Review: MAGIX Video DeLuxe voor de videografen

Review: MAGIX Video DeLuxe voor de videografen

Maak kans op een MAGIX Video DeLuxe! We geven 1 versie van deze fotobewerking software weg. Wat je hiervoor moet doen is je allerbeste foto delen op Instagram met @DeFotoblogger en #DeFotoblogger. Alles kan, alles mag! Vergeet ons ook niet te volgen voor de uitslag, want deze maken we via een bericht bekend op Instagram!

Tekst: AJ Barneveld

Nu je zowel met de smartphone als met fotocamera’s ook video opnames kunt maken, neemt de behoefte toe om naast een fotobewerkingsprogramma ook een videobewerkingsprogramma te hebben. Zodoende kan je op de gemaakte clips je creativiteit los laten en er een representatief geheel van maken voor in huiselijke kring of zelfs misschien wel iets professioneels.

Review: MAGIX Video DeLuxe voor videografen

DeFotoblogger kreeg de beschikking over een exemplaar van MAGIX Video deluxe Premium met het verzoek daar eens een oordeel over te geven. Omdat ik al een paar jaar hobbymatig de vakantieclipjes monteer met een ander programma wilde ik wel eens ervaren of MAGIX Video Deluxe inderdaad zodanig intuïtief is dat ook onervaren hobby gebruikers, zonder urenlange bestudering van handleidingen en lessen op Youtube of de Motion Studios site, in staat kunnen zijn een leuke film te maken met wat effecten, anders dan gewoon alle clips achter elkaar te plakken en op een dvd te branden.

De installatie

Ik heb de software via een link geïnstalleerd op een aparte harde schijf. Na installatie en validatie kan je een keus maken uit een flink aantal (19) installatie onderdelen zoals overgangseffecten en menu- en filmsjablonen. Verder is ook een apart programma van Motion Studio beschikbaar: Vasco da Gama 9 Essential. Een van de onderdelen is een Demo project. De volledige installatie vergt enige tijd. Tussentijds moet 2x contact worden gemaakt met een website om op grond van licentiebepalingen een activeringscode te verkrijgen. Bij mijn installatie is dat beide keren mislukt, maar de installatie is wel gewoon verder afgemaakt. (foutcode -10: neem contact op met Magix Support). Nog voordat de hulplijn antwoord had gegeven kon ik alsnog in het programma zelf via de werkbalk (Hulp, Extra inhoud installeren) de twee programma’s activeren en installeren. Voor het derde te installeren programma onderdeel waarvoor een activeringscode noodzakelijk is (HEVC/H.265 code) is een financiële bijdrage vooraf noodzakelijk. Dit onderdeel heb ik dan ook niet geïnstalleerd.

Als je het programma opent kom je in een standaard beginscherm met een aantal deelvensters en een flink aantal knoppen maar het schrikt niet direct af door complexiteit.

Magix Video DeLuxe

Begin met je project

In de overlay krijg je de keuze een bestaand project te laden of een nieuw project aan te maken. Je kunt er voor kiezen dit scherm niet meer te tonen bij het opstarten omdat je in de bovenste werkbalk onder Bestand dezelfde mogelijkheid hebt.

Als je een nieuw project aanmaakt krijg je default de huidige datum als projectnaam, maar dat is natuurlijk te wijzigen. Het is verstandig om de optie “automatisch proxy-bestanden maken” aan te vinken omdat dit betere resultaten geeft tijdens het bewerken en terugkijken. (Tijdens het bewerken wordt dan gewerkt met lagere resoluties zodat renderen minder tijd vraagt. Bij het eindproduct wordt gewoon gebruik gemaakt van de hoge resolutie bestanden).

Ook de optie voor de aanleg van een nieuwe projectmap per project is aan te bevelen vanwege een overzichtelijk archief.

Om een project te kunnen starten moet je alle noodzakelijke elementen zoals film, foto’s en muziek of gesproken tekst importeren. Als je dat doet wordt gevraagd of je een kopie wilt maken in de projectmap of dat je alleen importeert voor dit project. Als je denkt later nog eens iets te willen wijzigen is een kopie importeren het handigst.

