In Fotobewerking, Fotografie voor beginners

Werk je met Lightroom of CameraRaw in Photoshop, maar weet je niet waar je lenscorrectie en transformatie kunt vinden? Let dan goed op! Dit zijn instellingen die je in het begin van het bewerkingsproces kunt toepassen, instellingen die het verschil heel makkelijk kunnen maken.

Lightroom

Zodra ik mijn foto’s in Lightroom heb ingeladen vlieg ik naar lenscorrectie en vink ik het volgende aan: ‘kleurafwijking verwijderen’ en ‘correcties profiel inschakelen’. Kleurafwijking, ook wel chromatisch abberatie, komt bij elke lens voor. Goedkope, dure, wide angle of zoomlenzen, je zal de kleurafwijking niet altijd zien omdat het er niet altijd is, maar controleer er wel op! Lichte kleurafwijking kan je verwijderen door heel simpel het vinkje ‘ kleurafwijking verwijderen’ aan te klikken. Heb je hele heftige kleurafwijking? Dan zal Lightroom deze niet altijd kunnen verwijderen, maar bij het grootste deel van je foto’s wel.

De lenscorrectie moet je al-tijd toepassen. Het glas in je lens is namelijk altijd bol en het vinkje ‘lenscorrectie’ zoekt jouw lens op uit de gegevens die je camera meegeeft aan de foto’s en haalt de bolling uit je foto. Probeer het eens!

Upright tool / transformatie Lightroom

Lightroom.

Upright tool / lenscorrectie Lightroom

Lightroom: transformatie / Upright

Als je kleurafwijking hebt verwijderd en lenscorrectie hebt toegepast, dan kan je vervolgens een vervormd perspectief corrigeren door transformatie aan te klikken. Je hebt de functie ‘uit’. Dan gebeurt er niks. Je hebt de functie ‘automatisch’. Dan zoekt ie vanzelf scheve lijnen en trekt die vanzelf recht. ‘Hulplijnen’ zorgt ervoor dat je zelf kunt kiezen welke lijnen je recht wilt hebben. De automatische functie doet het vanzelfsprekend niet altijd goed en dus is het fijn als je het handmatig kunt doen. Houd wel de volgorde aan zoals ik die beschrijf. Adobe kan zo een betere analyse maken.

Transformatie is een schitterende tool, maar je moet het wel goed doen! Zie hieronder een voorbeeld. Voor een opdracht moest ik Tivoli Vredenburg in Utrecht fotograferen. Je ziet dat het gebouw op de RAW foto behoorlijk scheef staat. Geen probleem, ik weet dat ik dat achteraf aan kan passen. Echter snapt Lightroom het niet helemaal. Als ik op ‘automatisch’ klik verandert er wel iets, maar alles staat net zo scheef als voorheen. Toen ben ik de hulplijnen zelf gaan zetten. 1 links van boven naar beneden naast het gebouw, 1 onder van links naar rechts onder het gebouw. Hierdoor kwam het gebouw perfect recht te staan en geeft het een geweldig perspectief.

Upright tool / transformatie Lightroom

Automatisch.

Upright tool / transformatie Lightroom

Handmatig.

Ik wist van tevoren dat ik het gebouw recht moest zetten in Lightroom. Ik nam daarom een ruime foto zodat ik genoeg marge had om het gebouw aan te passen. Het corrigeren van het perspectief kan namelijk grote delen van je foto wegsnijden. Neem daarom altijd een ruime marge aan als je weet dat je in de nabewerking het perspectief moet corrigeren.

guided_upright_tool

Voorbeeld op Adobe.com.

CameraRaw in Photoshop

De informatie geschreven bij het kopje Lightroom geldt ook voor het programma CameraRaw, maar daar zal het er soms iets anders uit zien. Zo kan je de functies in CameraRaw vinden:

Upright tool / transformatie Photoshop

CameraRaw in Photoshop.

Nu weet je hoe je gemakkelijk en snel je foto’s iets extra’s in de nabewerking mee kunt geven. Doe er je voordeel mee! Pas lenscorrectie en transformatie toe!

Recent Posts

Leave a Comment

Neem contact op

We zijn er even niet, maar laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact op.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search

Illustration Cloud