Maak professionele foto’s met een Samsung S8

Maak professionele foto’s met een Samsung S8

Je wilt geen foto’s nemen op de automatische stand want dan heb je geen controle. Je wilt ook geen zware camera meenemen. Kortom je wilt meer halen uit je smartphone. Aan de hand van de Samsung s8 geef ik je een paar praktische tips om zelf professionele foto’s te nemen met je smartphone.

Stap 1: Het begint met het zelf instellen

De eerste stap is altijd de meest gewaagde stap. Er zullen vast verschillende twijfels zijn of je de camera wel goed insteld of dat je het juiste onderwerp wel of niet scherp hebt. Maar maak je geen zorgen. De eerste stapjes naar professionele foto’s met je smartphone, is het zelf kunnen instellen van de camera. En met een smartphone als een Samsung Galaxy S8 is dat een peulenschil. Wil je eerst comfortable voelen met je camera dan fotografeer je eerst in de automatische stand. Dan doet de camera al het denkwerk voor je en maakt hij de keuzes. Dat is in veel gevallen erg handig maar je geeft ook een deel van de creativiteit uit handen.

Samsung S8 screenshot

Want misschien wil jij een mooie onscherpte in de achtergrond of harde contrasten voor een zwart-witomzetting. Beschik je over een Samsung Galaxy S7 of s8 dan kun je heel veel zelf kiezen. Je selecteerd dan de zogeheten Prof-stand. Je kiest dan zelf de scherpstelling, belichting en witbalans. Allemaal keuzes die je fotografie naar een hoger niveau brengen.

Stap 2: ga in raw fotograferen

Wil je alles uit het beeld wat je vastlegt halen dan is het beste wat je kunt doen fotograferen in raw. Een raw-bestand is niets meer of minder dan de onbewerkte informatie die van de sensor van je camera is uitgelezen. Een raw-bestand is als het waren het negatief van vroeger toen er nog gefotografeerd werd met rolletjes. Je moet met raw-bestanden dus nog wel aan de gang, in tegenstelling tot jpg’s die kant-en-klaar uit je camera rollen. Maar je hebt dan ook meer speelruimte om te bewerken dan bij een jpg-bestand. Ook het fotograferen in raw is niet alleen meer voorbehouden aan digitale camera’s, ook smartphones zoals de Galaxy S8 kunnen in raw fotograferen.

Samsung s8 foto
Raw beeld op een winterdag met veel grijze en donkere wolken. In de nabewerking kan je de paarse gloed verwijderen.

Stap 3: Scherpstellen

Professionele foto’s zijn over het algemeen scherp, met hier en daar een uitzondering waarbij de fotograaf bewust kiest om delen in de foto onscherp te maken. Dit kun je met een smartphone ook bereiken. En het is makkelijker dan je zou denken. Bij de meeste smartphones selecteer je het deel wat je scherp wilt hebben door met je vinger op het schermpje te drukken. Houdt je de plek wat langer ingedrukt dan onthoud je smartphone dit deel van de foto en zal het altijd scherp blijven. Het gedeelte dat scherp is noemen we ook wel het focuspunt en geeft een bepaalde rust in de opname.

Wanneer ga je zelf scherpstellen?
Wanneer je autofocus het laat afweten ga je zelf scherptellen. Er zijn genoeg situaties waarin dit kan gebeuren. Denk maar eens aan het fotootje dat je wilt nemen van het lekkere eten in het restaurant. Of het schemert, er is weinig contrast dan is het automatisch scherpstellen lastig en moet je overgaan tot handmatig scherpstellen. Overigens zul je met de Samsung Galaxy S8 hier veel minder last van hebben. Deze smartphone stelt nog scherp in de lastigste omstandigheden.

Samsung S8 screenshot handmatige scherpstelling
Bij de Samsung zie je een groene lijn verschijnen op dat wat je handmatig scherpstelt.

Het kan natuurlijk ook gebeuren dat objecten in de zoeker dicht op elkaar zitten zoals deze blaadjes. hierdoor kan de autofocus het verkeerde punt kiest (bijvoorbeeld de achtergrond in plaats van de voorgrond. Wanneer er extreem weinig scherptediepte is, zoals bij macrofotografie, en je er honderd procent zeker van wilt zijn dat exact het juiste deel van het onderwerp scherp is, kun je het beste op handmatig scherpstellen overschakelen.

Autofocus

De automatische scherpstelling (autofocus) werkt vaak het goed en is vooral razendsnel. Bij digitale camera’s wordt vaak gekeken naar scherpstelpunten. Afhankelijk van het type camera kun je ook zelf aangeven welk scherpstelpunt je wilt gebruiken. In deze autofocuspunten zit ook de snelheid. Hoe meer punten je camera heeft, hoe meer mogelijkheden. En door het autofocuspunt vast te zetten kan je ook je onscherpte bepalen. Zoals in de foto hieronder.

Inmiddels zijn er ook nieuwe technieken die werken met de zogeheten Dual Pixel-technologie. Dit is een handig technisch vernuft, waarbij alle pixels worden gebruikt voor scherpstelling én belichting. Dit resulteert niet alleen in een snelle scherpstelling, maar ook in een maximale beeldkwaliteit bij het vastleggen van digitale foto’s en video’s.

Handmatig scherpstellen

Handmatig scherpstellen gebeurt zoals gezegd vaak met weinig licht of contrast, zoals bij nachtfotografie. In het donker zie je vaak niet of het onderwerp goed scherp is. Zoom dan eens in op het helderste punt van de foto en stel daar handmatig op scherp. Zo weet je zeker dat je opname scherp gaat zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.