Lijnen in je foto

Lijnen in je foto

Wat zijn Lijnen in je foto? Lijnen in een foto zullen je helpen om een verhaal op een juiste manier te vertellen. Want een lijn zal je ogen door de foto heen leiden, hierdoor wordt een gevoel van beweging gecreëerd en komt de foto niet saai over.

Het is een erg gemakkelijke manier om snel meer uit je foto’s te halen. Door je houding van fotograferen te veranderen naar bijvoorbeeld meer naar de grond toe of juist boven het onderwerp uit te komen is het mogelijk om zelf een lijn te creëren in objecten die van zichzelf wellicht geen lijn hebben.
We hebben meer geschreven over de positionering van fotograferen en welke voordelen dit heeft voor jou als fotograaf. Je kunt dit artikel over positioneren van je onderwerp het beste even lezen.

Gebogen lijnen

Waar verticale en horizontale lijnen stabiliteit suggereren en diagonale lijnen de foto dynamiek geven, zijn gebogen lijnen juist weer veel zinnelijker. Ze zijn zacht, elegant en uitnodigend voor het oog.
Stel jezelf de krommingen van zacht glooiende heuvels uit Nieuw Zeeland voor die je kan zien uit de films van de Lord of the Rings. Maar ook een hals van een geliefde heeft gebogen lijnen die een elegante, verleidelijke aantrekkingskracht hebben op de ontvanger. Ze kunnen dienen als evenwicht in de strakke, stijve rechte lijnen die wellicht elders op de foto voorkomen.

Denkbeeldige lijnen

De meeste lijnen zijn altijd duidelijk zichtbaar, maar er zijn ook onzichtbare lijnen mogelijk in je compositie. Zo kan iemand die een boek leest een lijn creëren tussen zijn gezicht naar het boek toe, waardoor je als ontvanger geneigd bent om te gaan meekijken naar waar de persoon in kwestie naar kijkt. In dit voorbeeld is het een boek maar het kan ook een object zijn wat niet op de foto staat maar er juist buiten. Hiermee geef je de illusie dat er buiten beeld iets gebeurt. Dit maakt de afbeelding interessant om te bekijken.

Parallelle lijnen

En dan zijn er ook nog parallelle lijnen die op ooghoogte gefotografeerd worden. Deze lijnen geven de indruk dat de lijnen in de verte naar elkaar toe bewegen waardoor het schijnbaar diagonale lijnen worden. Dit is een gevolg van perspectief maar geeft je compositie wel een aantrekkelijk beeld.

bird-of-a-lightpost

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.