Maak een inspirerende natuurfoto

Maak een inspirerende natuurfoto

Een inspirerende natuurfoto is voor iedereen anders, maar een inspirerende natuurfoto begint altijd met een paar basis trucjes zoals een kadering van de foto. Daar gaat dit artikel over.

Hoe begin je met een inspirerende natuurfoto?

Laten we beginnen bij het kaderen van de foto. De beeldzoekers van je camera zijn niet de enige dingen die een beeld kunnen inkaderen. Als je erop let zul je eindeloos veel natuurlijke omlijstingen vinden die voor een inspirerende natuurfoto zorgen.

Ondanks het woord ‘natuurlijk’ hoeft een kader niet letterlijk uit de natuur te komen. Het kan overigens wel. maar in deze benadering betekend het enkel dat ze al in het beeld aanwezig zijn. Een zogenaamd kader in een kader zoals je hier onder ziet. Ik kader mijzelf in via de zonnebril van een mede-bergbeklimmer.

Natuurlijke kaders voor een inspirerende natuurfoto

Ze dienen als compositorisch middel om de blik rechtstreeks naar het onderwerp te leiden. Daarnaast zijn ze waardevol, omdat ze een gevoel van perspectief en driedimensionaliteit kunnen oproepen. Het is alsof je door een laag van de foto naar een volgende laag kijkt.

Bijna iedereen vindt foto’s waarin natuurlijke omlijstingen zijn gebruikt aantrekkelijk, omdat ze voor orde zorgen. Het is enigszins vergelijkbaar met het gebruik van driehoeken om orde te brengen in een compositie met veel verschillende onderwerpen. Een omlijsting of kader bakent het geheel mooi af.

Vrijwel alles kan dienen als een natuurlijke omlijsting: ramen, deuren en bogen zijn voor de hand liggende kaders, maar ook bomen, hekken en grotingangen werken uitstekend. Misschien denk je dat de stam en overhangende takken van een boom slechts een omlijsting van twee kanten vormen, maar dat is voldoende om een foto een gevoel van diepte mee te geven en het onderwerp te benadrukken.

Denk na over je opties

Het is belangrijk om bij de compositiekeuze na te denken over de wisselwerking tussen het onderwerp en het kader en de invloed ervan. Let op de lijnen in het beeld en hoe ze het onderwerp accentueren en of ze een gevoel van dynamiek handhaven.

Laat uiteraard geen andere compositietheorieën liggen enkel omdat de foto al een natuurlijk kader heeft dat het onderwerp benadrukt. Denk bijvoorbeeld aan de gulden snede en de regel van derde. Door deze technieken te combineren kan je een geweldige foto maken in plaats van een goede foto.

Gebruik scherptediepte in je voordeel

Denk ook goed na over de scherptediepte die je wilt gebruiken. Als je onderwerp op een andere afstand staat dan de omlijsting en je wilt beide scherp hebben dan zul je het diafragma daarop moeten aanpassen (vaak een klein diafragma) om voldoende scherptediepte te krijgt.

Een natuurlijke omlijsting kan overigens nog steeds werken als deze onscherp is. Je isoleert dan als het ware meer het onderwerp. Zo kan bij portretfotografie een onscherpe boom op de achtergrond een prima kader vormen waardoor de persoon op de voorgrond alleen meer benadrukt zal worden.

Tunnel

getijdenparken Rotterdam

Als je van binnen in een tunnel of grot net buiten de ingang een helder verlicht onderwerp fotografeert, moet je mogelijk de belichting zodanig aanpassen dat je de opening als een natuurlijke omlijsting kunt gaan gebruiken.

Bij matrixmeting kun je overbelichting van het onderwerp tegen gaan door te gaan onderbelichten (stel de belichtingscompensatie in). Wil je het volledige dynamisch bereik van zowel het onderwerp binnen het kader als het kader zelf, maak dan twee foto’s: een met de belichting ingesteld op de schaduwen en een ingesteld op het heldere onderwerp.

In de nabewerking kan je ze dan gaan combineren, en dat kan in sommige camera’s al direct na het nemen van de foto.

Let op:

Het gebruik van omlijstingen is zo effectief dat je gemakkelijk kunt doorslaan en omlijstingen blijft gebruiken om alle compositieproblemen op te lossen. Een natuurlijke omlijsting in je portfolio is uitstekend, te veel wordt echter weer een cliché. Bedenk; is er een verband tussen de omlijsting en het hoofdonderwerp.

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.