In Fotografie voor beginners

Vroeger vroeg ik mijzelf altijd af hoe de ISO setting ingesteld moesten worden. Op een gegeven moment was ik er zelfs van overtuigd dat deze altijd in de laagste waarde moest zijn. Dit klopt natuurlijk helemaal niet maar goed als je net begint ga je van alles denken. Het is daarom goed om even terug te gaan naar de definitie van ISO.

 

Waar staat ISO voor?

In de traditionele fotografie(met een rolletje) was ISO (of ASA) de indicatie van hoe gevoelig een filmrolletje was voor licht. Deze gevoeligheid was gekwalificeerd op nummers – 100, 200, 400, 800 enz. Hoe lager de waarde van het rolletje des te gevoeliger de film en des te minder ruis er op je opname komt.

In de digitale fotografie meet ISO de sensitiviteit van de sensor. De principes van de traditionele fotografie blijven staan. Hoe lager de ISO waarde des te minder gevoelig is je sensor voor licht en des te fijner je foto overkomt.

Hoge ISO waarden worden over het algemeen gekozen bij donkere situaties, om zodoende snellere sluitertijden aan te kunnen. Bijvoorbeeld als je een binnensport evenement wilt verslaan en daarbij een actie wilt bevriezen bij slechtere licht omstandigheden. Hoe hoger de ISO waarde is die je selecteert des te korreliger zal het eindresultaat worden. Bekijk deze voorbeelden maar. Links is genomen met een ISO van 100 en rechts is gekozen voor ISO 3200.

100 ISO is over het algemeen geaccepteerd als normaal en zal je ook prachtige foto’s geven die weinig ruis met zich mee brengen.

De meeste mensen zijn geneigd om de ISO setting op AUTO te laten staan. Zo zal de camera altijd de ISO setting aanpassen naar de condities waarin de foto genomen word. Je camera zal de waarde wel zo laag mogelijk proberen te houden. Maar steeds meer camera’s geven je ook de optie om zelf de ISO setting te selecteren. Wanneer je hiervoor kiest zul je merken dat de gemaakte aanpassingen effect hebben op je diafragma en de sluitertijd welke nodig zijn om de opname te kunnen nemen.
In een voorbeeld: Als je de ISO waarde verhoogd van 100 naar 400 zul je gaan merken dat je een hogere sluitertijd en of een kleinere diafragma kan gaan gebruiken.

Vragen die je jezelf moet stellen

Wanneer je de ISO setting gaat aanpassen kun jezelf het beste de volgende vragen gaan stellen.

 1. Licht – Is het onderwerp goed belicht?
 2. Ruis – Wil je juist wel of geen ruis in de foto zien?
 3. Statief – Gebruik je een statief?
 4. Beweging – Is het onderwerp statisch of beweegt deze?

Als er genoeg licht is wil je minder ruis en gebruik je een statief bij een statisch onderwerp dan zul je makkelijk kunnen kiezen voor een lage ISO setting.

Is er minder licht dan is de keuze voor wat meer ruis niet heel erg onverstandig. Zeker als je bedenkt dat misschien zonder een statief werkt en het onderwerp beweegt ook nog eens. Dan zul je met een hogere ISO waarde een kortere sluitertijd kunnen hanteren. Maar bedenk hier ook hoe hoger de ISO waarde des te meer ruis er op gaat treden. Meerdere test opnames met meerdere ISO waarden kan je helpen de juiste setting te vinden.

Situaties waarin een hogere waarde nodig kan zijn:

 • Binnensport evenementen – verminderd licht en bewegende onderwerpen.
 • Concert fotografie – Hier is vaak bewust minder licht aanwezig, en je mag ook niet altijd een flitser gebruiken.
 • Museums en kerken – Je mag hier vaak geen flitser gebruiken, en vaak is er alleen sfeer licht aanwezig.
 • Verjaardagen – Bij het uitblazen van de verjaardagskaarsjes zal het licht vaak gedimt zijn, maar ook hier geldt net als bij museums en kerken dat er hoofdzakelijk sfeer verlichting aanwezig is.

ISO is een belangrijk onderdeel binnen digitale fotografie waar je zeker controle over moet hebben wil je het meeste uit je eigen foto’s kunnen halen. Ga daarom actief experimenteren met de setting en bekijk de resultaten aandachtig.

Leuk artikel? Deel deze dan via onderstaande buttons.

Recommended Posts
Comments
 • Martijn
  Beantwoorden

  Ja goede uitleg wat betreft deze ISO mysterie ,iets om nu de aandacht aan te schenken en die onderbelichte foto’s te kunnen vergeten

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

We zijn er even niet, maar laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact op.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search

camera-instelling-Fujifilm-X-M1