Intimiteit en fotografie

Intimiteit en fotografie

Je kent het wel. Van die foto’s waar je gewoon naar moet blijven kijken. Ze hebben je aandacht, je voelt je verbonden met het model, je voelt de intimiteit.

Het is geen geheim: intimiteit is een van de belangrijkste ingrediënten van een goede foto. Wat mij betreft geldt dit voor ieder soort fotografie. Portretten, landschappen en zelfs objecten. In deze blogpost probeer ik uit te leggen wat ik doe om mijn foto’s zoveel mogelijk lading en gevoel mee te geven.

Wat is intimiteit?

Voordat ik in ga op de praktische tips, is het misschien handig om te kijken wat intimiteit nu precies inhoudt. In de huidige maatschappij waarin alles verkocht wordt met seks, merk ik dat het woord intimiteit vaak al associaties oproept die met seks te maken hebben. Om maar even duidelijk te zijn: deze blogpost heeft niets met seks te maken!

in·ti·mi·teit (de; v)
1
(meervoud: intimiteiten) vertrouwelijkheid

Vertrouwelijkheid. We hebben het dus over het opbouwen van een vertrouwensband met de persoon of het object dat je gaat fotograferen.

We hadden gepland de hele dag te gaan schieten. In plaats daarvan hebben we de hele dag koffie gedronken en gepraat. Ik heb die dag maar 1 foto gemaakt. Deze...
We hadden gepland de hele dag te gaan schieten. In plaats daarvan hebben we de hele dag koffie gedronken en gepraat. Ik heb die dag maar 1 foto gemaakt. Deze…

Hoe dan?

Wat zou je kunnen doen om intimiteit te gebruiken om goede foto’s te maken?

We gaan er vanuit dat we met een model aan de slag moeten. Of dit een man of vrouw is laat ik even buiten beschouwing. Belangrijk is dat we ons gaan richten op, “Wat kan ik doen om een vertrouwensband te krijgen met mijn model?”.

Tijd

Met stip op nummer 1 staat voor mij het doorbrengen van tijd met het model. Maak een wandeling, spreek met elkaar, drink een bakje koffie. Ik ben er van overtuigd dat ik van mijn vriendin, mijn familie en hechte vrienden absoluut de beste foto’s maak. Ik heb al veel tijd doorgebracht met hen en daardoor is er vertrouwen ontstaan. Hierdoor kan het model zich meer ontspannen en zijn de emoties op de foto oprecht.

dsc_1803
Dit portret maakte ik op reis in China. We zaten al 9 uur non-stop met elkaar in deze trein. Aan het einde van een diep gesprek vroeg ik of ik deze foto mocht maken.

Wees toegankelijk

In de aard van een hoop fotografen zit een zeker voyeurisme. We bekijken niet voor niets alles wat we zien door onze zoekers. Dit kan voor veel van ons dus betekenen dat we wat buiten onze comfort zone moeten stappen. Maak contact met je model, stel je netjes voor, stel vragen en toon interesse. Laat zien dat je makkelijk aanspreekbaar bent door bijvoorbeeld te zeggen dat er altijd vragen gesteld kunnen worden en dat er altijd pauze gehouden kan worden. Investeren in het contact zal altijd mooiere foto’s opleveren dan in diezelfde tijd te proberen zoveel mogelijk foto’s te maken. Ik kan voor iedereen spreken als ik zeg dat ik een shoot liever eindig met 1 geweldig shot dan 10 middelmatige shots.

Durf dichtbij te komen

Het is heel mooi hoor, zo’n 85mm portret lens. Maar als ik daardoor 6 meter verderop moet staan om mijn frame te vullen met de foto die ik wil, heb ik niet het gevoel dat ik daadwerkelijk contact kan maken. “If your photographs aren’t good enough, then you’re not close enough.” Een bekende quote van oorlogsfotograaf Robert Capa, een quote waar ik naar leef. De beste foto’s geven je het gevoel dat je erbij bent, in de foto, in het moment. Een lange lens gaat je niet helpen dat gevoel vast te leggen. Simpelweg omdat je nou eenmaal te ver weg bent!

dsc_2582-2
Door de afstand zo klein mogelijk te houden, maak ik contact met het model. De focuslengte van deze foto is 26mm. Heel dichtbij dus!

Het is voor iedereen anders

Bovenstaande tips werken voor mij als fotograaf. Voor iedereen is het creëren van een vertrouwensband anders. Intimiteit is een van de hoekstenen van een goede foto, maar geen garantie voor een goed shot. Het belangrijkste is dat je nadenkt over het vergroten van het vertrouwen tussen jou en je model en dat je dat doet met de tools die passen bij wie je bent.

Wat doe jij om je foto’s zoveel mogelijk lading en gevoel te geven? Deel het dan via onze social media en volg #DeFotoblogger op Instagram, facebook en flickr.

Stephan de Haas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.