Negatieve ruimte

Negatieve ruimte

Het concept ‘het beeld vullen’ is al vaker besproken op DeFotoblogger. Hierin gaan we dichter op het onderwerp staan om te zorgen dat alles wat niet thuis hoort ook niet op de foto komt te staan. In het concept negatieve ruimte maken we juist gebruik van alle overige ruimte om het onderwerp te benadrukken. De overige ruimte komt beter tot zijn recht binnen een dergelijk compositie wanneer deze gevuld is met leegte. Dit klinkt natuurlijk heel erg onlogisch om in een en dezelfde zin te spreken over ‘het beeld vullen’ en ‘negatieve ruimte’, maar beschouw deze begrippen als twee kanten van dezelfde munt.

Is je onderwerp druk en gedetailleerd, dan kan een contrast met een leeg gebied voor evenwicht zorgen. Het oog wordt gestimuleerd om een aandachtspunt te vinden, een negatieve ruimte voorkomt dat het beeld al te chaotisch overkomt. De negatieve ruimte moet echter wel volkomen leeg en zo egaal mogelijk zijn om een optimaal effectief te zijn. Consistentie in toon en kleur ondersteunt het hoofdonderwerp zonder afleidend te werken. Zware mist is hiervoor geschikt, evenals gladde muren. De negatieve ruimte kan in een complementaire kleur zijn, maar zal vaak gewoonweg neutraal zijn.

Een gevoel van ruimte

Zoals te lezen is in “Patronen en herhaling” kan de illusie van oneindigheid gewekt worden door het kader te vullen met een patroon of herhalend onderwerp. Eenzelfde gevoel van oneindigheid ontstaat door een onderwerp met negatieve ruimte te omringen. Een voorbeeld: je kan een zielboot op een meer zo fotograferen dat de kustlijn zichtbaar is, maar dat beperkt het gevoel van ruimte en bakent het water af. Kies je de compositie zodanig da je alleen de zeilboot op een negatieve ruimte van het watervlak fotografeert, dan zeilt het bootje ineen op een eindeloze zee.

Sfeer creëren

Negatieve ruimte kan bijdragen aan de gewenste sfeer van de foto. Donkere negatieve ruimte kan dreiging en onheilspellende voorgevoelens oproepen. Negatieve ruimte in kleur geeft een foto een bepaalde stemming mee: zo werkt blauw kalmerend en geel eerder opwekkend. Lichtgekleurde negatieve ruimte zorgt voor een gevoel van zorgeloos optimisme.

Het onderwerp benadrukken

Als een afbeelding niet anders bevat dan het onderwerp, zal het oog daar naartoe trekken. Een onderwerp wordt geaccentueerd wanneer je het in een zee van negatieve ruimte plaatst. Uiteraard is dat ideaal voor productfotografie, bijvoorbeeld om een diamantenring tot het middelpunt van de aandacht te maken. Je kan deze wetenschap echter ook gebruiken om dramatische of ietwat surrealistische foto’s te maken. De eerste mogelijkheid is om iets tegen een uniforme achtergrond te fotograferen. Als je geen professioneel achtergrondmateriaal hebt, gebruik dan een sjaal of een laken met een egale kleur en textuur. Licht kan ook dienen om je onderwerp met negatieve ruimte te omringen. Je kan de achtergrond zo sterk verlichten dat hij uitgebleekt raakt, of hem zo sterk overbelichten dat het de beeldsensor niets meer in dat gebied kan onderscheiden.Of je verlicht je onderwerp met veel feller licht dan het omgevingslicht, waardoor het lijkt of het uit de duisternis opdoemt.

Patronen en vormen verfraaien

Onze ogen en hersenen zijn voortdurend bezig met het zoeken naar en herkennen van patronen. Denk maar een aan al die keren dat je opkeek naar de lucht en in de wolken allerlei gezichten, dieren en landen herkende. De wisselwerking tussen negatieve en positieve ruimte op een foto, vooral in de minimalistische zwart-wit compositie, biedt je de kans om verschillende vormen te creëren en/of te ontdekken.

2 Replies to “Negatieve ruimte”

  1. “De overige ruimte komt beter tot zijn recht binnen een dergelijk compositie wanneer deze gevuld is met leegte.”
    Ik zou deze fraaie lucht niet als negatieve ruimte willen betitelen. En “leeg” is die zeker niet. Als die nu egaal blauw was geweest dan was het passend geweest. Past
    de foto wel echt bij het onderwerp “negatieve ruimte”? Deze lucht is bijna net zoveel “hoofdonderwerp” als het bootje..

    1. Ik kan mij vinden in je terugkoppeling, echter ben ik wel van mening dat de lucht in deze een negatieve ruimte vertegenwoordigd. Ik had wellicht een ander voorbeeld kunnen nemen in dit bericht waarbij het duidelijker is met inderdaad een egale hemel ipv toch nog wat wolken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.