Jeffrey van Daele geeft antwoord

Jeffrey van Daele geeft antwoord

Jeffrey van Daele is deze keer de fotograaf die het vragenvuur van DeFotoblogger heeft ingevuld. Hij is aangedragen door Andy van den Eynde. Zijn interview is een enorme inspiratiebron voor elke natuurfotograaf die het net even iets anders wilt aanpakken. Door het realistische kleurenspel komen de foto’s van Jeffrey er net anders uit dan wat de standaard fotograaf zou doen. Persoonlijk houdt ik wel van deze speling in de kleuren.

Jeffrey van Daele -Canis lupus - wolf

Wat doe je in het dagelijkse leven als je niet aan het fotograferen bent?

Naast het in beeld brengen van de natuur, hou ik me vooral bezig met opleidingen Natuurfotografie, het organiseren van lessen, workshops en fotoreizen, en schrijf en update ik m’n boeken over Lightroom en montage van kortfilms.

Wat vindt je het leukst om te fotograferen? En waarom?

Het gevoel van rust dat ermee gepaard gaat. De natuur zien ontwaken kan zo’n enorm mooi spektakel zijn dat het mij telkens opnieuw het gevoel geeft op reis te zijn. Ik denk dat daarom zoveel mensen graag op reis gaan; om de rust te vinden en vooral dat ‘reisgevoel’ te ervaren. Maar dat ‘reisgevoel’ kan je ook in eigen land vinden. Natuurlijk moet je wel wat moeite doen om bij zonsopkomst al ter plaatse te zijn.

Waar haal je jouw inspiratie vandaan en hoe zorg je voor een jouw specifieke uitstraling?

Ik volg heel wat  (top)fotografen op Internet maar mijn inspiratie komt  vooral uit een buikgevoel. In het veld inspecteer ik vooral de situatie en omgeving om het voor mij vooropgesteld beeld te kunnen realiseren. Mijn beelden typeren zich door zachte en bleke tinten, naast close-ups fotografeer ik liefst de onderwerpen in omgeving om op die manier iets van de leefwereld van de dieren te tonen.

Jeffrey van Daele - Common Toads in amplexus

Hoe was je eerste foto-shoot/reportage?

Jarenlang heb ik reportages gemaakt voor het bankwezen, en fotografeerde ik communies en mensen tijdens portret-shoots maar na een tijdje was voor mij de uitdaging verdwenen. En die vond ik terug in de natuurfotografie.

Wat zou je nog graag eens willen fotograferen?

Moeilijke vraag want ik ben niet het type fotograaf dat ernaar streeft om veel soorten te fotograferen. Het opwekken en creëren van een gevoel en/of sfeer is voor mij het belangrijkste, ongeacht het onderwerp.  Of het nu bloemen, landschappen of dieren zijn, het is de beleving en de uitdaging van het in beeld brengen wat mij telkens opnieuw motiveert en inspireert.

Jeffrey van Daele -Common Snowdrop (Galanthus nivalis)

Wat zit er allemaal in je cameratas als je op pad gaat?

Dat is afhankelijk van wat er op dat moment in de natuur leeft en groeit, en wat mijn onderwerpen zijn. Als het de ‘kleine’ wereld betreft, heb ik een Macro (150mm), afstandsbediening, macro-rail, beanbag, statief en een fullframe camera mee . Voor landschappen gebruik ik eerder het 14-24 of 24-70mm f/2.8 objectief. En als ik ‘wildlife’ in het veld fotografeer, gaat de 500mm, 1.4TC en de schommelkop op statief mee. Wat ik altijd bij me heb, is mijn statief. Camouflagenetten, tenten en dergelijke zijn niet aan mij besteed. Persoonlijk vind ik dat ik het ‘contact’ met de natuur dan verlies. Ik heb gemerkt dat als je lang genoeg stil blijft staan of ligt, de dieren wel tot op een korte afstand komen die gepast is voor het type beelden die ik wil maken.

 Wat was je eerste camera?

Een Nikon F90 met een 24-120mm f/5.6 lens. Toen had ik nog geen enkel benul van materiaal maar een lokale fotograaf hield voor mij de tweedehandsmarkt in de gaten en wist me te vertellen dat dit een zeer goede koop zou zijn. Op die manier ben ik bij Nikon beland.

Wat was het eerste onderwerp waar je een foto van genomen hebt?

Dat is intussen al een hele tijd geleden, mijn passie begon met een foto van deze ganzen aan een waterput. Door dit beeld besliste ik om een nieuwsbrief uit te geven met een ‘Beeld van de Week’. Dit beeld moest telkens in die week gefotografeerd zijn EN op zondag voor 22u de deur uit. Ook verplichtte ik mezelf om wekelijks een ander onderwerp in beeld te brengen, geen 2 opeenvolgende weken vogels of landschappen bijvoorbeeld. Als er een feest- of speciale dag was, moest het ‘Beeld van de Week’ in dat thema gefotografeerd worden. Dit was voor mij een enorme uitdaging en stimuleerde me om zeer creatief en kritisch te denken. Door tijdsgebrek heb ik een punt moeten zetten achter het Beeld van de Week na ongeveer 2 jaar, maar het heeft me ontzettend veel bijgebracht.

Jeffrey van Daele - Ganzen

Elke foto kent zijn verhaal. Welke foto uit je portfolio heeft het mooiste verhaal? En waarom?

Dit moet zeker een foto van een steenuil zijn. In de zomer van 2011 heb ik deze prachtige dieren 5 weken kunnen volgen. Zes dagen op zeven stond ik er al van om 6u te wachten om de jongen te zien groot worden en hun territorium te inspecteren. Na een tijd waren de uilen mij zo gewoon dat ze op een 2-tal meter van mij op een weidepaal kwamen zitten!

Athene Noctua - Steenuil

Hoe ziet je fotobiografie eruit?

Aanvankelijk vond ik het ontwikkelen van foto’s in de donkere kamer stukken leuker dan het fotograferen zelf en zat als student vele dagen en nachten boven de ontwikkel- en fixeerbaden in plaats van naar de lessen te gaan. Geleidelijk aan begon de passie voor het fotograferen toe te nemen en in 2004 kocht ik dan ook mijn eerste digitale camera. Voor mij was dit al een keerpunt. Daarna heb ik lange tijd evenementen en portretten gefotografeerd om genoeg bij elkaar te sparen en zo de dure lenzen voor natuurfotografie te kunnen aankopen. In 2010 heb ik dan uiteindelijk mijn job als systeembeheerder opgezegd om mij volledig op natuurfotografie toe te leggen.

Waar kunnen we je werk terugvinden?

Op mijn website www.jeffreyvandaele.com vind je een selectie van enkele van m’n betere beelden terug maar ook links naar m’n uitgebreide beeldbibliotheek en profielen op sociale media.

Afsluitend: Wat wil je de hobby, amateur of beginnende fotograaf nog als tip meegeven?

Inspecteer je onderwerp vooraleer het te fotograferen. Wandel er (indien mogelijk) eens rond om de mooiste invalshoek en een achtergrond die een meerwaarde kan bieden, te vinden.

Om nog na te genieten van Jeffrey van Daele:

Jeffrey van Daele - Barnacle Geese on Jokulsarlon Glacier Lagoon
Jeffrey van Daele - Bluethroat

Jeffrey van Daele - Common Buzzard

Jeffrey van Daele - Creative Vision

Jeffrey van Daele - Great Tit in Flight

Jeffrey van Daele - Landmannalaugar blues

Blijf bij en vergeet niet om DeFotoblogger te volgen via de sociale kanalen, Google+facebook , Twitter of Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.