How to: lichtstrepen van autolichten vastleggen

How to: lichtstrepen van autolichten vastleggen

Wil je leren hoe je prachtige lichtstrepen van autolichten kunt vastleggen? Het enige wat je dan nodig hebt is een camera, je fantasie en de wil om wat langer op te blijven. Gelukkig wordt het nu toch wat sneller donkerder en kun je aan de slag gaan. Hoe? Dat lees je in deze blog.

Ik heb altijd al een zwak gehad voor avondfotografie. Het samenspel van de verschillende lichtelementen met als achtergronddecor het blauwe uur of het diepzwarte van de nacht. Het geeft keer op keer een bepaalde sfeer met zich mee waar ik eigenlijk alleen maar blij van kan worden. Lichtstrepen van autolichten bijvoorbeeld. Ze geven je een gevoel van snelheid en onwerkelijkheid. Deze samenkomst van gevoelens in een enkele foto is wat mij zo trekt in nachtfotografie. Een lichtstreep maken is eigenlijk niet eens zo heel moeilijk. Je hebt hiervoor alleen een camera, fantasie en bewegende objecten die licht geven nodig. Ohja, een statief is absoluut noodzakelijk voor een strakke foto.

In dit artikel focus ik mij op de lichtstrepen van autolichten, maar je kunt deze techniek ook heel eenvoudig toepassen in een donkere ruimte terwijl je met een zaklamp aan het spelen bent. Voor nu zijn de lichtstrepen van autolichten aan de beurt. De sleutel voor een goede foto met autoverlichting als onderwerp is een goede compositie op een plek waar veel verkeer is.

Fotografie: Rob Hitchman
Fotografie: Rob Hitchman

Locatie en gezichtspunt

Kies een locatie welke niet zo voor de hand ligt. Een rechte streep is ook maar een rechte streep. Het is veel interessanter om te kijken naar een locatie waar bijvoorbeeld een bocht aanwezig is. Of de achtergrond geeft een mooi dynamisch geheel. Is dit niet mogelijk, dan is een rechte weg natuurlijk een mooie gelegenheid om te oefenen. Zorg er dan wel voor dat je niet op ooghoogte fotografeert, maar bijvoorbeeld van bovenaf. Hierdoor krijg je diepte en een aansprekender beeld.

Maar het belangrijkste is nog wel om te zorgen dat je een plek zoekt waar genoeg auto’s/verkeer is om lichtstrepen vast te leggen.

Verkeersrichting naar je toe of van je af?

Bij het kiezen van een gezichtspunt is het handig om te weten dat auto’s twee kleuren hebben. Wit aan de voorkant en rood aan de achterzijde. Ga je boven een snelweg staan dan krijg je beide kleuren in beeld. Dit kleurenspel kan je overall beeld behoorlijk beïnvloeden. Wil je meer drama dan is een rode lichtstreep bijvoorbeeld een goede optie, maar dat bereik je dus alleen op een eenrichtingsverkeerweg waarbij de auto’s van je afrijden. Helaas heb je het niet altijd voor het kiezen en moet je werken met wat je voor handen hebt. Het punt hier: probeer erover na te denken hoe belichting je foto kan beïnvloeden.

Lichtstrepen van autolichten
Downtown Leiden

Fotografie: Martijn vd Nat

Denk na over je belichtingstijd

De belichtingstijd is van cruciaal belang wanneer je lichtstrepen van autolichten aan het fotograferen bent. Een lange belichtingstijd geeft je meer en langere strepen in je foto. Maar een te lange belichtingstijd zal de foto kunnen verpesten omdat de lichtstrepen kunnen gaan vervagen. Wat bijvoorbeeld goed zichtbaar is op een rustige weg waar je al snel een langere sluitertijd gaat gebruiken.

Een goede maatstaaf is dat je door de zoeker gaat kijken en bij gaat houden hoeveel tijd een auto nodig heeft om volledig door het beeld te komen. Je past je sluitertijd hierop aan, plus een paar extra seconden om ervoor te zorgen dat de sluiter al iets eerder open gaat, net voordat de auto in beeld komt en sluit wanneer de auto echt uit beeld is.

Maar ga ook vooral experimenteren met de sluitertijd. Geeft je camera niet de volledige controle over de belichtingstijd, zoals met een compact camera? Ook dan is het nog mogelijk om lichtstrepen te fotograferen. Kijk of de camera een nachtmodus heeft en zet deze aan. Hierdoor zou je een sluitertijd van een paar seconden moeten kunnen krijgen wat vaak al voldoende is voor mooie foto’s.

Statief of toch maar niet?

Of je een statief zou moeten gaan gebruiken of niet hangt volledig af van wat je wilt gaan fotograferen. Zelf vind ik het wel zo prettig als een foto mooi scherp is. Dat is dan ook de reden waarom ik een statief gebruik bij avondfotografie en zeker wanneer ik lichtstrepen aan het fotograferen ben. Echter zijn er natuurlijk uitzonderingen op de regel. Want voor wie het fijn vindt om wat abstractere te nemen kan er bewust voor kiezen om geen statief te gebruiken en daardoor bewogen foto’s te nemen.

Fotografie: Marielle de Valk
Fotografie: Marielle de Valk

De keuze is gelukkig volledig aan jou als fotograaf. 

Vind je het een leuk artikel? Vertel het dan voort en deel dit bericht! Wil je meer inspiratie? Vergeet dan niet ons Instagram account te volgen of je foto’s in te sturen via #DeFotoblogger, @DeFotoblogger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.