Het is mij niet gelukt om basis bestanden uit een ander video bewerkingsprogramma (Pinnacle Studio) te gebruiken maar wel de daarmee gemaakte eindproducten in de vorm van bijv. Video-TS bestanden. Vervolgens kun je die geïmporteerde films weer voor een deel bewerken (geluid vervangen, foto’s toevoegen, inkorten, etc). Dit maakt het eventueel overstappen naar MAGIX Video Deluxe een stuk minder bezwaarlijk als je al een ander video bewerkingsprogramma hebt aangeschaft.

Welke bestanden worden geaccepteerd

Video bestanden
Dvd, Blue-Ray en AVCHD-disks kunnen niet worden geïmporteerd, maar de meeste videostandaard formaten (DV-AVI, M(2)TS, MJPEG, MKV, MOV. MXV, VOB en  WMV(HD)) wel.

Foto bestanden
Bij het importeren van foto’s worden RAW en PSD bestanden niet herkent. Wel BMP, GIF, JPEG, TGA en TIF.

Audio bestanden
Ook voor audio worden  de gangbare bestandsvormen ondersteund (MP3, MIDI, Ogg, WAV en WMA).
Voor zowel Video, Beeld als Audio zijn bij export een aantal beperkingen, maar de meeste standaards worden ondersteund.

Nadat alle bestanden die je wilt gebruiken voor de film zijn geïmporteerd kun je ze gaan rangschikken en voorzien van overgangen, titels en effecten.

Als je de chronologische volgorde wilt handhaven van de opname momenten kun je gelijk in de tijdlijn modus opstarten (knop op onderste venster). Als je de volgorde van de clips wilt wijzigen, clips 2x wilt gebruiken, etc. is starten in scene-overzicht-modus een handige optie.

Scene-overzicht:

Magix Video DeLuxe

Tijdlijn overzicht:

Magix Video DeLuxe

MAGIX Video gaat verder

MAGIX Video Deluxe Premium gaat veel verder dan de standaard bewerkingen en heeft vele mogelijkheden voor professionals en is daarmee klaar voor de toekomst. Nieuwe opties als 360 graden video, automatische beelden op elkaar afstemmen in grijswaarde en kleurstelling, beeldstabilisatie, multicam-editing(tot 4 camera’s!), export naar Youtube en Vimeo, automatische montage van beelden op de maat van de muziek, etc. zijn daarvan exponenten, maar daar ga ik verder niet op in. Daarvoor was deze review niet bedoeld.

Voor beginners moet een programma aan een aantal basis voorwaarden voldoen. Zo moeten meerdere media types (video, foto, muziek, teksten, geluidsfragmenten) kunnen worden georganiseerd in folders zodat ze makkelijk toegankelijk zijn om op de tijdlijn te plaatsen, basis overgangen, titels en effecten beschikbaar zijn en eigentijdse export mogelijkheden worden ondersteund.

Video Deluxe Premium voldoet hier in hoge mate aan, sterker nog, het heeft alle mogelijkheden in zich voor professioneel gebruik, zonder dat dit direct het gebruik door een beginner beperkt. Best of both worlds dus door het uitgekiende ontwerp van –, en onderlinge afstemming van programma(onderdelen),  interfaces en werkvolgorde.

Vasco da Gama bijgeleverd

Nog een paar woorden over het meegeleverde Vasco da Gama 9 HD Essential. De crux zit hem in Essential. Voor wie de tutorials bekijkt op Motion Studios en Youtube, en denkt daarmee ook prachtige extra beelden toe te kunnen voegen aan eigen reisverslagen, die komt enigszins bedrogen uit. Essentials is een stevig uitgeklede versie met een stuk minder faciliteiten dan de HD Professional uitvoering, maar zeker leuk om eens te experimenteren zoals is gedaan in het bijgevoegde demo resultaat van een paar minuten met MAGIX Video Deluxe Premium, wat ik kan aanbevelen voor beginners, gevorderden en professionials in videomontage en videobewerking.

www.youtube.com/watch?v=2PfdXA_55uM

De MAGIX Video deluxe is verkrijgbaar vanaf € 69,99.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.