleine aanpassingen en NiSi is onverslaanbaar.

Optische tests

Een ND filter maakt je foto’s niet direct beter, zoals bijvoorbeeld een polarisatiefilter of een gradiënt ND filter, maar anders. Het overdag gebruik maken van lange sluitertijden geeft voornamelijk een creatief effect, zoals de beweging van wolken of water als een waas weergeven of een drukke omgeving leeg laten lijken. Polarisatiefilters maken het contrast en helderheid hoger.

NiSi Nano Multi-coated Soft GND 0.9
NiSi Nano Multi-coated Soft GND 0.9

Door het gebruik bij bovenstaande foto van de Nisi Nano Multi-coated Soft GND 0.9 (dit is een grijsverloopfilter) is er meer balans tussen de lichte en donkere delen van de foto. Bij dit shot was de lucht extreem uitgebeten, maar door het lichte deel van het beeld af te dekken met het donkere deel van het filter los je dit in één keer op. En dat doet de NiSi goed met een mooie kwaliteit. Aan bovenstaande foto is verder niks bewerkt.

NiSi Nano Multi-coated IR ND1000
NiSi Nano Multi-coated IR ND1000

Het mooie bij 10 stops is en blijft dat je overdag de mogelijkheid krijgt dat alles vervaagt in je beeld. Mensen worden onzichtbaar en lucht of water wordt fluweel. Dit laatste is vaak een weelde voor landschapsfotografen. Maar ook architectuurfotografen maken vaak gebruik van een 8 of 10 stops ND filter. NiSi heeft een mooi 10 stops filter ontwikkelt dat maar een minimale kleurverandering heeft. Onderstaand is de linkerfoto zonder filter genomen. Hier zie je dat het water nog golft, de eendjes zitten nog in het water, de reflectie in het water is wat minder en het gras is groenig. Bij de rechter foto is alles een tikkeltje blauwer en meer vervaagd uiteraard. Water wordt glad, objecten rondom het water of in het water vervagen en de lucht wordt strepen. 136 seconden sluitertijd of 1/8s sluitertijd. De verschillen zijn duidelijk te zien!

Vaak is bij ND filters sprake van blauwzweem. De blauwige kleur die plekken krijgen in bepaalde gebieden van het beeld. Dit is bij de 10 stops van NiSi werkelijk minimaal. In de nabewerking (deze foto’s zijn onbewerkt) is dit gemakkelijk weg te werken.

Waar te koop?

CamerafilterwebshopNisi Beginner Kit: €449,- / Nisi Hard Nano GND €154,95

Conclusie

NiSi heeft onlangs een versie II uitgebracht van de Beginner Kit dat het probleem van het beschadigen van het voorste filter zou moeten verhelpen. Da’s helemaal top dus! Ditzelfde gaat ook gebeuren bij de opbergcase voor de filters. Super tof dat NiSi luistert naar haar publiek.

Het ND filter 10 stops is een erg mooi filter. NiSi heeft hierbij rekening gehouden met lichtlekkage dat normalerwijze plaatsvindt. Dit hebben ze opgelost door een afdichtings-systeempje te maken, dat zorgt dat er nauwelijks tot geen licht langs het filter kan glippen.

Het ingebouwde CPL filter van NiSi is innovatief en super handig, hier ben ik het meest enthousiast over en dan dus ook geen negatieve dingen over te melden. Dit is de eerste keer dat ik een dergelijk filtersysteem heb getest, dus ik kan alleen de dingen beschrijven die mij in het huidige gebruik tegen vielen. Maar ten opzichte van de concurrentie denk ik dat je met de NiSi set zeker een waardevolle en kwalitatieve toevoeging hebt aan je fotografie bagage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.