Kim Oostelbos NK skateboarden

Kim Oostelbos NK skateboarden

Onze blogger Kim is recent begonnen met fotografie en met haar blogs laat ze zien waarmee ze stoeit, welke problemen ze tegenkomt en dat fotografie niet zomaar heel makkelijk is. Zo ook in deze blog, waarin ze zichzelf in het diepe gooit. 

Op een zaterdagmiddag besloot ik naar het naar het NK skateboarden te gaan. De camera gaat uiteraard mee. Tijdens mijn lessen en cursussen is het fotograferen van snelle objecten niet groots uitgelegd, maar wel iets over de sluitertijd en het meebewegen. Shit, dit is moeilijker dan ik dacht. Die ene voetbalwedstrijd die ik ooit heb vastgelegd ging een stuk makkelijk. Grote telelenzen zie ik voorbij komen, zowel bij de persfotografen als bij de mensen die in het publiek zitten. Vervolgens kom ik aan met mijn systeemcameraatje en 25 mm lens. Maar ik laat mij hier niet door intimideren.

nlskate20165-1020037

Gelukkig heb ik van tevoren van alles gelezen over sportfotografie. Laten we bij de sluitertijd beginnen. Veel informatie hierover zeg, jeetje. Maar ik heb gekozen voor 1/100ste van een sec. Dat is dus een snelle sluitertijd. De ISO stond bij mij op 800. Hier heb ik wel even mee lopen stoeien, maar heb uiteindelijk voor deze instelling gekozen omdat ik zo de sfeer binnen deze hal goed kon vastleggen. Mijn diafragma stond op f 2.8. Hierdoor komt er toch veel licht op de sensor, maar ook die scherptediepte waar ik graag mee werk.

nlskate20162-1020127

Het is veel leeswerk en heb geoefend met spelende katten hier in huis. In het begin zat ik er echt naast. Ik wist t ff niet meer. Goed, denk even goed na, hoe zat het ook alweer? Wat voor beeld wil je? Wil je dat ze freezen of wil je beweging? Denk even goed na Kim. De logica, sluitertijd, diafragma, alles. Hoppa, het lijkt te lukken. Het stomme is wel dat wanneer ik eenmaal met panning en instellingen van 1/100ste sluitertijd werk, ik niet meer verander omdat het lukt. Jammer vind ik achteraf, want op zulke evenementen kun je goed los gaan en experimenteren. Maar niet getreurd, er komt weer een NK skateboarden aan in the halfpipe! I’m in.. Ja, niet in die halfpipe, maar ernaast met mijn camera 😊
nlskate201681200px-1020064
Ik moet zeggen, ik dacht echt na die voetbalwedstrijd even een paar gave foto’s te kunnen gaan schieten van dit evenement. Maar het was veel sneller, veel hectischer, zat vast op een plek en had geen zoomlens meer. Toch smaakt dit naar meer! Die snelheid, de techniek erachter, de onverwachtse dingen! Ik blijf ervaringen op doen in de hoop snel meer te leren over fotografie en ik zal dit in de toekomst weer anders aanpakken.
Het is heel goed dat Kim besluit om haar camera te pakken en om iets te doen waar ze totaal geen ervaring in heeft. Vervolgens denkt ze goed na over de eerder gelezen theorie en gaat ze er in de praktijk mee aan de slag! Trial en error.
Om Kim en ook jou verder te helpen hebben we eerder geschreven over de grote drie: diafragma, sluitertijd, ISO en een samenvatting hiervan. Als je deze berichten gaat lezen, dan weet je binnen de kortste keren welke instellingen je wanneer kunt gebruiken om zo goede resultaten te behalen. Doe er je voordeel mee! 🙂 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.