Vragenvuur: 10 vragen voor avondspecialist Jeroen de Jongh

Vragenvuur: 10 vragen voor avondspecialist Jeroen de Jongh

Dit keer hebben we Jeroen de Jongh uitgenodigd om onze 10 vragen te beantwoorden. Jeroen de Jongh staat bekend om zijn avondfoto’s gemaakt tijden blue hour en zijn lightpainting avonturen, maar ondertussen verdiept Jeroen zich in andere takken binnen de fotografie. Laat je inspireren en lees meer over het werk van Jeroen de Jongh.

Hoe of wanneer ben je begonnen met fotografie?

In de tijd dat ik op de middelbare school en op het HBO zat, zat ik op een aantal discussiefora voor jongeren. Daar werden meetings voor georganiseerd en ik had toen een simpel compactcameraatje van Kodak gekocht om sfeerreportages te maken. Vervolgens ben ik daar ook buiten die meetings om mee gaan fotograferen, maar al snel liep ik daarmee op diens beperkingen. Vervolgens kocht ik een Nikon D40 in 2008 en de hobby was vervolgens echt geboren.

Wat vind je het leukst om te fotograferen? En waarom?

Stad- en landschapsfotografie en dan in het bijzonder als er langere sluitertijden nodig zijn (zowel ‘s avonds, als overdag met ND-filters). Enerzijds om er in een stad als Amsterdam, mijn woonplaats, wat originelere foto’s te maken dan de vele recht-toe-recht-aan foto’s die er zijn. Anderzijds om te spelen met de dynamiek van het leven in de stad als contrast tegen het verder statische straatbeeld.
160829_03_006_gowest
Jeroen de Jongh vragenvuur

Waar haal je jouw inspiratie vandaan en hoe zorg je voor een jouw specifieke uitstraling?

Ik haal mijn inspiratie op fotowebsites en -apps als Flickr, 500PX, en Instagram, maar ook door gewoon in de stad te lopen en spontaan het moment te pakken zoals het zich aandient (als ik mijn camera en/of statief bij mij heb, tenminste), of een notitie te maken om later nog eens op de plek terug te komen zoals ik die op een bepaald moment ontdek.
Mijn stijl ligt vooral zo dicht mogelijk bij de realiteit, geen HDR en andere al te zware bewerkingen. Verder probeer ik vooral in mijn avondfotografie wel een element van ‘leven’ in mijn foto’s te verwerken; dit kan verkeer op land, water, en/of in de lucht zijn, maar ook lightpainting. Is dat leven er niet, dan zoek ik graag de reflectie in het water op.

Wat zijn je ambities/wat zou je willen bereiken?

In een ideale wereld verdien ik mijn brood met mijn fotografie door de wereld over te reizen, en bijvoorbeeld te publiceren in (onder andere) NatGeo Traveler Magazine. Realistisch gezien voor de kortere termijn ben ik echter vooral bezig om mijn horizon te verbreden, en een specialisme te maken van mijn huidige flirts met straatfotografie en macrofotografie.
 161008_05_007_spb-peekthruawindow
160806_09_014_armada

Wat doe je in het dagelijkse leven als je niet aan het fotograferen bent?

In het dagelijks leven ben ik voorraadbeheerder bij een Japans automerk, iets compleet anders dan fotografie. 🙂

Wat zit er allemaal in je cameratas als je op pad gaat? En wat staat er nog op het verlanglijstje qua apparatuur?

In mijn tas zit in elk geval een Nikon D7100, waar meestal een Nikkor 16-85mm lens op zit. Afhankelijk van mijn idee of doeleind neem ik daarnaast een Nikkor 50mm f/1.8, of een Tamrom 90mm f/2.8 macrolens mee.
Op het verlanglijstje staat er nog veel te veel. 🙂 Maar ik heb in elk geval de intentie om binnen nu en een jaar of twee richting fullframe te gaan. Te zijner tijd ga ik afhankelijk van wat er op dat moment op de markt is wel kijken op welke camera en lens/lenzen ik uit ga komen, eerst voorlopig nog maar even doorsparen.
160223_02_002_gravenstenenbrug

Elke foto kent zijn verhaal. Welke foto uit je portfolio heeft het mooiste verhaal? En waarom?

Ik heb wel meerdere mooie verhalen, maar het verhaal dat als eerste in mij opkomt, is er een tijdens mijn trip naar Lissabon van het afgelopen jaar, vooral mogelijk gemaakt door Moeder Natuur.
Het was mijn eerste avond in Lissabon, ik kwam de supermarkt uit nadat ik in mijn appartement aldaar (met magistraal uitzicht) was ingecheckt, en ik zag de lucht al mooi bij kleuren. Snel gesjeesd naar mijn appartement, waarna de lucht vuurrood kleurde.
160924_01_002_jackpot
De boodschappentassen had ik nog net niet op het aanrecht gegooid om mijn koffer te openen en mijn fotospullen te pakken en uit te stallen. ND-filter op mijn Nikkor 16-85mm lens geschroefd, en bulben maar. Gelukkig maar dat ik de sluitertijd goed had berekend, want het meest spectaculaire was na het schieten van deze foto wel van de lucht af.
Het was de eerste foto die ik tijdens deze trip gemaakt had, en ik wist op dat moment al gelijk dat het een heel lastig verhaal ging worden om dit nog te overtreffen. Hoe dan ook had ik mij geen beter welkom aan Lissabon kunnen wensen. 🙂
Overigens is het met de boodschappen na dit heuglijke moment ook nog goed gekomen.

Wat wil je de hobby, amateur of beginnende fotograaf nog als tip meegeven?

Nu kan ik natuurlijk alleen uit eigen ervaring spreken, en dit hoeft niet op iedereen betrekking te hebben, maar in mijn optiek is de beste manier om fotografie te leren vooral door het te doen. Je kunt nog zoveel tijdschriften, fotowebsites, en studieboeken doornemen, maar al die droge materie komt toch vooral tot leven door het zelf uit te proberen.
Verder is fotografie net als het echte leven; je zult een baklading aan kritiek ontvangen, gevraagd en ongevraagd. Het meeste daarvan is zinloos, en kun je zo achterwege laten, maar koester des te meer de weinige zinnige kritiek die je op je op je pad tegen komt.
 Dit was het vragenvuur van Jeroen de Jongh! Geinteresseerd geraakt en meer zien? Bekijk dan zijn website en like Jeroen op facebook!
 Jeroen de Jongh vragenvuur
160813_07_017_lightshipbathurstbasin
161126_03_009_minipeoplopolis1
161130_01_001_oddshower

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.