Introductie Silhouet Fotografie

Introductie Silhouet Fotografie

Geef een andere dimensie aan je onderwerp door deze als silhouet te fotograferen. Een silhouet kan werkelijk een bijzondere foto zijn. Doordat het onderwerp nagenoeg volledig zwart is zal je geen last hebben van vervelende afleidingen in het onderwerp. Waardoor je een krachtig beeld/ vorm krijgt met een levendige achtergrond.

De meeste in het oogspringende silhouet foto’s zijn vaak de foto’s met een krachtige heldere interessante achtergrond. Een zonsopkomst maar ook een zonsondergang geven een prachtige silhouet verlichting. De wolken geven daarbij vaak nog een bijzondere textuur aan de lucht wat bijdraagt aan de algehele foto. Maar een onnatuurlijke lichtbron zoals een felle lamp kan ook zorgen voor een silhouet, je bent dus niet altijd afhankelijk van de zon 😉 .

www.rashid-alkubaisi.com
www.rashid-alkubaisi.com

Wat is een silhouet

“Een silhouet is een visueel beeld van een ondoorzichtig object, dat een goed contrast heeft met de achtergrond, en daardoor een duidelijke vorm, maar egaal van kleur is, doordat er weinig licht opvalt dat gereflecteerd zou kunnen worden, in verhouding tot de helderheid van het achtergrondlicht.” Bron: Wikipedia

Lichtmeting en belichting spelen dus een grote rol bij silhouet fotografie, en kan ervoor zorgen dat een opname wel of juist niet “goed” lukt. Probeer deze twee onderdelen dus goed onder controle te krijgen zodat je toch het meeste uit je fotografie haalt.

Meet de achtergrond

Fotografie door: Kevin Meredith  Silhouette Bike Wheelie
Fotografie door: Kevin Meredith
Silhouette Bike Wheelie

Wanneer je de belichtingstijd aan het berekenen bent (in de meeste gevallen zal je camera dit doen), is het verstandig om de lichte achtergrond als uitgangspunt te nemen in plaats van de voorgrond. Neem je namelijk de voorgrond als uitgangspunt, zal je een correct belichte foto krijgen zonder een silhouet 😉 en dat is nou net niet wat je wou bereiken.

Vergeet je focus niet

Wanneer je een silhouet fotografeert kan het nog wel eens zo zijn dat je teveel gefocust bent op het vinden van een goede positie en compositie waardoor je de focus op het onderwerp kan vergeten. Probeer hier wel actief aan te denken. Focus je op het onderwerp welke je als silhouet wilt vastleggen, want deze moet  voor het beste resultaat absoluut scherp zijn in alle details. Om dit het beste te kunnen bereiken is fotograferen vanuit de manuele stand eigenlijk wel noodzakelijk. Dit komt omdat zowel de belichtingswaarde als de focus van twee verschillende positie in je compositie komen.

Fotografie door: Oscar Sanchez Sunset silhouette
Fotografie door: Oscar Sanchez
Sunset silhouette

Voorkom een overlap

Als je gaat nadenken over de compositie van je silhouet zorg er dan voor dat onderwerpen elkaar niet gaan overlappen. Dit geeft namelijk vaak een vreemd eindresultaat, het onderscheiden van een persoon kan dan bijvoorbeeld erg lastig worden. Door je compositie net een paar centimeters anders te hebben kan je de overlap vaak al voorkomen. Denk hieraan wanneer je zelf aan de slag gaat!

Good luck, and have fun 🙂 !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.