In Fotografie voor beginners

Hoe kan je het beste kleur benadrukken in een foto?  Als eerste is het handig om te weten dat verzadigde kleuren beter/sterker overkomen dan gedempte kleuren, zowel letterlijk wat betreft de getoonde intensiteit als in de indruk die het op je maakt.

Wij mensen reageren van onszelf sterker op krachtige, pittige kleuren, omdat ze ‘lawaai maken’ en zo de aandacht trekken. Maar let op: dit betekent niet dat je gelijk de verzadiging op 100% moet gaan zetten bij het bewerken van je foto. Als je de verzadiging op gaat voeren zullen andere compositorische factoren sterk beïnvloed worden door de ‘herrie’. Het is effectiever om de verzadiging van een bepaalde kleurtonen apart op te voeren, zodat ze mooi afsteken tegen de zachtere tinten in het beeld.

kleurbenadrukken

Wanneer moet je wat verzadigen?

Soms is kleur het overheersende element in je opname en wil je het effect van de kleuren maximaliseren. Een zonsondergang is hiervan een goed voorbeeld. De laagstaande zon zelf maakt de kleuren niet spannend. Het is een alledaags verschijnsel. Je foto wordt juist mooi omdat de ondergaande zon zorgt voor de stralende lucht, welke warme kleuren krijgt. De doorgaans blauwe hemel vertoont dan ineens een hele reeks warme, gloeiende tinten. In dergelijke situaties is er veel speelruimte voor het opvoeren van de verzadiging. Maar niet elk tafereel is afhankelijk van kleur om een onderwerp te benadrukken. De natuur levert minder felle kleuren dan je zou denken. In de natuur komen veelal zachte groene en bruine tinten, naast enkele pasteltinten, leiblauw en diverse grijze tinten.

Als je een heuvelachtig landschap of een beekje fotografeert hoef je hier niet iets extra’s aan toe te voegen. de originele kleuren zullen afdoende zijn om je boodschap goed over te brengen. Wil je daarentegen de bedrijvigheid en dynamiek van een grote stad overbrengen, dan zijn felle kleuren juist weer wel heel geschikt.

Kleurintensiteit en licht

Bij slecht weer is het belangrijk om te weten dat de kleuren van de blauwe en groene groep helderder lijken dan rode en gele tinten. Dit heet ‘Purkinjeverschuiving’ en dit is het gevolg van de verschuiving in het menselijk zicht van de kegeltjes in ons netvlies overdag naar de staafjes ‘s nachts. Kegeltjes detecteren geel licht beter; staafjes doen dat beter bij blauw en groen licht. Daarom ervaart ons oog de blauwe en de groene kleuren helderder in de schemering. Uiteraard heeft je camera geen kegeltjes of staafjes. Hierdoor nemen ze de kleuren anders weer dan onze ogen ze waarnemen.

Meerdere kleuren

Misschien zal een teveel aan kleuren je beeld chaotisch maken, maar dat wil niet zeggen dat je geen gebruik kan maken van meerdere kleuren: dit kan zeer effectief zijn. Veel hangt af van hoe het is gedaan. Misschien wordt in zo’n geval de kleurenreeks zelf het onderwerp van de foto.

 

Verona

Hondje zit keurig te wachten in Verona

Recommended Posts

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

We zijn er even niet, maar laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact op.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search

camera-instelling-Fujifilm-X-M1