iPhone tips voor fotografie

iPhone tips voor fotografie

In deze iPhone tips voor fotografie komt de volgende vraag aan bod: Dichtbij of ver weg scherpstellen? Dat is een vraag die ik met regelmaat in mijn mailbox terugvind. Ik heb een tijdje geleden een aantal artikelen geschreven voor de Metro en daarin beschreef ik mijn treinleven. Tegenwoordig reis ik minder met de trein maar ik vond toch dat ik dit artikel jullie niet kon onthouden. Alle onderstaande foto’s zijn genomen met een iPhone 7+. 

Reizen met de trein betekent dat je af en toe ook eens dicht bij het spoor kunt komen. En hoewel ik niet zal aanraden om op het spoor te gaan lopen hebben de stenen op mij wel een aantrekkingskracht. Gelukkig zijn er genoeg plekken langs het spoor te vinden waar je veilig bent om even snel een foto te nemen. De stenen langs het spoor zijn in dit blog het onderwerp. Want je kunt er uitstekend de fotografie term scherptediepte mee uitleggen. En dat is het onderwerp van de reeks iPhone tips voor fotografie.

Wat is scherptediepte?

De scherptediepte staat voor hoeveel van de foto is scherp en hoeveel niet. En dat van voor naar achteren toe gerekend.

Een kleine scherptediepte

Een kleine scherptediepte is leuk om te gebruiken bij een extreme close-up zoals met een bloem in de voorgrond of zoals hier of een portretfoto zoals hierboven.

Een grote scherptediepte zal ervoor zorgen dat nagenoeg de gehele scene scherp is terwijl een kleine scherptediepte het tegenovergestelde bereikt. Met als gevolg dat alles voor en na het scherptediepte punt onscherp zal zijn.

Het is ook mogelijk om met een iPhone (maar ook andere smartphones) een kleine scherptediepte te krijgen. Het enigste wat je daarvoor hoeft te doen is een handig trucje uit te voeren. Hoe dichterbij je komt met je camera des te kleiner wordt de scherptediepte, dat is alles 🙂. En denk eraan dat de afstand van je onderwerp met de achtergrond ook van invloed is op de scherptediepte. Hoe groter de afstand is van een steen op de voorgrond tot in dit geval de paal met de spanningskabel des te vager de paal zal worden.

En dan is er de grote scherptediepte

Oké, dit zal dan nu een makkie zijn toch? Je moet gewoon ze ver mogelijk van je onderwerp afstaan om de gehele scene scherp te krijgen. Nou dat klopt bijna. Je moet namelijk ook niet te ver weg gaan want dan zal het onderwerp weer niet tot zijn of haar recht komen. Zorg voor een goede mix, kijk goed naar de weergave op je display daar kan je eenvoudig zien of de scene in zijn geheel scherp is.

In deze bovenstaande foto is de achtergrond scherp gesteld, met als gevold dat de stenen op de directe voorgrond onscherp zijn. En zoals met het voorbeeld van de paardenbloem is hier het kasteel wel scherp en de paardenbloem minderscherp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.