Modefotografie: van idee tot eindresultaat

Modefotografie: van idee tot eindresultaat

Chantal van den Broek heeft een nieuwe blog voor je klaar! Tussen het krijgen van een idee tot het moment dat je de eindresultaten van een modeshoot mag delen, daar kan heel wat tijd tussen zitten. Vandaag laat Chantal je graag alle tussenstappen zien van mijn serie ‘Renaissance’.

Fase 1 – Het concept en de inspiratie

April – Al een tijdje heb ik contact met Daria Kuvshinova, een styliste uit Rusland die vaak in Nederland te vinden is. Ik heb al twee keer eerder met haar samengewerkt toen ze vroeg of ik nog een concept met haar uit zou willen werken. Daar zeg ik geen nee tegen! Ze vertelde me dat ze graag iets zou willen uitvoeren waarbij ze bloemen in de styling kon verwerken.

Samen begonnen we te brainstormen over een concept waarin we beide zowel onze creativiteit konden stoppen, als de nieuwste trends in konden verwerken. Daarnaast vind ik het zelf ook altijd belangrijk dat een goede serie een achterliggende gedachte heeft. Voor dit concept, heb ik daarom het thema wedergeboorte gekozen.

Toen we op één lijn zaten, heb ik een algemeen moodboard gemaakt en eentje voor het haar en de make-up. Zie hieronder.

Daria stuurde me een aantal foto’s van de kleding, waarna ik weer schetsen kon maken. Dit doe ik vaak elke shoot, zodat ik focus kan leggen op welke shots ik sowieso per outfit wil hebben en dat ik zeker ben van voldoende afwisseling in full body, half body en portet.

De schetsen die ik maakte.

Fase 2 – Team uitbreiden en shoot plannen

Nu we duidelijk voor ogen hadden wat we wilden, gingen we op zoek naar een model en MUAH. Een model heb ik geregeld via Models Rock Agency. Voor het vinden van een MUAH heb ik een oproep op Facebook geplaatst. Meer informatie over geschikte Facebook groepen, geef ik je in mijn volgende blog over het vinden van modellen!

Toen we eenmaal het team compleet hadden, heb ik een call sheet gemaakt en opgestuurd naar de teamleden. We planden een dag in om de shoot te realiseren.

Fase 3 – De shootdag

Mei – Op 3 mei was het zo ver, we konden shooten! We spraken af op Utrecht Centraal en liepen vanaf daar naar café Jozef, waar we het haar en de make-up mochten doen (bedankt!). Vanaf daar was het zo’n 2 minuten lopen naar de locatie Mariaplaats, ideaal.

Angela is bezig met de make-up.

We begonnen met de lichte looks en vervolgens de donkere. Dit was het makkelijkst in verband met de make-up. Het ging dus van vrolijk naar sober qua beeld, maar gelukkig niet met onze stemming 😉

Ons kledingrek in café Jozef.

Na zo’n 6 uur shooten zat de dag erop. Tussendoor checkte we af en toe de resultaten op mijn camera en laptop, zodat we zeker wisten dat de juiste beelden er tussen zouden zitten.

Daria doet de sieraden op locatie om.

Fase 4 – Selecteren en nabewerking

En dan begint het pas écht voor mij als fotograaf: selecteren en bewerken. Dat eerste ben ik gelukkig de laatste maanden veel beter in geworden, ik selecteer niet meer 20 foto’s van één outfit. Het bewerken begint met de RAW-converter, waar ik mijn geselecteerde beelden optimaliseer en de kleuren, hooglichten, contrast etc. al enigszins aanpas. Vervolgens ga ik verder in photoshop. De ene keer begin ik met de coloring, de andere keer met het weghalen van afleidende elementen. Het is maar net waar ik zin in heb.

Fase 5 – Insturen naar magazines

Het doel van deze samenwerking, was het krijgen van een publicatie. Van te voren maak ik vaak al een lijstje met magazines die aansluiten bij de stijl van de shoot. Veel magazine hanteren namelijk een bepaalde stijl, dus dat is iets waar je rekening mee moet houden. Via het platform Kayvar had ik de foto’s allereerst opgestuurd naar ELEGANT magazine. En we hadden geluk! Hij werd meteen geaccepteerd door hen. Dan volgt er een moeilijke periode; je mag de foto’s nog niet online zetten aangezien ze exclusief moeten blijven. Uiteindelijk werd het issue op 1 augustus gepubliceerd.

Eindresultaten

Hieronder zijn een aantal van de eindresultaten te zien. Leuk detail: veel van mijn schetsen hebben we daadwerkelijk uitgevoerd.

Ik hoor graag wat je er van vindt!

Team

Fotografie: Chantal van den Broek

Styling: Daria Kuvshinova

Make-up en haar: Angela Loy – La Loy Visagie

Model: Isabelle van Aarle @ Models Rock Agency

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.