Lensbaby Velvet 85mm review

Lensbaby Velvet 85mm review

Enige tijd geleden is de Lensbaby 85mm op de markt gekomen, en omdat ik erg nieuwsgierig naar deze lens was als Lensbaby liefhebber heb ik er één aangeschaft.

Het Lensbaby Velvet 85 objectief

Het Lensbaby Velvet 85 objectief is een moderne klassieker voor portretfotografie waarmee je alles op een nieuwe manier kunt vastleggen. Het hoogwaardige objectief heeft de solide bouw van een ouderwetse lens en een volledig metalen behuizing. De handmatig te bedienen scherpstelring is breed, draait soepel en heeft een prettige grip. Met behulp van de ring achterop het objectief is het diafragma dat uit twaalf diafragmabladen bestaat in te stellen.

Dromerige scherpte

De look en feel van de Lensbaby Velvet 85 is bijna filmisch te noemen. Met dank aan het optische ontwerp zijn portretten zacht en voorzien van een mooie dromerige gloed, maar met een opvallende scherpte. Dit resulteert in expressieve beelden.

Vlinder f4

Bij een opname die is gemaakt met een wijd open diafragma is het beeld bijna alsof je met een analoge camera hebt gefotografeerd. Naarmate het diafragma meer dichtgeknepen wordt, kun je genieten van een subliem verloop van de scherptediepte.

De vaste brandpuntsafstand van 85mm en de korte minimale scherpstelafstand van 24.1 centimeter voor macrofotografie maken de Velvet 85 bovendien enorm veelzijdig. Bij het maken van een macrofoto leg je de nadruk op kleine details met een 1:2 vergrotingsfactor

Mijn ervaringen met de Lensbaby Velvet 85

De lens is solide en degelijk en voelt best zwaar aan , alles is manueel maar omdat ik dat toch al gewend ben door de vele Vintage en Lensbaby lenzen is dat geen probleem. Toch is het even wennen want de lens is best breed en zwaar en de kleine lenzen van Lensbaby zijn heerlijk licht in de hand en dat werkt wel makkelijker en prettiger.

Gebleken is dat bij gebruik van f1.8 de lens best veel licht verliest in een donkere ruimte omdat het diafragma element naar achteren draait van binnen als het ware, dus is het best lastig dan om scherpte te krijgen. Maar oefening baart kunst….

Door de ISO om hoog te zetten los je dat wel op, de afstand naar je onderwerp kun je dus variëren van heel dicht 24cm tot veraf. De Lens heeft een macro instelling en heeft een 1:2 vergrotingsfactor.

Camelia f1.8 24mm afstand – macrostand.
Camelia f1.8 85mm

De lens geeft een heerlijk dromerig effect bij diafragmawaarden van f1.8 en f2.8, maar ga je hoger ook dan geeft de lens een mooie zachtheid in de achtergrond en een mooi bokeh. Wel moet ik vermelden dat je hier wel een liefhebber van moet zijn, want al gauw word er gemeld dat de opname niet scherp is. Echter de lens geeft een fluweelzachte opname. En omdat ik daar nogal een liefhebster van ben is de lens bij mij een geliefd bezit geworden.

Bij hoger diafragmeren geeft de Velvet scherpe en detailrijke opnames met een mooie achtergrond. Het diafragma heeft 12 lamellen en is ook mooi te gebruiken voor portretten. Voor meer opnames hiervan kijk eens op transcontinenta.nl of lensbaby.co.nl

Voor macro opnames heb ik de Lens vooral getest en mooi is de afstand die je kunt nemen van je onderwerp zoals vlinders, echter heel close zijn de opnames ook erg mooi.

Bij f4 krijg je al gauw wat meer scherpte te zien.

Chinese Roos met een diafragma 1.8
Chinese Roos met een diafragma 1.8
Chinese Roos met een diafragma 4
Chinese Roos met een diafragma 4
Orchidee 24mm f1.8
Kleine orchideetjes f4. Duidelijk meer scherpte te zien.
Orchidee hart f1.8 24mm

Wanneer je héél close op je onderwerp zit is het best lastig om de scherpte te vinden, middels mijn life view schermpje lukt dat beter en de scherpte ligt hier links op de krul van de orchidee.
Door gebruik te maken van het licht in de achtergrond ontstond een mooie bokeh.

Vlinder f2.8
Vlinder f4

Zoals te zien is, is er duidelijk verschil in zachtheid en scherpte en in afstand. De lens is een fijne aanwinst in mijn foto tas en zal ik zeker graag gaan gebruiken.

Jeanet Groenewoud

Specificaties

Algemene info en de prijs is ongeveer 499,-

MerkLensbaby
LensmountNikon F (FX) Canon, Sony,Pentax en voor mirrorless; MFT,Samsung NX,Fujifilm X Vatting.
Stof- en spatwaterdicht
Filtermaat67mm
Doorsnede76mm
Lengte89mm
Gewicht530gr
KleurZwart
Fabrieksgarantie2 jaar

 

2 Replies to “Lensbaby Velvet 85mm review”

  1. Jeanet,
    Kun je met deze Lensbaby Velvet 85 meer vergroting krijgen door gebruik van tussenringen (macro ringen) ? Of zijn Soligor extension tubes ook geschikt en is een vergroting van 2:1 dan haalbaar ?

    Groeten , Jan Huijbers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.