Metagegevens: wat is het en hoe gebruik je het?

Metagegevens: wat is het en hoe gebruik je het?

Metagegevens. professionele fotografen gebruiken het continu en het is een belangrijke stap in het verwerken van je foto’s. In metagegevens (ook wel genoemd metadata) zit een hoop onmisbare informatie verstopt. Wat zijn metagegevens? Hoe gebruik je het? En is het voor jou ook van toepassing? De kans is groot dat je na het lezen van deze blog gaat nadenken over het belang van deze gegevens.

Wat zijn metagegevens?
Metagegevens of metadata zijn belangrijke gegevens die de karakteristieken van bepaalde gegevens beschrijven. Het zijn dus eigenlijk data over data. Als er metadata aan een foto is toegevoegd, dan kan je bijvoorbeeld zien met welk merk en type de foto is gemaakt, wat de instellingen waren tijdens het maken van de foto zoals ISO, diafragma en sluitertijd, maar bijv. ook met welk brandpuntafstand de foto is gemaakt. Dat wordt vaak standaard aan de foto toegevoegd door je camera en is terug te zien in het bestand van je foto.

Weet je niet of er metagegevens in je foto’s staan? Bekijk dan de eigenschappen van de foto en je weet het snel genoeg.

Waarom metagegevens?

Ik gebruik metagegevens om twee redenen. Reden 1: als iemand mijn foto op het internet tegenkomt en er vervolgens meer over wilt weten, dan kan hij of zij de metagegevens opzoeken en vervolgens mijn naam of website opzoeken om contact op te nemen. Dat is natuurlijk hartstikke handig! Zo haal je er misschien nog wel een verkoop uit.

Reden 2 is omdat mijn foto’s zo nu en dan gebruikt worden zonder mijn toestemming. Men komt dan altijd met smoesjes: ‘ik wist niet dat ik de foto niet mocht gebruiken’ of ‘ ik kon de maker niet vinden en dus kon ik ook geen toestemming vragen’. Allemaal onzin. Mijn metagegevens staan er gewoon in. Je hebt simpelweg geen moeite genomen om ernaar te kijken.

Reden 3: in mijn metagegevens kan ik mijn instellingen terug kijken. Daar kan je ontzettend veel van leren.

Aan de hand van deze drie redenen denk ik dat je wel meer wilt weten over metagegevens. Blijf daarom vooral lezen! 🙂

EXIF op Flickr
EXIF op Flickr.com.

EXIF
Als je lid bent van fotografiegroepen op bijv facebook of Flickr, dan heb je het vast weleens gezien of van gehoord; EXIF. EXIF (Exchangeable Image File Format) is het meest gebruikte format voor metadata en is het verzamelwoord van die gegevens. Er wordt op facebook vaak gevraagd om de ‘EXIF’ van de foto. Dit vraagt men, omdat er veel te leren valt uit het aflezen van die gegevens, zoals ISO, sluitertijd en diafragma. Dat is dus ontzettend handig en leerzaam! Dus, wil je weten wat de bepaalde instellingen zijn van een foto, vraag dan naar de EXIF.

Naast EXIF is er ook nog XMP en IPTC. Dit is in principe hetzelfde als EXIF, maar is van verschillende makers en het grootste verschil is dat je met XMP en IPTC ook nog andere gegevens kunt toevoegen. Gegevens zoals de naam van de fotograaf, de locatie, trefwoorden, zoekwoorden en copyright.

Waar vind je de metadata?
Als je naar de eigenschappen gaat van de foto, dan vind je daar de EXIF metadata, zowel bij Windows als bij Mac. Het wordt vaak weergegeven bij details (windows) of bij toon info (Mac). Daarnaast kan je via diverse websites en programma’s zoals Lightroom of Bridge de gegevens bekijken. Een website zoals Flickr.com laat, als je daar voor kiest, ook de EXIF van een foto zien zodat jij en anderen die direct kunnen aflezen. Een reden om dit niet te laten zien, is omdat er bijvoorbeeld gps-gegevens in de EXIF zitten van een locatie waarvan jij niet wil dat er mensen heen gaan, zoals urbex locaties.

Metadata voorbeeld
Metadata voorbeeld in Bridge.

Copyright informatie
Één van de belangrijkste redenen waarom ik metadata toevoeg, is vanwege het feit dat je ook copyright kan toevoegen. Door het toevoegen van copyright kun jij makkelijk en snel aantonen dat jij de maker en auteur bent van de foto. Handig als jouw foto’s bijvoorbeeld vaak het internet over gaan. Helaas kan je copyright ook bewerkt of verwijderd worden uit het bestand. Je kan dus niet voorkomen dat men je foto’s steelt, maar mocht je actie willen ondernemen, dan kan je laten zien dat je in het originele bestand je metadata hebt toegevoegd.

Pas op: sommige websites zorgen ervoor dat je de metagegevens kwijtraakt. Hieronder een overzicht.

WebsiteTypeWat doet het met metadata?
Outlook.comE-mailMetadata blijft behouden
Gmail.comE-mailMetadata blijft behouden
Facebook.comSocial mediaMetadata gaat verloren
Pinterest.comSocial mediaMetadata gaat verloren
Twitter.comSocial mediaMetadata gaat verloren
WordPressCMSMetadata blijft behouden
WhatsappSmartphone appMetadata gaat verloren
Instagram.comSocial media appMetadata gaat verloren

Bron voor tabel: fotografille.com.

Als er gps aanwezig is op je camera en hij houdt de locatie actief bij, dan is het soms niet handig om foto’s van een bepaalde locatie daarmee te delen. Ook kan je gegevens zoals adres en telefoonnummer invullen. Wil je niet dat mensen dat te weten komen, dan kan je dat ook heel makkelijk achterwege laten of ook verwijderen. Let daar dus op!

Hoe kan je metagegevens toevoegen?

Zorg er eerst voor dat alle gegevens goed in je camera staan, want ook in het menu kan je vaak al informatie over jezelf invullen. Kijk daar eerst eens naar, vooral als je niet met fotobewerkingsprogramma’s werkt waarin dit mogelijk is. Bewerk je je foto’s in Lightroom? Dan kan je ook via Lightroom metagegevens toevoegen zoals copyright, website, adres en telefoonnummer, maar ook sleutelwoorden en tags die worden overgenomen door bijv Flickr of WordPress.

Zie onderstaande afbeelding. Lightroom heeft een kopje ‘metagegevens’. Hier kan je ook voorinstellingen bewerken. Dan krijg je een lang rijtje te zien met vakken die je met informatie kunt vullen. Ik raad je aan om, als je Lightroom of een ander programma hebt waarmee dit mogelijk is, de metagegevens zeker toe te passen.

Metagegevens Lightroom

Met metagegevens moet je voorzichtig omgaan, maar in de meeste gevallen is het enorm handig! Vooral als je veel in opdracht fotografeert of veel op internet plaatst. Let er dus wel op op welke websites je foto’s met metagegevens plaatst. Ga jij het vanaf nu gebruiken? Laat het weten in de comments! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.