Kasteelfotografie tips

Kasteelfotografie tips

Ze komen voor in sprookjes en fabels. Het is de plek waar zwaardvechtende mannen hun eer en de eer van hun jonkvrouwen verdedigen het is de plek van romantiek. Het is de plek van imposante fotografie. Ik heb het hier over kasteelfotografie. In dit artikel zie je een impressie en de handigste tips van een tocht door de Franse Ardennen.

Elke keer wanneer ik langs een typisch oud kasteel in bijvoorbeeld de Franse Ardennen rijd dan slaan mijn gedachten op hol en waan ik mij voor dat ene moment in de middeleeuwen. Ik voel mij weer een jongen van 8-9 jaar en wil niets liever dan er een foto van nemen. En daar gaat dit blog artikel over, ik geef je een paar praktische kasteelfotografie tips, zodat wanneer je door de Franse Ardennen rijdt je zelf ook onvergetelijke foto’s kunt nemen.

img_8288-min

Een kasteel is een imposant gebouw op vaak idyllische plekken in een fantastisch landschap. Een kasteel zit vol met details en karakter. Niet alleen romantiek maar ook de griezelige zijde van een kasteel kan je benutten in je fotografie.

Helaas is het niet altijd even gemakkelijk om een kasteel goed te fotograferen, hun omvang werkt in de praktijk vaak niet mee. En daarnaast is het natuurlijk erg gemakkelijk om de standaard cliché foto’s te nemen. En dat kunnen leuke foto’s zijn alleen ze zullen niet onderscheidend zijn, je hebt ze namelijk al honderden keren ergens anders gezien.

Maar door net even wat meer na te denken over kasteelfotografie is het mogelijk om een unieke en aansprekende foto te nemen. Je kunt het kasteel op een nieuwe manier laten zien, of je legt de focus op een detail die anders snel gemist kan worden.

img_8337-min

Kasteelfotografie: toon de omgeving

Kastelen zijn vrij grote overdadige gebouwen, en het gevoel van grandeur vloeit vaak genoeg over in de directe omgeving. Dit maakt de omgeving net even wat imposanter dan zonder het kasteel. Want zeg nou zelf als het kasteel in de golvende heuvels van Schotland of de Ardennen staat of het kasteel heeft een enorme slotgracht dat maakt toch wel een mooi plaatje, vind je ook niet?

img_8641-min

Neem deze omgeving dan ook op bij kasteelfotografie. Zo kan je het kasteel groter laten lijken dan wat het van dichtbij al is.

Ga op zoek naar interessante details

Een kasteel zit bomvol met fascinerende objecten, die het op zichzelf ook zeker verdienen om gefotografeerd te worden. Meestal zijn dit gargoyles (waterspuwers), gravures of soms zelfs nog kanonnen. Maar ik vind vooral de oude gebruiksgoederen erg interessant.

Ga op zoek naar deze verborgen schatten, want ze zorgen voor zoveel meer extra karakter bij je kasteelfotografie. Niet elke foto moet het volledige gebouw laten zien, dit is helemaal niet nodig. Goede detailfoto’s brengen zoveel sfeer aan in je foto’s en laten vaak net even wat meer zien van het kasteel zelf.

Leg de sfeer vast bij kasteelfotografie

Een zonsopkomst en een zonsondergang zijn perfecte tijden voor kasteelfotografie. Het licht brengt de details, zoals de kasteelmuren, goed naar voren. En de levendige kleuren zorgen voor wat extra drama in de opname. In de ochtend is er ook vaak gelegenheid om een kasteel in de mist te fotograferen, wat een griezelig gevoel geeft aan de foto.

Gebruik symmetrie bij kasteelfotografie

Door symmetrie toe te passen leg je de nadruk op de grootsheid, en dat maakt het ideaal voor imposante gebouwen zoals een kasteel.  Een kasteel zit vol met mogelijkheden om een symmetrische compositie te maken. Denk maar aan de vele bogen die een kasteel heeft of de ingang zijn voor mij favoriet, omdat het ruimte laat aan de fantasie om te bedenken wat er achter de ingang is.

Gebruik een groothoeklens

Het gebruik van een groothoeklens bij kasteelfotografie heeft twee belangrijke redenen.

  1. Allereerst natuurlijk vanwege de praktische toepassing. Een kasteel past gemakkelijk in het frame met een groothoeklens. Je zult niet snel de torens missen in de opname.
  2. En een groothoeklens vertekent het perspectief. Het zorgt voor een breking in het anders rechte aanzicht. Het geeft je kasteel een iets vertekend en vervormd beeld wat bijdraagt aan het gevoel van grootsheid, maar ook aan het sinistere gevoel.

Nog meer inspiratie

Route door de Franse Ardennen

Voor wie wil weten waar deze en andere kastelen te vinden zijn heb ik onze route hieronder toegevoegd en de kasteelnamen welke wij hebben aangedaan.


vignette-logo-adt-ardennes-quadri2

En als je nog een goede plek om te eten zoekt ga dan langs bij: Restaurant Les Echevins

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.