Kometen: Wat zijn het en hoe kan je ze bekijken

Kometen: Wat zijn het en hoe kan je ze bekijken

We hebben allemaal wel eens van een Komeet gehoord, maar wat is een Komeet nu precies? Allereerst is het handig om te weten wat het verschil is tussen Kometen, Meteoren en Asteroïden.

Het grootste verschil tussen Kometen, Meteoren en Asteroïden is de samenstelling van de objecten. Kometen bestaan voornamelijk uit bevroren gassen en puin waar Meteoren en Meteorieten voornamelijk uit mineralen en steen bestaan.

Een Komeet kent ook een elliptische baan om de zon. Het kan dus zijn dat één en dezelfde Komeet vanaf de aarde meerdere keren te zien is in een mensenleven. Wanneer een Komeet vanuit de koude ruimte de zon nadert zal deze geleidelijk opwarmen en versnellen door de warmte en aantrekkingskracht van de zon. Eenmaal warm genoeg, zal er materiaal van de komeet verdampen, en door de snelheid die de Komeet heeft zal dit als een gas staart achter de Komeet aan “slepen”.

De staart bij kometen

Vaak heeft een Komeet 2 staarten, zoals op onderstaande afbeelding te zien is. De Plasmastaart is een staart van geïoniseerd gas (plasma) wat van de Komeet wordt geblazen door de zonnewind. Deze staart geeft dan ook de richting aan waar de zon zich ten opzichte van de Komeet bevindt. De Stofstaart bestaat, zoals hier boven ook beschreven uit materiaal afkomstig van de komeet zelf en geeft de bewegingsrichting van de Komeet aan.

komeetstaarten

Een Komeet heeft vaak twee “staarten”
De nevelige staart van een Komeet kan soms wel een paar 100 miljoen kilometer lang zijn, afhankelijk van de hoeveelheid materiaal die de komeet onderweg verliest. De meest heldere Kometen zijn met het blote oog waar te nemen. Helaas komen deze maar weinig voor, de laatste echt heldere Komeet was de Komeet McNaught. Helaas was dit een Komeet die na zijn bezoek aan onze zon nooit meer te zien zal zijn vanaf de Aarde.

mcnaught

Komeet McNaught gezien vanaf het zuidelijk halfrond.

De meeste Kometen zijn echtere niet helder genoeg waardoor ze vanaf de aarde niet met het blote oog waar te nemen zijn. Vaak lukt het wel met een verrekijker, maar dan moet je wel weten waar je moet kijken. Via deze link kan je zien welke kometen er momenteel zichtbaar zijn met een verrekijker of een telescoop. In December 2018 zal er weer een Komeet langskomen die naar verwachting met het blote oog waar te nemen zal zijn.

Happy hunting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.