Kastelen anders fotograferen

Kastelen anders fotograferen

Kastelen zijn een favoriet onderwerp voor veel fotografen en de meeste kastelen zijn dan ook ontelbare keren gefotografeerd. Met deze eenvoudig toe te passen tips kom jij straks thuis met kasteel foto’s die anders zijn dan alle  gebruikelijke foto’s.

Kastelen staan garant voor krachtige en imposante onderwerpen in elke foto. Deze machtige bouwwerken uit lang vervlogen tijden zijn vaak geplaatst in de mooiste omgevingen en zitten tjokvol met bijzondere details. Het is lang niet altijd duidelijk wat zich heeft afgespeeld in het kasteel en dat voedt de duistere kant van kastelen. Het geeft een gevoel van mysterie of horror misschien wel…

Het vastleggen van een kasteel gaat overigens niet zo gemakkelijk als dat het wellicht lijkt als je jezelf laat inspireren. Door wat andere hebben gedaan, dat gecombineerd met haast en druk vanuit wellicht het reisgenootschap of andere oorzaken kan resulteren in de standaard foto, zonde!

Maar door net even iets meer aandacht te geven aan hoe je een kasteel gaat fotograferen zal je thuis kunnen komen met net die andere foto die meer inspireert en juist niet de standaard is. In deze tips krijg je een paar handvatten om rekening mee te houden.

De omgeving

Kastelen zijn per definitie erg grote maar vooral uitbundige gebouwen die in een toch niet alledaags landschap staan. Het kan maar zo zijn dat je bij een kasteel in Schotland bent met een idyllische achtergrond van golvende heuvels of bergen indien je in Duitsland bent. Ook in Nederland zijn de kastelen gebouwd met aandacht voor de vaak bosrijke omgeving met hier en daar een grote vijver en meestal een kanjer van een gracht rondom het kasteel heen.

Mont St-Michel fotografie door: Rudy Denoyette
Mont St-Michel fotografie door: Rudy Denoyette

Neem deze omgeving mee in je foto’s. De omgeving helpt bij het in perspectief zetten van het kasteel, en kan je een idee geven over wie het kasteel ooit gebouwd zou kunnen hebben, als je fantasie tenminste los gaat 🙂 .

De details

Ga opzoek naar de interessante details. Een kasteel heeft als kenmerk dat de eigenaar graag zijn invloed wou laten zien. En hoe kon dit nou beter dan door zijn rijkdom te tonen. Dit ging vaak gepaard met vele kleine en grote details in en op het bouwwerk. Denk maar eens aan de waterspuwers/ gargoyles, handsnijdwerken in de stenen en houten elementen en de onvermijdelijke kanonnen in de latere jaren.

Game of thrones fotografie door yara GB
Game of thrones fotografie door yara GB

Zoek deze elementen op en probeer ze in je fotografie te verwerken. Niet elke opname moet het volledige gebouw in beeld brengen. Juist deze kleine elementen maken het terugkijken van de foto’s zo leuk.

De atmosfeer vastleggen

Wanneer je het beste een foto kunt nemen van kastelen is vaak tijdens de zonsopkomst en ondergang. Op dit moment lijkt het wel alsof een kasteel zijn grandeur pas echt laat zien. De ongelijke muren en de details lijken beter naar voren te komen. En natuurlijk de levendige kleuren dragen bij aan de gehele atmosfeer van de foto.

Stalker castle fotografie door Tomasz
Stalker castle fotografie door Tomasz

De ochtend kan vooral een erg goed moment zijn doordat er dan nog wel eens een mistbank aanwezig is, wat resulteert in een wat griezeligere setting.

Gebruik de symmetrie

Door symmetrische elementen vast te leggen creëer je een krachtige compositie. Dit is ideaal bij het fotograferen van kastelen. Bijna alle kastelen hebben symmetrische elementen in zich, ook al lijkt het niet altijd zo. Maar als je goed kijkt zul je ze vinden want dit hoorde bij de bouwstijl van destijds, benut ze dan ook in je fotografie.

Chateau de Chambord - Sologne ... Fotografie door Vincent Lemonde
Chateau de Chambord – Sologne … Fotografie door Vincent Lemonde

Gebruik een groothoeklens

Het gebruik van een groothoeklens heeft eigenlijk twee voordelen.

Ten eerste geeft een groothoeklens je de mogelijkheid om het gehele kasteel op de foto te krijgen. En ten tweede zal een groothoeklens het perspectief dusdanig aanpassen dat het kasteel niet helemaal lijkt te kloppen, wat kan bijdragen aan een wat sinister beeld.

Kan je er geen genoeg van krijgen? Bekijk dan dit bericht van de mooiste droomachtige kastelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.