Gastblog: het fotograferen van landschappen door fotograaf Davy Sleijster

Gastblog: het fotograferen van landschappen door fotograaf Davy Sleijster

In deze blog laten we landschapsfotograaf Davy Sleijster aan het woord. Hij vertelt over zijn beleving tijdens het fotograferen van landschappen, over het bewerken van de foto en over het gebruik van materialen.

Davy Sleijster

”Landschappen fotograferen is zo veel meer dan alleen een foto maken. Het fotograferen van landschappen is voor mij een beleving van een moment. Een moment die je geen tweede keer kunt vastleggen dan alleen op het moment dat jij daar bent. Het moment wat je dan hebt vastgelegd zal het verhaal vertellen van wat jij op dat moment hebt gezien. Door mensen jouw foto te laten zien zal de kijker heel even anders naar de wereld kijken als dat hij zelf zal doen.

Maar hoe vaak kom je met die super foto thuis? Ik niet zo vaak als ik eerlijk ben. Maar daar maak ik me ook niet druk om. Het alleen al buiten zijn en het genieten van de natuur geeft mij voldoening.

Als landschapsfotograaf kijk je heel anders naar de natuur, want elk stukje natuur is een potentiele foto. Voor de meeste mensen is een wolkenlucht maar een wolkenlucht. Voor ons is het een extra toevoeging van je landschapsfoto. Wolken en je voorgrond kunnen je foto zo verstreken dat het samen een verhaal vertelt van wat jij op dat moment hebt weten vast te leggen.

Nikon D750 16mm Iso 100 f/11 61sec
Nikon D750 16mm Iso 100 f/11 61sec

Met een foto wil je jouw verhaal vertellen aan de kijker. Je wil dan ook graag dat een kijker meteen gegrepen wordt door het beeld dat ze zien. Geef niet meteen teveel prijs, want je wilt dat ze blijven kijken. Je probeert ze door je foto te laten wandelen om ze dan steeds een stukje verder te laten kijken met bijvoorbeeld een lijn in de foto. Deze lijn kan een bospad zijn of een rij met bomen of palen. Dit kan dan ook meteen je onderwerp zijn in je foto of ze kunnen je naar het onderwerp toe leiden. Probeer ze langer vast te houden dan alleen het voorbij scrollen en met een beetje geluk een like op een van de bekende mediasite’s.

 Nikon D750 16mm Iso 100 f/11 61sec

Nikon D750 16mm Iso 100 f/11 61sec

Maar hoe krijg je nou zo’n foto die opvalt? Deze krijg je natuurlijk niet door je cameratas ergens in een hoekje neer te leggen en te gaan wachten. Nee, ga er op uit. En dan niet pas om een uurtje of 13:00, want dan is het vaak veel te druk en is het mooie licht al verdwenen.

Ik probeer zelf ruim voor zonsopkomst of voor zonsondergang op locatie te zijn. Voor mij betekent dat vaak dat ik nog voor dat ik na mijn werk ga nog even op pad ga en de wekker dus nog even net wat eerder zetten. Ja, je moet iets over hebben voor die ene foto. Als ik voor het werk nog een foto ga maken is dat wel op een locatie bij mij in de buurt of een plek die ik goed ken. Het voordeel is dan dat je weet hoe die plek er die morgen uit kan zien. Je weet door het weer de avond ervoor vaak of er mist of regen komt óf een prachtige zonsopkomst.

Als ik op een andere locatie foto’s ga maken, dan ga ik eerst op het internet zoeken. Via Google maps en Flickr zijn vaak veel voorbeeldfoto’s te vinden en weet je wat je kunt verwachten. Niet geheel onbelangrijk, waar komt de zon op of waar gaat hij onder? Dit kun je vaak al thuis bekijken op het internet. Er zijn veel van dit soort programma’s te vinden. Het weer tijdens de avond van tevoren kan je vaak al veel zeggen of je dauw over de weilanden of over die ene beek te zien krijgt. Dat soort omstandigheden geven vaak nét dat beetje extra aan een foto. Want op die momenten liggen de meeste mensen nog op één oor en missen dit soort magische momenten van de dag.

image4
Nikon D750 34mm Iso 200 f/10 1/4sec

In mijn landschapfotografie maak ik het meeste gebruik van mijn 14-24mm en de 24-70mm van Nikon. Dit in combinatie met een Nikon D750. Met deze twee objectieven maak ik mijn meeste foto’s, maar ook de 70-200mm gaat nog steeds mee op pad om zo bepaalde onderwerpen te kunnen isoleren en daar de focus op te leggen.

Als ik mijn locatie heb gevonden ga ik eerst even rustig op mijn gemak bekijken wat mijn compositie gaat worden. Vaak zie ik het beeld wat ik wil maken al voor me. Ook werk ikk vrijwel altijd vanaf een statief om zo een nog scherper beeld te krijgen. Het voordeel van het werken vanaf een statief vind ik zelf dat ik meer rust vind in de fotografie. Ook kom ik dan niet met 100 foto’s thui,s maar met bijvoorbeeld maar 20 foto’s doordat je vaak langer op één plek blijft staan. Dat maakt het uitzoeken ook weer een stuk makkelijker. Voor mij is dit ook een zoektocht geweest om bij dit punt uit te komen. Eerder schoot ik foto’s in het wilde weg.

Als ik mijn compositie gevonden heb zet ik alles klaar. Ik schroef een filterhouder op mijn objectief en kijk ik welk grijsverloopfilter ik nodig heb door de lucht en de voorgrond te meten. Ik heb zelf nog de keuze tussen twee sterktes de 0.9 en de 0.6. Daarnaast heb ik ook nog een LEE big stopper. Het voordeel van het gebruik van een grijsverloop is dat je meer balans krijgt tussen je voorgrond en je lucht

Davy Sleijster
Nikon D750 35mm Iso 100 f/11 160sec

Door gebruik te maken van liveview kan je goed zien hoever je het filter voor de lens kan schuiven. Uiteraard kan je dit ook gewoon door je zoeker doen wat hethelfde beeld geeft via liveview. Net wat je prettig vindt. De grijsverloopfilters die ik gebruik zijn van het merk LEE. Deze hebben weinig kleurzweem en dat scheelt je later weer werk in Lightroom of Photoshop en het zoeken naar de juiste kleurbalans. Als je een filterset wilt gaan kopen, let er dan op dat je deze voor meerdere objectieve kunt gaan gebruiken.

Bij thuiskomst laad ik de foto’s in Lightroom. Daar maak ik de keuze welke foto ik ga behouden en welke er weg gaan. Dat is ook de reden dat ik niet meer in het wilde weg schiet en goed nadenk over de compositie. In Lightroom doe ik ook de meeste nabewerking aan de foto’s. Ik pas zo nodig de hooglichten, schaduwpartijen, contrast en witbalans aan. Kleine aanpassingen die wel noodzakelijk zijn.”

Heb je zelf ook een leuke blog die je met DeFotoblogger wilt delen? Stuur dan jouw blog naar info@defotoblogger.nl of meld je aan als gastblogger. Wie weet mag jij je expertise en je foto’s aan het grote publiek van DeFotoblogger laten zien. Ga ervoor!

Davy Sleijster
Nikon D750 14mm Iso 100 f/8 1/80sec

One Reply to “Gastblog: het fotograferen van landschappen door fotograaf Davy Sleijster”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.